Plata trimestriala a dividendelor a devenit posibila

Plata trimestriala a dividendelor a devenit posibila incepand cu jumatatea acestei luni, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii care permite acest lucru. Masura este optionala si poate fi aplicata doar dupa plata tuturor pierderilor reportate. Plata dividendelor din profituri fictive ramane infractiune.

“Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve­ disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve”, se precizeaza in actul normativ.

Prevederea este valabila atat pentru societatile comerciale (infiintate in baza Legii 31/1990), cat si pentru societatile cooperatiste (care activeaza in baza Legii cooperatiei nr. 1/2005).

Dupa regularizare, sumele primite in plus trebuie returnate

La finalul anului, insa, se calculeaza profitul anual si se realizeaza regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Astfel, in cazul in care profitul anual este mai mic decat suma celor patru trimestre (pentru care au fost platite dividende), dividendele repartizate si platite in plus in cursul anului se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Legea precizeaza faptul ca obligatia de restituire revine persoanelor care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun.

In caz contrar (cand profitul final este mai mare), plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. Dupa acest termen, societatea datoreaza dobanda penalizatoare.

Ce spun firmele despre aceasta masura?

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) apreciaza aceasta masura si sustine ca vine in sprijinul detinatorilor de parti sociale si actiuni, in mod special in IMM-uri, in care functia de administrator de cele mai multe ori apartine detinatorului de parti sociale.

“Acordarea posibilitatii de a se plati dividende trimestrial, este un ajutor pentru acestia, administratorii si detinatorii de parti sociale din IMM-uri fiind cei mai afectati de plata anuala a dividendelor, fiind nevoiti de multe ori sa recurga la alte modalitati pentru a-si asigura traiul lunar”, se arata intr-un comunicat al Consiliului emis in momentul adoptarii Legii de catre Parlament.

Presedintele Consiliului, Florin Jianu, spune ca prin aplicarea acestei masuri, avand in vedere si impozitul de 5% pe dividende, se sustine antreprenoriatul in Romania, incurajand de asemenea si tinerii sa isi deschida propria afacere. 

“Este o masura concreta care ar trebui continuata de altele - de simplificare, digitalizare, debirocratizare, acestea fiind adevaratele nevoi ale IMM-urilor, iar nu modificarea continua a Codului Fiscal sau alte modificari menite sa bulverseze mediul de afaceri”, a precizat Jianu.

In Lege se mentine, insa, prevederea potrivit careia este considerata infractiune fapta prin care o persoana incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar.

“Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care (...) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta”, se precizeaza in actul normativ.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus