Ofertele publice fac spectacol la Bursa de Valori Bucuresti

Cand pretul actiunilor este tentant, investitorii pot face abstractie de contextul economic complicat, iar ofertele publice se pot închide cu succes, uneori cu suprasubscriere.

Oferta publica de cumparare derulata de Fondul Proprietatea pentru propriile actiuni derulata intre 4 august si 9 septembrie s-a închis la termen fiind suprasubscrisa de 15,24 ori. 

Fondul Proprietatea a fost asaltat de vanzatori

Succesul a fost dat de pretul de rascumparare, de 1,39 lei actiune, cu 11% peste pretul de piata din ziua de 4 august, si de numarul relativ mic de titluri din oferta (220 milioane, in conditiile in care FP are peste 7,6 miliarde de actiuni). 

Aproape jumatate din numarul total de actiuni a fost oferit in cadrul ofertei spre cumparare (3,35 miliarde actiuni), semn ca actionarii Fondului sunt deja familiarizati cu strategia sa de crestere a valorii actiunilor prin rascumparari repetate peste pretul pietei (scopul declarat este de a reduce discountul la care se tranzactioneaza actiunile fata de activul net al FP). 

De ce oferta s-a inchis la termen, in ciuda unui numar foarte mare de actiuni oferite, si nu anticipat? Pentru ca in acest caz intersul FP era sa existe o suprasubscriere cat mai mare care sa alimenteze ulterior cererea de actiuni din piata la reluarea tranzactionarii si sa mentina cresterea cotatiilor declansata in momentul anuntarii ofertei publice. 

Mam Bricolaj, interes peste asteptari

Daca oferta FP a fost dusa pana la scadenta, oferta publica de vanzare de actiuni a Mam Bricolaj derulata prin brokerul Tradeville s-a inchis din prima zi, vineri 4 septembrie. 

Mai exact dupa 3 minute, la pretul maxim din intervalul de subscriere, de 20 de lei/actiune, cu un grad de suprasubscriere de 76%. De ce nu s-a fortat si in acest caz o suprasubscriere mai mare si s-a inchis atat de repede plasamentul privat? 

Pentru ca intermediarul a intuit foarte bine ca o suprasubsciere uriasa ar fi determinat noii investitorii sa vanda repede actiunile pentru ca s-ar fi ales cu foarte putine. Iar acest fapt nu era de bun augur pentru soliditatea cotatiilor in momentul listarii la bursa. 
Suma atrasa de companie a fost de 1,7 miloane de euro si va fi folosita pentru deschiderea de noi magazine. Investitorii apreciaza ca domeniul este ofertant chiar daca Mam Bricolaj concureaza cu giganti precum Hornbach, Dedeman, Leroy Merlin, etc. 

Free-float-ul va fi in acest caz de 25% (procentul de actiuni libere, aflate in posesia micilor investitori) fapt ce lasa destul loc de apreciere actiunilor dupa listare, lichiditatea fiind asigurata.

Norofert a multiplicat de 4 ori banii investitorilor

Precedenta oferta publica de vanzare inchisa din prima zi, Norofert (producator de ingrasaminte organice), se incheia in numai 8 ore de la deschidere la un pret de 10 lei actiune in iulie 2019. 

Compania a fost listata apoi la BVB in segmentul Aero, in martie 2020, intr-un context delicat (urma blocarea economiilor pe fondul pandemiei) si cu toate astea s-a apreciat cu 21% din prima zi. 

A urmat apoi o evolutie exploziva, o operatiune de majorare de capital prin includerea profitului si acordarea de actiuni gratuite (la fiecare actiune detinuta s-au acordat 3 actiuni gratuite) iar acum cotatiile stau peste 11 lei/actiune, cu mentiunea ca cei care au subscris atunci o actiune cu 10 lei au 4 actiuni acum. 

Cheia succesului? O evolutie buna a profitului (la listare compania avea un PER-raport pret/profit pe actiune-de 4,5), un free-float destul de mare, de 40%, si evolutia ascendenta a burselor de la finalul primaverii. 

Morala acestor povesti? Urmariti ofertele publice, indiferent de contextul economic, unele pot reprezenta adevarate oportunitati. 

In conditiile in care multi investitori pot fi speriati de evolutia pietelor si eventualele corectii, chilipirurile pot sa apara pentru cei avizati, daca isi vor face bine temele (dincolo de climatul investitional conteaza insa la fel de mult perspectivele, performantele companiei si indicatorii bursieri, o actiune “scumpa” sau cu lichiditate redusa avand mai putin loc de crestere in ciuda soliditatii emitentului).


Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus