top banner

Investitorii vor putea tranzactiona ETF-uri pe bursa de la Bucuresti

09 August 2012 | Autor: Alina Branescu

BVB  a admis la tranzactionare primul ETF de pe bursa, care va replica integral performanta indicelui BET. Portofoliul acestuia va fi alcatuit in proportie de pana la 85% doar din actiuni care intra in componenta indicelui, iar diferenta va fi plasata in depozite bancare in lei si in valuta.
Exchange Trading Funds (ETF) sunt fonduri deschise de investitii listate pe o piata secundara, oferind astfel investitorilor atat avantajele unui fond deschis de investitii, cat si cele ale investitiei in actiuni.
Deosebirea majora fata de fondurile deschise de investitii traditionale consta in posibilitatea de a tranzactiona unitati de fond direct pe bursa, acesta fiind singurul mod prin care, investitorii ce nu detin calitatea de participanti autorizati (intermediari) si nu folosesc serviciile acestora, pot achizitiona sau vinde unitati de fond.
Un alt avantaj este dat de faptul ca investitorii nu sunt nevoiti sa suporte comisioanele de subscriere sau de rascumparare percepute in general de fondurile traditionale.
In ce investeste fondul?
Portofoliul ETF BET Tradeville, administrat de Vanguard Asset Management, va fi alcatuit in proportie de pana la 85% din activ doar din actiuni care intra in componenta indicelui BET. Diferenta, de maxim 15% va fi plasata in depozite bancare in lei si in valuta, potrivit prospectului de emisiune simplificat al fondului.
Fondul va replica structura indicelui BET astfel incat eroarea de compozitie sa nu depaseasca 15%. Aceasta eroare reprezinta suma modulelor diferentelor dintre ponderile fiecarei actiuni din componenta indicelui BET si ponderile respectivelor actiuni in portofoliul fond.
BET este cel mai cunoscut indice de actiuni al Bursei de Valori Bucuresti si are in componenta cele mai lichide 10 societati locale, cu exceptia SIF-urilor.
Cum se fac subscrierile?
Fondul se adreseaza atat populatiei cat si investitorilor institutionali. Investitorii individuali vor putea face subscrieri doar prin intermediul bursei, limita minima fiind de o singura unitate.
Cei institutionali au in plus posibilitatea de a face subscrieri si prin intermediul participantilor autorizati, caz in care subscrierea minima este formata dintr-un bloc de 10.000 de titluri de participare (BTP), neputandu-se subscrie fractiuni de blocuri.
Mai mult, investitorii institutionali pot beneficia de diferentele care pot exista, la un moment dat, intre pretul ETF-ului din piata secundara si VUAN (valoarea unitara a activului net), prin efectuarea unor operatiuni de arbitraj. Acestia pot astfel cumpara blocuri de titluri de participare cu scopul de a intreprinde o operatiune de arbitraj. Operatiunea presupune subscrierea de BTP-uri daca pretul de piata al unitatilor de fond este sub valoarea unitara a activului net, respectiv rascumparea de BTP-uri daca pretul de piata al unitatilor de fond este peste valoarea unitara a activului net.
Lichiditatea in piata va fi asigurata initial de societatea de brokeraj Tradeville, care va actiona in calitate de formator de piata.
Conducerea bursei nu a anuntat inca data exacta cand va fi listat fondul.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Divizia de administrare de active a BRD propune doua fonduri de investitii cu durata de viata prestabilita, alocare balansata a plasamentelor si reducerea graduala a riscului.

14 Sep 2022 | Investitii
Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Domeniile noi atrag banii investitorilor, dar conteaza foarte mult si tipul afacerii, calitatea managementului si trendurile pietei. Aici actiunile Allview, iHunt sau ABN Systems au un numitor comun in ultimul an.

16 Aug 2022 | Investitii
Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul