top banner

Investitorii vor putea tranzactiona ETF-uri pe bursa de la Bucuresti

09 August 2012 | Autor: Alina Branescu

BVB  a admis la tranzactionare primul ETF de pe bursa, care va replica integral performanta indicelui BET. Portofoliul acestuia va fi alcatuit in proportie de pana la 85% doar din actiuni care intra in componenta indicelui, iar diferenta va fi plasata in depozite bancare in lei si in valuta.
Exchange Trading Funds (ETF) sunt fonduri deschise de investitii listate pe o piata secundara, oferind astfel investitorilor atat avantajele unui fond deschis de investitii, cat si cele ale investitiei in actiuni.
Deosebirea majora fata de fondurile deschise de investitii traditionale consta in posibilitatea de a tranzactiona unitati de fond direct pe bursa, acesta fiind singurul mod prin care, investitorii ce nu detin calitatea de participanti autorizati (intermediari) si nu folosesc serviciile acestora, pot achizitiona sau vinde unitati de fond.
Un alt avantaj este dat de faptul ca investitorii nu sunt nevoiti sa suporte comisioanele de subscriere sau de rascumparare percepute in general de fondurile traditionale.
In ce investeste fondul?
Portofoliul ETF BET Tradeville, administrat de Vanguard Asset Management, va fi alcatuit in proportie de pana la 85% din activ doar din actiuni care intra in componenta indicelui BET. Diferenta, de maxim 15% va fi plasata in depozite bancare in lei si in valuta, potrivit prospectului de emisiune simplificat al fondului.
Fondul va replica structura indicelui BET astfel incat eroarea de compozitie sa nu depaseasca 15%. Aceasta eroare reprezinta suma modulelor diferentelor dintre ponderile fiecarei actiuni din componenta indicelui BET si ponderile respectivelor actiuni in portofoliul fond.
BET este cel mai cunoscut indice de actiuni al Bursei de Valori Bucuresti si are in componenta cele mai lichide 10 societati locale, cu exceptia SIF-urilor.
Cum se fac subscrierile?
Fondul se adreseaza atat populatiei cat si investitorilor institutionali. Investitorii individuali vor putea face subscrieri doar prin intermediul bursei, limita minima fiind de o singura unitate.
Cei institutionali au in plus posibilitatea de a face subscrieri si prin intermediul participantilor autorizati, caz in care subscrierea minima este formata dintr-un bloc de 10.000 de titluri de participare (BTP), neputandu-se subscrie fractiuni de blocuri.
Mai mult, investitorii institutionali pot beneficia de diferentele care pot exista, la un moment dat, intre pretul ETF-ului din piata secundara si VUAN (valoarea unitara a activului net), prin efectuarea unor operatiuni de arbitraj. Acestia pot astfel cumpara blocuri de titluri de participare cu scopul de a intreprinde o operatiune de arbitraj. Operatiunea presupune subscrierea de BTP-uri daca pretul de piata al unitatilor de fond este sub valoarea unitara a activului net, respectiv rascumparea de BTP-uri daca pretul de piata al unitatilor de fond este peste valoarea unitara a activului net.
Lichiditatea in piata va fi asigurata initial de societatea de brokeraj Tradeville, care va actiona in calitate de formator de piata.
Conducerea bursei nu a anuntat inca data exacta cand va fi listat fondul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

Dupa ce in oferta publica a Premier Energy investorii de retail au fost diluati de peste 8 ori in goana lor dupa un discount de 5%, iata ca avem o noua oferta publilca in care se promite un discount chiar mai mare, de 16%.

28 Mai 2024 | Investitii
Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul