top banner

Pariul pe indici, bun si in momentele de incertitudine la bursa

13 Ianuarie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Pariul pe indici, bun si in momentele de incertitudine la bursa
Bursa de Valori a inceput anul 2022 pe o tendinta de scadere a lichiditatii, desi s-au bifat noi maxime istorice pentru indicele BET, iar volatilitatea poate fi cuvantul de ordine pentru acest an. 
Daca ultimele 3 zile de tranzactionare de anul trecut aduceau valori ale tranzactiilor de aproximativ 40 milioane lei, doar in 2 dintre primele 7 zile de tranzactionare din 2022 am avut valori de aproximativ 37 milioane lei, saptamana trecuta consemnandu-se si un minim la 16 milioane lei (sa nu uitam ca tranzactiile sunt numarate de fapt doua ori, atat cele de cumparare cat si cele de vanzare). 

Asta in condtiile in care indicele BET a depasit totusi maxime istorice in acest interval, fapt ce denota mai putin entuziasm din partea cumparatorilor decat ar lasa sa se vada cotatiile in urcare. 

Cum te protejezi de volatilitate?

Mai multi analisti ai fenomenului bursier considera ca 2022 va fi un caracterizat de oscilatii ample iar per total, va fi greu de replicat avansul consemnat de indici anul trecut, un an in care investitorii au sarbatorit revenirea cererii in economie dupa lockdown-ul din 2020. 

Actiuni care fusesera sub presiune in 2021, pe fondul cresterii preturilor din energie (vezi furnizorul Electrica sau consumatorul industrial Alro) au acum miscari de revenire, companiile producatoare (Romgaz, Nuclearelectrica) isi tempereaza cresterile, avem cresteri de dobanda si presiune pe companiile cu datorii mai mari dar si inflatie in crestere si refugiere a deponentilor de pe depozitele la termen nemultumiti de dobanzile real negative-in concluzie un an complicat. 

Cea mai mare vulnerabilitate la aceasta oscilatie a cotatiilor si perceptiilor bursiere o au cei care au expunere maxima pe 1-2-3 emitenti, iar nimerirea unor companii afectate de noile dezvoltari din economie poate provoca corectii neplacute ale valorii portofoliului. 

Singura modalitate de protectie pentru cei care nu vor sa isi lichideze acum detinerile la bursa in asteptarea unor vremuri mai clare din perspectiva trendului ar fi sa se diversifice cat mai mult, pentru a diminua posibilele efecte negative in cazul emitentilor afectati si de a beneficia de cresterile companiilor care vor traversa mai usor aceasta perioada (sectorul IT ar putea sa scape mai ieftin de exemplu de criza din energie, daca nu alegem emitenti deja supraevaluati). 

Cum pariem pe indicele BET

Putem replica cosul BET fie pe cont propriu, dar asta ar presupune eforturi considerabile pentru a achizitiona si a monitoriza toate companiile din indice, in ponderile lor exacte, sau alegand un ETF (un fond de investitii listat la bursa). 

ETF Bet Patria-Tradeville este sigurul astfel de fond care se tranzactioneaza la BVB sub simbolul TVBETETF si care urmareste evolutia indicelui principal al bursei- BET. 

Cine nu a cochetat pana acum cu bursa ar putea sa incerce acest produs care ofera principalele actiuni listate fara ca investitorul sa isi mai bata capul cu monitorizarea lor, plasamentul fiind de fapt in indice. 

Primul pas este deschiderea contului de investitii la un broker, iar cumpararea si vanzarea de unitati de fond se fac simplu si rapid, la fel ca procedura de tranzactionare a actiunilor la bursa.

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii
De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul