Posibila listare la BVB, dupa trei ani de la ultima incercare

Investitori la Bursa vor avea, din a doua jumatate a acestei luni, o noua oportunitate de investitii. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat listarea operatului de servicii de sanatate, Medlife, la bursa de la Bucuresti prin vanzarea a 8,8 milioane de actiuni.

Acestea apartin fondului de investitii V4C Eastern Europe Holfing si IFC, diviza de investitii a Bancii Mondiale. Aceasta este prima incercare de listare la bursa a unei companii private din ultimii 3 ani.

Oferta de deruleaza pana pe 15 decembrie

Oferta de vanzare se va desfasura in perioada 6 decembrie -15 decembrie, respectiv timp de 8 zile lucratoare. Astfel investitorii institutionali pot subscrie actiuni pe intreaga prioada, in timp ce investitorii de retail pot depune oferte abia din data de 7 decembrie, avand, astfel, la dispozitie sapte zile lucratoare pentru a cumpara actiuni.

Intermediarii ofertei sunt Raiffeisen Bank ai Wood&Company. Reprezentantii celor doua institutii au anuntat ca pretul maxim din cadrul Ofertei Publice Initiale (IPO) pentru cele peste 8,8 milioane de actiuni ale Medlife (44% din companie), este de 35 lei/actiune.

Potrivit prospectului ofertei, se estimeaza ca admiterea actiunilor la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea loc la data sau in jurul datei de 21 decembrie 2016. Actiunile vor fi tranzactionate pe BVB sub simbolul de piata M.

Riscurile mediului de afaceri pentru investitori

Interesant este faptul ca, la capitolul factori de risc pentru Romania si regiune, prezentati in prospectul de listare a Medlife, intermediarii ofertei fac referire la faptul ca Romania ar putea avea nevoie de un nou acord stand-by cu Fondul Monetar International.

“Majoritatea analistilor sustin ca pachetul de reduceri ale impozitelor nu este sustenabil si ca va spori ingrijorarile privind o criza fiscala. Acestia considera ca Romania are nevoie de un nou acord stand-by cu FMI pentru a adauga credibilitate politicilor economice ale Romaniei ai pentru a ajuta tara sa poata accesa capital strain la rate avantajoase”, se arata in prospectul delistare mentionat.

In plus, realizatorii prospectului mai spun ca, in cazul incheierii unui nou acord stand-by cu FMI, este de asteptat ca Romania sa adopte noi masuri de austeritate, care ar putea impiedica cresterea economica.

In acest context, o crestere incetinita a economiei si/sau o inflatie mai mare in Romania ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra afacerilor Grupului (Medlife - n.r.), rezultatelor sale operationale si situatiei sale financiare", se mai arata in prospect.

Medlife ar putea fi prima IPO din ultimii opt ani

Listarea Medlife, in cazul in care oferta se incheie cu succes, ar putea reprezenta prima Oferta Publica Initiala (IPO) dupa opt ani la BVB.

Ultima incercare de listare pe segmentul principal al Bursei locale a avut loc in 2013 din partea Adeplast, companie privata producatoare de adezivi, insa oferta s-a soldat cu un esec.

La vremea respectiva, analistii au apreciat ca esecul a fost cauzat de interesul scazut din partea investitorilor institutionali. Tot atunci, s-a apreciat ca pretul de listare ar fi fost prea mare, iar gradul de indatorare a reprezentat, de asemenea, un factor care a inhibat acea clasa de investitori.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus