Pragul la SIF-uri a fost majorat. Cotatiile au urcat cu 15% in doar cateva minute

Deputatii au majorat pragul de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5%. Imediat dupa anunt, SIF-urile au explodat, cotatiile urcand cu peste 15% in interval de cateva minute.


Proiectul de lege a fost adoptat cu 170 voturi “pentru” si 63 voturi “impotriva”, dupa aproximativ 2 ani de dezbateri si amanari.

Imediat ce decizia a fost adoptata, investitorii s-au grabit sa cumpere, miscare ce a dus la cresterea indicelui BET-FI cu peste 10%. Daca se iau in considerare doar cele cinci SIF-uri, fara influenta Fondului Proprietatea, cresterea este de 15%.

Indicele general al pietei, BET-C a urcat cu doar 0,6% in deschiderea sedintei de joi, in timp ce BET, indicele celor mai lichide 10 actiuni a avansat cu aproape 1,5%.

Cresteri puternice, de 15%, inregistreaza si actiunile Biofarm (BIO) si Broker SA (BRK), in timp ce Oltchim (OLT) are cea mai mare scadere din titlurile incadrate in categoria I, respectiv 7,3%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Fondurile de obligatiuni au perspective bune
Fondurile de obligatiuni au perspective bune

Numarul emisiunilor de obligatiuni corporative este in crestere, randamentele sunt bune, iar diversificarea e asigurata in cazul unui fond mutual spre deosebire de investitorii individuali.

20 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Ghid de supravietuire investitionala pe frontul inflatiei
Ghid de supravietuire investitionala pe frontul inflatiei

Ne vom confunta in perioada urmatoare cu o inflatie mai mare decat de obicei, in conditiile in care instrumentele de interventie ale bancilor centrale sunt limitate de gradul mare de indatorare din prezent. Cum ar trebui sa se protejeze micii investitori?

14 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?
Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?

Fondul Proprietatea (FP) a cerut ca in AGA din 13 mai sa se dezbata acordarea de dividende suplimentare de 1 miliard lei. In 2020, 2019 si 2018 solicitari similare fusesera acceptate.

4 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum se explica efervescenta bursei
Cum se explica efervescenta bursei

Un numar tot mai mare de emisiuni de actiuni si obligatiuni bat la poarta BVB in ultima vreme, maximele pre-criza financiara au fost depasite de catre indici, iar apetitul de risc e in crestere odata cu sperantele ca pandemia se va sfarsi in curand.

21 Aprilie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus