top banner

Posibila listare la BVB, dupa trei ani de la ultima incercare

06 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Investitori la Bursa vor avea, din a doua jumatate a acestei luni, o noua oportunitate de investitii. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat listarea operatului de servicii de sanatate, Medlife, la bursa de la Bucuresti prin vanzarea a 8,8 milioane de actiuni.
Acestea apartin fondului de investitii V4C Eastern Europe Holfing si IFC, diviza de investitii a Bancii Mondiale. Aceasta este prima incercare de listare la bursa a unei companii private din ultimii 3 ani.
Oferta de deruleaza pana pe 15 decembrie
Oferta de vanzare se va desfasura in perioada 6 decembrie -15 decembrie, respectiv timp de 8 zile lucratoare. Astfel investitorii institutionali pot subscrie actiuni pe intreaga prioada, in timp ce investitorii de retail pot depune oferte abia din data de 7 decembrie, avand, astfel, la dispozitie sapte zile lucratoare pentru a cumpara actiuni.
Intermediarii ofertei sunt Raiffeisen Bank ai Wood&Company. Reprezentantii celor doua institutii au anuntat ca pretul maxim din cadrul Ofertei Publice Initiale (IPO) pentru cele peste 8,8 milioane de actiuni ale Medlife (44% din companie), este de 35 lei/actiune.
Potrivit prospectului ofertei, se estimeaza ca admiterea actiunilor la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea loc la data sau in jurul datei de 21 decembrie 2016. Actiunile vor fi tranzactionate pe BVB sub simbolul de piata M.
Riscurile mediului de afaceri pentru investitori
Interesant este faptul ca, la capitolul factori de risc pentru Romania si regiune, prezentati in prospectul de listare a Medlife, intermediarii ofertei fac referire la faptul ca Romania ar putea avea nevoie de un nou acord stand-by cu Fondul Monetar International.
“Majoritatea analistilor sustin ca pachetul de reduceri ale impozitelor nu este sustenabil si ca va spori ingrijorarile privind o criza fiscala. Acestia considera ca Romania are nevoie de un nou acord stand-by cu FMI pentru a adauga credibilitate politicilor economice ale Romaniei ai pentru a ajuta tara sa poata accesa capital strain la rate avantajoase”, se arata in prospectul delistare mentionat.
In plus, realizatorii prospectului mai spun ca, in cazul incheierii unui nou acord stand-by cu FMI, este de asteptat ca Romania sa adopte noi masuri de austeritate, care ar putea impiedica cresterea economica.
In acest context, o crestere incetinita a economiei si/sau o inflatie mai mare in Romania ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra afacerilor Grupului (Medlife - n.r.), rezultatelor sale operationale si situatiei sale financiare", se mai arata in prospect.
Medlife ar putea fi prima IPO din ultimii opt ani
Listarea Medlife, in cazul in care oferta se incheie cu succes, ar putea reprezenta prima Oferta Publica Initiala (IPO) dupa opt ani la BVB.
Ultima incercare de listare pe segmentul principal al Bursei locale a avut loc in 2013 din partea Adeplast, companie privata producatoare de adezivi, insa oferta s-a soldat cu un esec.
La vremea respectiva, analistii au apreciat ca esecul a fost cauzat de interesul scazut din partea investitorilor institutionali. Tot atunci, s-a apreciat ca pretul de listare ar fi fost prea mare, iar gradul de indatorare a reprezentat, de asemenea, un factor care a inhibat acea clasa de investitori.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul