top banner

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

17 August 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Foto Unsplash.com

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent. 
Dupa un inceput in forta in iulie, cu tranzactii de peste 150 milioane euro in prima zi de listare la bursa, actiunile Histroelectrica au avut in prima jumatate a lunii august o medie a tranzactiilor de 4,7 milioane euro. 
Dupa primele zile de la venirea la bursa, cand si pretul avut un trend crescator, valoarea tranzactiilor a continuat sa scada, desi acest fapt a fost o caracteristica si la nivelul pietei, lunile de vara nefiind cele mai dinamice la bursa. 
In prima jumatate a lunii august (10 sedinte bursiere) am avut valori ale tranzactiilor cu actiuni Hidroelectrica cuprinse intre  5,8 si 44 milioane lei, cu o medie per sedinta de tranzactionare de 23,5 milioane lei (4,7 milioane euro). 
In acelasi timp, pe segmentul de actiuni s-au facut tranzactii medii de 63,1 milioane lei, ceea ce inseamna o pondere de 37% pentru actiunile Hidroelectrica. 
Actiunile BVB, un pariu castigator
Pe 31 martie 2022, actionarii Hidroelectrica aprobasera listarea companiei la bursa, iar din acel moment investitorii care doreau sa parieze pe avantajele colaterale listarii companiei au avut drum liber. 
Nu ne referim la pariul pe actiunile Fondului Proprietatea, care se afla in acest moment la un nivel asemanator de pret cu cel din martie 2022, ci la actiunile Bursei de Valori care au cunoscut o crestere sustinuta, pornind de la 24-25 lei/actiune in martie 2022 si ajungand in prezent in jurul a 52 lei/actiune. 
Vorbim practic de o dublare a pretului actiunilor, investitorii pariind pe faptul ca listarea Hidroelectrica va aduce si tranzactii mai mari la BVB. 
Iar daca ne uitam pe graficul actiunii observam ca nu am avut o lumanare brusca din momentul confirmarii listarii Hidroelectrica la BVB (martie 2022), ci o crestere graduala pana in preajma listarii efective a companiei (iulie 2023), cand pretul ajunsese la 58 lei/actiune. 
De atunci au aparut si marcarile de profit, cotatiile corectandu-se cu peste 10%. Ramane de vazut in continuare daca nu vor urma si alte ajustari, pana la urma dublarea cotatiilor avand neavand o acoperire foarte buna in ponderea de “numai” 37% a tranzactiilor cu actiunile H2O la BVB. 
Cum s-au descurcat investitorii in actiunile Hidroelectrica
Cei care au cumparat actiuni in oferta publica in primele zile cu discount de 3% si au achizionat actiunile la putin peste 100,8 de lei si nu doresc sa le tina in portofoliu pe termen lung, isi pot marca un profit inainte de impozitare de 10%, daca vand in aceste zile. 
Si cei care au cumparat la 104 lei, pretul de inchidere al ofertei, fara discount, au inca disponibil un profit de 6-7%. 
Ramane de vazut cum va evolua actiunea pe termen scurt, dupa reflectarea in piata a urmatoarelor raportari financiare si, mai ales, in conditiile unei eventuale corectii in pietele externe. 
Un element esential care va influenta traiectoria actiunilor la bursa va fi pretul energiei electrice. De remarcat ca in ultimul raport al Institutului de Statistica privind inflatia pe luna iulie, pretul energiei electrice reprezenta 98% din pretul din iunie si 84% din cel din decembrie. 
Trendul descendent e vizibil si pe bursa OPCOM, unde preturile pentru ziua urmatoare oscileaza in jurul a 450 lei/MWh, departe de varful de 3.000 lei atins in august 2022. 
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii
“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

Dupa ce in oferta publica a Premier Energy investorii de retail au fost diluati de peste 8 ori in goana lor dupa un discount de 5%, iata ca avem o noua oferta publilca in care se promite un discount chiar mai mare, de 16%.

28 Mai 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul