top banner

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

05 Mai 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica
ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.
Mai exact este vorba de regulamentul 4/2013 si aspectul ce implica marimea pachetului actiunilor suport pentru certificatele de depozit (GDR). 
Anterior, actiunile unei companii care se lista prin oferta publica puteau fi tranzactionate dual, atat la BVB cat si pe o piata externa (pana acum s-a ales bursa din Londra), iar numarul maxim al actiunilor ce urma sa fie oferite pe o piata externa era de 2/3 din oferta. 
Astfel, in cazul Hidroelectrica, cum pachetul detinut de Fondul Proprietatea era de 20% din companie, in cazul in care intreaga cantitate era oferita in IPO-ul preconizat pentru finalul anului, pe bursa din Londra urmau sa fie vandute maxim 13,3% din actiuni. 
Noua forma a regulamentului vizeaza limitarea pachetului scos la vanzare pe pietele externe la 10% din intreaga cantitate oferita, in cazul nostru maxim 2% din actiuni pot fi vandute acolo, in acest mod grosul ramand la dispozitia investitorilor locali. 
AGA de la Hidroelectrica a aprobat deja listarea pachetului detinut de FP (deocamdata doar la Bucuresti, dar se poate primi aprobarea si pentru o listare duala in perioada urmatoare) iar managerii acestuia se afla in procedura de selectare a intermediarului. 
Ramane de vazut daca listarea se va face pentru pachetul vizat initial (15% din actiuni) sau cantitatea va fi ajustata pentru ca bursa de la Bucuresti sa poata absorbi mai usor o valoare atat de mare-pachetul detinut de FP la Hidroelectrica are o valoare estimata de aproape 2 miliarde euro. 
Mai multe actiuni pentru retail si fondurile de pensii
Limitarea numarului actiunilor listate in exterior favorizeaza fondurile locale de pensii care se plangeau de multa vreme ca BVB nu are suficienta marfa pentru ele, in conditiile in care acestea nu au aces la piata din Londra pentru a culege si de acolo actiuni Hidroelectrica. 
Faptul ca fondurile de pensii isi ating limitele la BVB o arata si raportarile periodice ale detinerilor acestora, deseori pachete de cate 5% din companiile mari fiind inregistrate in portofoliul fondurilor de pensii din Pilonul II. Or, in conditiile in care fondurile de pensii aspira lichidatea bursei viitorul pietei nu suna deloc bine si era nevoie de un astfel de debuseu.
In plus, si investitorii individuali pot beneficia de pe urma limitarii listarilor duale, avand in vedere ca aparitia unei cantitati mai mari la vanzare in IPO-ul demarat la BVB va genera si un discount mai mare raportat la valoarea detinerilor prinsa in portofoliul FP. 
Un discount salutar, de altfel, in conditiile in care preturile energiei sunt deja in stratosfera, iar evaluarile companiilor producatoare pleaca de la acestea, multipli bursieri fiind calculati cu profiturile din 2021. 
Evident, managerii FP nu s-au aratat incantati de limitarea procentului din ofertele publice pentru listarile duale, vazand in asta o posibila reducere a pretului din IPO-ul Hidroelectrica si ramane de vazut daca strategia lor vizand listarea va avea de suferit.
O amanare a procesului sau o reducere a cantitatii oferite in ideea pastrarii unui pachet mai mare pentru viitor are insa  dezavantajul ca amana marcarea profitului in conditiile unui pret piperat al energiei electrice, pret pe care este posibil sa nu il mai vedem si in 2023 sau 2024. 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Domeniile noi atrag banii investitorilor, dar conteaza foarte mult si tipul afacerii, calitatea managementului si trendurile pietei. Aici actiunile Allview, iHunt sau ABN Systems au un numitor comun in ultimul an.

16 Aug 2022 | Investitii
Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul