Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

MFP a anuntat bancile care vor intermedia titlurile de stat pentru populatie


Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat consortiul de banci care va asigura intermedierea si vanzarea titlurilor de stat pentru populatie. Acesta este format din Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank, iar BCR va avea si rolul de lead manager si agent de plata.


Potrivit unui comunicat al Ministerului, bancile din consortiu nu vor percepe niciun cost persoanelor fizice pentru cumpararea titlurilor, daca subscriptia se face prin intermediul lor. De asemenea, pentru tranzactiile de vanzare/cumparare pe piata secundara prin mecanismul BVB, comisionul maxim perceput de banci este de 0,1% din valoarea tranzactiei.

In schimb, bancile vor incasa de la stat un comision de administrare de 0,2% din volumul vanzarilor de titluri de stat realizat pe piata primara de fiecare banca in parte.

In continuare, Ministerul va stabili, in colaborare cu bancile selectate, calendarul si strategia de promovare si lansare a emisiunii. Data lansarii si perioada de subscriere vor fi anuntate public, urmare a parcurgerii etapelor prevazute de legislatia in vigoare pentru realizarea emisiunii de titluri de stat pentru persoane fizice, se mentioneaza in comunicatul citat.

Insa ministrul Finantelor a anuntat recent ca emisiunea de titluri va fi lansata in luna iulie, iar perioada de subscriptie va fi mai lunga decat anul trecut, cand s-a intins pe doua saptamani.

Valoarea nominala s-a redus de la 1.000 de lei la 100 de lei

Emisiunea de titluri de stat pentru populatie vine cu modificari importante fata de cea de anul trecut care nu a avut succesul vizat. Astfel, valoarea nominala a fost redusa de la 1.000 de lei anul trecut, la 100 de lei, pentru ca aceasta a fost considerata prea mare de investitorii simpli.

In plus, s-a renuntat la formula greoaie e de stabilire a dobanzii, si s-a optat pentru o dobanda fixa, care insa va fi anuntata in momentul lansarii, pentru ca depinde de dobanzile din piata monetara la acel moment.

In schimb, Finantele au mentinut nemodificata valoarea totala, de 100 de milioane de lei, dar si scadenta, respectiv doi ani.

Dobanda se plateste anual

In plus, reprezentantii Finantelor anunta ca dobanda obtinuta de detinatori nu va fi impozitata si va fi platita anual.

”Continuam programul Fidelis, iar editia din acest an se numeste Centenar, pentru ca are scadenta la doi ani, in 2018, anul in care se implinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. (...) Am redus valoarea, de la 1.000 de lei anul trecut, la 100 de lei pentru a face emisiunea mai atractiva", a explicat ministrul Finantelor, Anca Dragu.

Potrivit acesteia, demersul are, in principal, un scop educativ, astfel incat oamenii sa inteleaga mai bine procesul de economisire, si faptul ca au la dispozitie mai multe  variante de a-si pastra banii, respectiv la banca, in alte instrumente, dar si in datoria publica a tarii.

In afara de cresterea gradului de educatie financiara, un alt scop al emisiunii, secundar, este acela de a diversifica sursele de finantare pentru Minister, insa suma este, deocamdata, nesemnificativa pentru necesarul de finantare a statului.

Posesorii de titluri vor participa si la o loterie


Pentru a face titlurile si mai atractive, Ministerul anunta si o loterie, care insa va fi organizata la scadenta titlurilor, adica peste doi ani. Astfel, cei care au rabdare si pastreaza titlurile pana la final vor participa la o loterie, in urma careia vor fi desemnati 100 de castigatori, care vor primi un premiu de 1.000 de lei fiecare. Selectia se va face dintre detinatorii de titluri, si nu dupa seria documentului, au precizat reprezentantii Finantelor.

Ministerul Finantelor Publice a lansat, in 2015, titluri de stat pentru populatie dupa 10 ani de absenta pe aceasta piata. Atunci, din 100 de milioane de lei, a reusit sa plaseze doar 65 de milioane de lei, la o dobanda de 2,15% pe an, valoarea maxima din prospectul de emisiune.

La emisiune au participat doar 1.236 de investitori, dar de data aceasta, prin faptul ca titlurile sunt mai ieftine, Ministerul spera sa atraga mai multi investitori, mai ales din randul celor cu cunostinte financiare modeste.


Distribuie articolul
Alte articole

Ce dividende primesc investitorii la Bursa?

Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti isi primesc, in aceasta perioada, principala recompensa - dividendele de la companiile la care detin actiuni. Aproape jumatate dintre companiile listate pe piata principala au decis sa ofere dividende din profiturile obtinute in 2017. La cat se ridica sumele alocate?

Citeste mai mult

Unda verde la vanzarea titlurilor de stat Tezaur catre alt investitor

Ministerul Finantelor Publice va flexibiliza Programul Tezaur, destinat exclusiv populatiei, prin doua modificari importante ale cadrului legislativ, pentru a da posibilitatea vanzarii titlurilor de stat catre un alt investitor persoana fizica si pentru a permite rascumpararea acestora de catre stat inainte de scadenta.

Citeste mai mult

Facebook se prabuseste pe bursa!

Record negativ pentru bursele lumii! Facebook a reusit sa detroneze companii cu state vechi la cea mai mare cadere a actiunilor intr-o singura sedinta: aproape 20%, iar din capitalizare au “zburat”, cu aceasta ocazie, peste 100 de miliarde de dolari. Din aceasta cauza, proprietarul companiei a pierdut doua locuri in topul bogatilor lumii.

Citeste mai mult

Plata trimestriala a dividendelor a devenit posibila

Plata trimestriala a dividendelor a devenit posibila incepand cu jumatatea acestei luni, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii care permite acest lucru. Masura este optionala si poate fi aplicata doar dupa plata tuturor pierderilor reportate. Plata dividendelor din profituri fictive ramane infractiune.

Citeste mai mult