Pragul la SIF-uri a fost majorat. Cotatiile au urcat cu 15% in doar cateva minute

Deputatii au majorat pragul de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5%. Imediat dupa anunt, SIF-urile au explodat, cotatiile urcand cu peste 15% in interval de cateva minute.


Proiectul de lege a fost adoptat cu 170 voturi “pentru” si 63 voturi “impotriva”, dupa aproximativ 2 ani de dezbateri si amanari.

Imediat ce decizia a fost adoptata, investitorii s-au grabit sa cumpere, miscare ce a dus la cresterea indicelui BET-FI cu peste 10%. Daca se iau in considerare doar cele cinci SIF-uri, fara influenta Fondului Proprietatea, cresterea este de 15%.

Indicele general al pietei, BET-C a urcat cu doar 0,6% in deschiderea sedintei de joi, in timp ce BET, indicele celor mai lichide 10 actiuni a avansat cu aproape 1,5%.

Cresteri puternice, de 15%, inregistreaza si actiunile Biofarm (BIO) si Broker SA (BRK), in timp ce Oltchim (OLT) are cea mai mare scadere din titlurile incadrate in categoria I, respectiv 7,3%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Evergrande aminteste de falimentul Lehman Brothers
Evergrande aminteste de falimentul Lehman Brothers

Posibilul faliment al colosului imobiliar Evergrande a dat fiori investitorilor la inceputul saptamanii, bursele suferind corectii severe. La o privire mai atenta insa, cele doua falimente nu sunt comparabile.

23 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni
Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni "vechi"

Cresterea inflatiei a fortat in ultima vreme Ministerul Finantelor sa se imprumute mai scump de la banci si populatie. Este o veste buna pentru cei care vor cumpara noile obligatiuni dar una nefericita pentru cei care detin deja unele mai vechi.

15 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni
Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni

Desi la finalul lunii iunie, plasamentul privat cu actiunile Appraisal&Valuation se inchidea cu succes, actiunile fiind suprasubscrise de peste 4 ori, la inceputul lunii septembrie listarea la bursa aducea o corectie cu 24% din prima zi.

7 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate
Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate

Modul in care vor evolua cotatiile unor companii listate la bursa dupa publicarea rezultatelor financiare este mai mereu o buna ocazie pentru speculatii. Insa pariul se poate dovedi riscant, existand posibilitatea ca lucrurile sa nu iasa asa cum ne doream.

19 August 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus