top banner

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

23 Februarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Foto Unsplash.com

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori. 
Un ETF (exchange trade fund-fond tranzactionat la bursa) este un cos de valori mobiliare ce poate include actiuni, obligatiuni, valute, marfuri, indici, criptomonede sau o combinatie a acestora si care se poate tranzactiona printr-un broker. 
In acest fel investitorii individuali pot face plasamente diversificate avand posibilitatea de a investi sume mici de bani in sectoarele mari ale economiei si obtinerea unui randament aferent evolutiilor acestora.
ETF Energie Patria este al doilea ETF romanesc care vine sa replice sectorul de energie de pe BVB. 
Acesta va copia structura indicelui BET-NG, care in acest moment are in componenta 10 companii: SNP Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet, Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services si Oil Terminal, primele 4 companii avand o pondere cumulata de 85%.
Noul ETF ofera investitorilor posibilitatea de a avea expunere pe sectorul de energie romanesc, fata de care participantii din piata au manifestat un interes aparte in acest an, interes alimentat si de posibila listare a Hidroelectrica, asteptata sa se alature segmentului de energie la sfarsitul primei jumatati a anului 2023.
Cum s-a descurcat primul ETF din Romania pana acum ?
ETF BET Patria, fondul care replica indicele BET si reinvesteste dividendele primite, a inregistrat un randament cumulat de 261% de la momentul lansarii in 2012, mai mare fata de BET (+154%) intrucat a inglobat si dividendele primite pe parcursul anilor.
In ultimele 12 luni acesta a avut o lichiditate mai mare decat 61 din cei 82 de emitenti de actiuni listati pe piata principala a BVB, valoarea tranzactiilor totalizand 51.5 mil. RON. 
Numarul de investitori era la finalul anului 2022 de peste 7,200, aproximativ  6% din totalul investitorilor la BVB, desi fondul are o capitalizare de numai 0.4% din totalul capitalizarii BVB.
Lansarea noului ETF vine putin cam tarziu
Sectorul de energie a fost subiectul unora dintre cele mai aprinse dezbateri ale anului trecut, odata cu declansarea crizei energetice la nivel international, pe fondul razboiului din Ucraina si a tensiunilor politice dintre China si SUA. 
Iar preturile exorbitante pentru gaze, petrol si electricitate, inregistrate in 2022 au contribuit in mod direct la profiturile record inregistrate de marile companii din acest sector. 
Din pacate, preturile companiilor energetice inglobeaza deja acestre evolutii iar statul a decis sa plafoneze preturile la producator atat pentru energia electrica cat si pentru gazele vandute populatiei si micilor firme iar acest fapt va afecta profiturile viitoare. 
Cu toate astea, o investitie in energie se poate dovedi din nou interesanta in viitor, daca pietele vor fi bulversate de noi crize.
Ce costuri implica cele doua ETF-uri listate la BVB
Investitorii individuali nu platesc direct comisioane de administrare, doar cele de tranzactionare percepute de brokerii prin care opereaza. 
Costurile de administrare sunt percepute din activele fondurilor si dilueaza implicit randamentul investitiei in comparatie cu un plasament care ar replica fidel structura celor doi indici dar nu ar avea costuri asociate. 
Pentru ETF Energie costurile de administrare sunt de 1,80% pe an din activul net al fondului iar cele de tranzactionare (pentru operatiunile derulate de ETF pe piata de capital) sunt estimate la 0,46% pe an din activul net. 
Pentru ETF BET costurile de administrare sunt de 1,71% pe an din activul net al fondului si de 0,18% pe an pentru costurile de tranzactionare. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii
Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Mai multe banci centrale dau semne ca se apropie de finalul ciclului de crestere a dobanzilor sau ca au atins deja acel punct. Cum se comporta in astfel de situatii pietele financiare?

26 Dec 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul