top banner

Performantele fondurilor de pensii n-au tinut pasul cu inflatia-record din 2021

25 Ianuarie 2022 | Autor: Conso

Performantele fondurilor de pensii n-au tinut pasul cu inflatia-record din 2021
Raportat la inflatia anului trecut, care s-a situat la un nivel nemaiintalnit in ultimii 16 ani, niciunul dintre fondurile de pensii din Pilonul II nu a mai reusit sa aduca participantilor randamente real pozitive, asa cum o facusera in multi dintre anii precedenti. Intr-un an cu o crestere spectaculoasa a pietei bursiere, asteptarile viitorilor pensionari ar fi fost, totusi, mai mari.
Anul 2021 a adus o crestere a preturilor de 8,2%, iar performanta medie din sectorul fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 5,88%. Intre extreme, cel mai performant fond a fost NN Pensii, cu o crestere de 7,2%, in vreme ce, la polul opus, BRD Pensii a bifat o apreciere de numai 3,2%. 

In ce au investit fondurile de pensii

Structura plasamentelor fondurilor de pensii arata ca banii sunt directionati de fondurile de pensii obligatorii (pilonul II), in medie, in proportie de 60% in titluri de stat, 25% reprezinta plasamentele in actiuni, 6,6% obliga?iuni corporative, 3,3% fonduri mutuale, 2,2% obligatiuni supranationale, 1,9% conturi bancare, 0,2% obligatiuni municipale. 

Cum principalul indice de la BVB, indicele BET, a avut o crestere de 33% in 2021, daca banii fondurilor ar fi fost plasati in actiunile din componenta indicelui, reflectand si ponderea acestora in indice, ar fi depasit performantele acestuia, intrucat s-ar contabiliza la randament si dividendele. 

Chiar si fara dividende, o pondere a actiunilor de 25% ar fi trebuit sa aduca fondurilor de pensii o crestere egala cu inflatia (8,2%) daca facem abstractie de comisioane, ceea ce denota ca au fost alte active care au generat pierderi si/sau ca plasamentele fondurilor in actiuni au fost mai putin inspirate decat daca ar fi mers pe structura indicelui BET. 

De pilda, titlurile de stat care s-au listat la bursa in anul 2020 la dobanzi mai mici, sunt cotate acum sub valoarea nominala si genereaza o pierdere contabila investitorilor institutionali pana cand ajung la scadenta. Iar cum ponderea titlurilor de stat este foarte mare in totalul portofoliului fondurilor (60%), acest lucru a afectat randamentele obtinute.

Exista o reteta ideala pentru performanta?

Diversificarea portofoliului investitional reprezinta un principiu de baza care trebuie urmat de investitori, fie ei individuali sau institutionali, asa cum sunt si fondurile de pensii.

Cei interesati si care dispun si de rezerve suficiente in bugetul personal, ar putea incerca sa investeasca si pe cont propriu.

Pentru a copia indicele BET si a avea astfel o performanta similara pietei exista posibilitatea construirii unui portofoliu din companiile ce intra in BET (19 emitenti) respectand ponderile fiecareia sau, pentru ca e destul de complicat si costisitor sa replici indicele intr-un portofoliu individual, sa se cumpere actiuni la un fond care copiaza structura indicelui BET (cum este, de exemplu, ETF BET Patria-Tradevile-tineti cont si de comisonul de tranzactionare de 0,25% perceput de Tradeville).

Pentru a plasa bani in titluri de stat e chiar mai simplu decat in cazul actiunilor - se cumpara fie in cadrul programului Tezaur, titluri vandute prin Trezorerii si Posta, fie in cadrul programului Fidelis, titluri ce urmeaza sa fie listate la BVB, fie direct de la bursa, prin intermediul brokerului, titluri de stat deja listate (aici apare un comision suplimentar de 0,1%). 

Similar, in cazul obligatiuniunilor corporative, acestea se pot cumpara prin intermediul brokerului dintre emisiunile deja listate la BVB, piata obligatiunilor fiind destul de dinamica in 2021.

Depozite poate face oricine, oferta bancilor fiind extrem de variata, insa dobanzile difera semnificativ si de aceea este recomandabil sa folosim un comparator, cum este Conso.

Iar in cazul fondurilor mutuale, subscrierea se poate face direct, fara a mai fi nevoie de broker. 

Cum putea arata randamentul ideal al anului 2021

ETF-ul mentionat anterior a inregistrat o crestere frumoasa anul trecut de la 13 lei la 18 lei, ceea ce reprezinta o apreciere de 38% (a contat si includerea dividendelor la randament). Daca pastram proportia de 25% a actiunilor detinuta, in medie, in portofoliu de fondurile de pensii, am fi contabilizat un plus de 9,5%. 

Daca titlurile de stat ar fi avut o dobanda de numai 3%, la nivelul portofoliului diversificat, cu 60% pondere a titlurilor de stat, cresterea corespunzatoare ar fi fost de 1,8%.

Sa presupunem ca obtineam o dobanda de 5% pentru obligatiunile corporative (desi se gasesc si la 9%-vezi companiile din grupul Agroland de pilda). La nivelul portofoliului cresterea data era de 0,3%, la o pondere de 6,6% in cazul acestui tip de obligatiuni, precum la fondurile de pensii. 

Fara a lua in calcul si castigul din fonduri mutuale (care au avut si ele un an bun, in special cele diversificate si cele de actiuni) si depozite (aici, mare atentie, pentru ca sunt diferente foarte mari intre banci), care ar mai fi adaugat putin la total (ponderea lor in totalul portofoliului fiind insa redusa) si tragand linie doar pentru cele trei plasamente analizate, rezultatul este incurajator-apreciere de 11,6%.

Simtitor peste inflatie, asa ca, daca va raman bani disponibili in bugetul familiei, poate ca nu ar strica sa ii puneti sa produca pe viitor.

Important de mentionat este insa faptul ca aceste rezultate au fost posibile gratie unui an de exceptie al bursei si actiunilor. Intr-un an mai putin favorabil, provocarea obtinerii unor randamente similare ar fi fost mult mai mare. 

Si, asa cum stim cu totii, rezultatele obtinute in trecut nu reprezinta garantia ca vor putea fi replicate si pe viitor. Cu atat mai mult in perioade atat de complicate din punct de vedere al conjuncturii internationale.

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii
Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii
Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Incepand de anul viitor, impozitarea castigurilor din piata de capital se va face la sursa cu 1% sau 3%, in functie de perioada detinerii, iar pierderile nu vor mai fi deduse, ca pana acum.

27 Apr 2022 | Investitii
Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Sa pierzi aproape trei sferturi din valoarea unui plasament in actiuni este o intamplare trista, dar care poate fi convertita intr-o experienta de viata utila.

14 Apr 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul