top banner

Investitorii vor putea tranzactiona ETF-uri pe bursa de la Bucuresti

09 August 2012 | Autor: Alina Branescu

BVB  a admis la tranzactionare primul ETF de pe bursa, care va replica integral performanta indicelui BET. Portofoliul acestuia va fi alcatuit in proportie de pana la 85% doar din actiuni care intra in componenta indicelui, iar diferenta va fi plasata in depozite bancare in lei si in valuta.
Exchange Trading Funds (ETF) sunt fonduri deschise de investitii listate pe o piata secundara, oferind astfel investitorilor atat avantajele unui fond deschis de investitii, cat si cele ale investitiei in actiuni.
Deosebirea majora fata de fondurile deschise de investitii traditionale consta in posibilitatea de a tranzactiona unitati de fond direct pe bursa, acesta fiind singurul mod prin care, investitorii ce nu detin calitatea de participanti autorizati (intermediari) si nu folosesc serviciile acestora, pot achizitiona sau vinde unitati de fond.
Un alt avantaj este dat de faptul ca investitorii nu sunt nevoiti sa suporte comisioanele de subscriere sau de rascumparare percepute in general de fondurile traditionale.
In ce investeste fondul?
Portofoliul ETF BET Tradeville, administrat de Vanguard Asset Management, va fi alcatuit in proportie de pana la 85% din activ doar din actiuni care intra in componenta indicelui BET. Diferenta, de maxim 15% va fi plasata in depozite bancare in lei si in valuta, potrivit prospectului de emisiune simplificat al fondului.
Fondul va replica structura indicelui BET astfel incat eroarea de compozitie sa nu depaseasca 15%. Aceasta eroare reprezinta suma modulelor diferentelor dintre ponderile fiecarei actiuni din componenta indicelui BET si ponderile respectivelor actiuni in portofoliul fond.
BET este cel mai cunoscut indice de actiuni al Bursei de Valori Bucuresti si are in componenta cele mai lichide 10 societati locale, cu exceptia SIF-urilor.
Cum se fac subscrierile?
Fondul se adreseaza atat populatiei cat si investitorilor institutionali. Investitorii individuali vor putea face subscrieri doar prin intermediul bursei, limita minima fiind de o singura unitate.
Cei institutionali au in plus posibilitatea de a face subscrieri si prin intermediul participantilor autorizati, caz in care subscrierea minima este formata dintr-un bloc de 10.000 de titluri de participare (BTP), neputandu-se subscrie fractiuni de blocuri.
Mai mult, investitorii institutionali pot beneficia de diferentele care pot exista, la un moment dat, intre pretul ETF-ului din piata secundara si VUAN (valoarea unitara a activului net), prin efectuarea unor operatiuni de arbitraj. Acestia pot astfel cumpara blocuri de titluri de participare cu scopul de a intreprinde o operatiune de arbitraj. Operatiunea presupune subscrierea de BTP-uri daca pretul de piata al unitatilor de fond este sub valoarea unitara a activului net, respectiv rascumparea de BTP-uri daca pretul de piata al unitatilor de fond este peste valoarea unitara a activului net.
Lichiditatea in piata va fi asigurata initial de societatea de brokeraj Tradeville, care va actiona in calitate de formator de piata.
Conducerea bursei nu a anuntat inca data exacta cand va fi listat fondul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii
Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Mai multe banci centrale dau semne ca se apropie de finalul ciclului de crestere a dobanzilor sau ca au atins deja acel punct. Cum se comporta in astfel de situatii pietele financiare?

26 Dec 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul