Patru SIF-uri au acceptat sa isi vanda participatia BCR catre Erste

Erste a ajuns la un acord cu patru din cele cinci SIF-uri pentru a le rascumpara participatia detinuta la BCR, in cuantum total de 24,12%. SIF Moldova a decis sa nu intre in schema.


Achizitia pachetului se va realiza in mai multe tranzactii. In cazul actiunilor care nu sunt cumparate pana la finalul lui 2011, SIF-urile vor avea optiunea de a le vinde in 2012 sau 2013 catre Erste la pretul convenit in prezent.

Tranzactia presupune vanzarea unui numar de 2,6 miliarde actiuni BCR. Pentru aproximativ 2 miliarde de actiuni cedate SIF-urile vor primi actiuni Erste la o paritate de 1:127,9. Pentru aproximativ 424 milioane de actiuni BCR cedate SIF-urile vor primi 1,03 lei pe actiune.Pentru 133 milioane de actiuni emise in 2011 se va plati un pret de 0,1 lei/actiune.

Valoarea totala a tranzactiei, calculata la valoarea de inchidere a titlurilor Erste de 20,43 euro, ajunge la 435 milioane euro. Dupa finalizarea tranzactiei, participatia Erste in actionariatul BCR va creste la 93,52%.

Una din principalele conditii impuse SIF-urilor in cadrul acestui acord este renuntarea la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si renuntarea la dividendele speciale.

Imediat dupa anuntarea acordului, indicele BET-FI a urcat la BVB cu peste 3%, pe o piata in crestere cu doar 0,7%.

Cele mai mari cresteri le-au inregistrat SIF3 si SIF5, care prezinta in prima ora de la deschiderea sedintei cresteri de 6,6%, respectiv 5,4%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Fondurile de obligatiuni au perspective bune
Fondurile de obligatiuni au perspective bune

Numarul emisiunilor de obligatiuni corporative este in crestere, randamentele sunt bune, iar diversificarea e asigurata in cazul unui fond mutual spre deosebire de investitorii individuali.

20 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Ghid de supravietuire investitionala pe frontul inflatiei
Ghid de supravietuire investitionala pe frontul inflatiei

Ne vom confunta in perioada urmatoare cu o inflatie mai mare decat de obicei, in conditiile in care instrumentele de interventie ale bancilor centrale sunt limitate de gradul mare de indatorare din prezent. Cum ar trebui sa se protejeze micii investitori?

14 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?
Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?

Fondul Proprietatea (FP) a cerut ca in AGA din 13 mai sa se dezbata acordarea de dividende suplimentare de 1 miliard lei. In 2020, 2019 si 2018 solicitari similare fusesera acceptate.

4 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum se explica efervescenta bursei
Cum se explica efervescenta bursei

Un numar tot mai mare de emisiuni de actiuni si obligatiuni bat la poarta BVB in ultima vreme, maximele pre-criza financiara au fost depasite de catre indici, iar apetitul de risc e in crestere odata cu sperantele ca pandemia se va sfarsi in curand.

21 Aprilie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus