Plata trimestriala a dividendelor a devenit posibila

Plata trimestriala a dividendelor a devenit posibila incepand cu jumatatea acestei luni, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii care permite acest lucru. Masura este optionala si poate fi aplicata doar dupa plata tuturor pierderilor reportate. Plata dividendelor din profituri fictive ramane infractiune.


“Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve­ disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve”, se precizeaza in actul normativ.

Prevederea este valabila atat pentru societatile comerciale (infiintate in baza Legii 31/1990), cat si pentru societatile cooperatiste (care activeaza in baza Legii cooperatiei nr. 1/2005).

Dupa regularizare, sumele primite in plus trebuie returnate

La finalul anului, insa, se calculeaza profitul anual si se realizeaza regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Astfel, in cazul in care profitul anual este mai mic decat suma celor patru trimestre (pentru care au fost platite dividende), dividendele repartizate si platite in plus in cursul anului se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Legea precizeaza faptul ca obligatia de restituire revine persoanelor care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun.

In caz contrar (cand profitul final este mai mare), plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. Dupa acest termen, societatea datoreaza dobanda penalizatoare.

Ce spun firmele despre aceasta masura?

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) apreciaza aceasta masura si sustine ca vine in sprijinul detinatorilor de parti sociale si actiuni, in mod special in IMM-uri, in care functia de administrator de cele mai multe ori apartine detinatorului de parti sociale.

“Acordarea posibilitatii de a se plati dividende trimestrial, este un ajutor pentru acestia, administratorii si detinatorii de parti sociale din IMM-uri fiind cei mai afectati de plata anuala a dividendelor, fiind nevoiti de multe ori sa recurga la alte modalitati pentru a-si asigura traiul lunar”, se arata intr-un comunicat al Consiliului emis in momentul adoptarii Legii de catre Parlament.

Presedintele Consiliului, Florin Jianu, spune ca prin aplicarea acestei masuri, avand in vedere si impozitul de 5% pe dividende, se sustine antreprenoriatul in Romania, incurajand de asemenea si tinerii sa isi deschida propria afacere. 

“Este o masura concreta care ar trebui continuata de altele - de simplificare, digitalizare, debirocratizare, acestea fiind adevaratele nevoi ale IMM-urilor, iar nu modificarea continua a Codului Fiscal sau alte modificari menite sa bulverseze mediul de afaceri”, a precizat Jianu.

In Lege se mentine, insa, prevederea potrivit careia este considerata infractiune fapta prin care o persoana incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar.

“Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care (...) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta”, se precizeaza in actul normativ.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Ce se intampla cu aurul? Dar cu dolarul?
Ce se intampla cu aurul? Dar cu dolarul?

Aurul cocheteaza cu maximul istoric la 2.000 dolari/uncia depasind recordurile din vremea crizei financiare. Faptul ca argintul nu il secondeaza indeaproape sugereaza ca problema poate fi insa la…dolar.

4 August 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Titlurile de stat concureaza dur intre ele
Titlurile de stat concureaza dur intre ele

Lansarea unor noi emisiuni de titluri de stat, in lei si euro, ce urmeaza sa fie listate la bursa pune intr-un cont de umbra vechile titluri de stat ce pot fi cumparate prin Trezorerie.

22 Iulie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

La ce investitii ne putem gandi in izolare?
La ce investitii ne putem gandi in izolare?

Dupa explozia cotatiilor pe pietele externe ale companiilor care livreaza online si a platformelor de continut media, cei carora le-au mai ramas disponibili bani si pentru investitii, ar putea gasi unele variante investitionale pe piata locala de capital.

15 Iulie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce actiunile bat depozitele si care este strategia potrivita la bursa?
De ce actiunile bat depozitele si care este strategia potrivita la bursa?

Pe termen lung, randamentul adus de actiuni este mai mereu real pozitiv in vreme ce deponentii nu au la fel de mult noroc cand vine vorba de inflatie.

24 Iunie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus