top banner

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

06 Februarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Foto Unsplash.com

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului. 
Ultimele vesti proaste din zona obligatiunilor corporative listate la BVB a venit la inceputul lunii februarie, cand retailerul online Elefant a anuntat ca a introdus o cere de deschidere a procedurii de insolventa, intentionand sa propuna un plan de reorganizare a activitatii. 
In august anul trecut, unul dintre creditorii companiei solicitase deschiderea procedurii de insolventa, semnaland in acest fel existenta unor probleme in afacerile companiei, iar renuntarea in noiembrie la tranzactia prin care compania urma sa fie preluata de catre EvoMAG, un alt jucator important din zona comertului online, a intarit aceste suspiciuni.
Ce se intampla cu cotatiile obligatiunilor cu probleme
Cotatia obligatiunilor Elefant a scazut abrupt in vara trecuta, cand a aparut prima cerere de declarare a insolventei, de la 90 euro la 60 de euro, a cunoscut apoi o revenire spre 80 de euro cand a aparut stirea preluarii companiei pentru ca ultima tranzactie sa fie la 38,5 euro la deschiderea sedintei din 5 februarie, la scurt timp dupa aceasta operatiune disparand ofertele la cumparare. 
Elefant nu este singurul emitent din zona obligatiunilor listate care se confrunta cu probleme. 
Dezvoltatorul imobiliar Qualis Proporties a anuntat la mijlocul luniii ianuarie ca amana plata cuponului numarul 12 (ultimul) si restituirea principalului din cauza situatiei financiare dificile. Anterior companiei i se respinsese cererea de deschidere a procedurii de concordat preventiv si existau cereri de declarare a insolventei din partea unor creditori privati. Inainte de suspendarea si apoi delistarea obligatiunilor, ultima cotatie fusese la 34 euro pe 10 ianuarie. 
Nemo Express, emisiune delistata de asemenea intre timp, ajunsese la o cotatie de 18,5 euro in iunie, iar obligatiunile Vivre Deco, tranzactionabile inca, au avut ultimele tranzactii la 2 euro, respectiv 7,3 euro pe 2 februarie. 
Valoarea nominala in toate aceste cazuri este de 100 euro/obligatiune. 
Ce randamente ofereau acesti emitenti initial si ce invatam din povestea lor?
Listata in aprilie 2020, prima emisiune Vivre Deco oferea un randament in euro de 5,25% pe an iar maturitatea era de 5 ani. A doua emisiune, listata in iulie 2021 si scadenta in 2026, propunea un cupon de 5,5%.
Obligatiunile Nemo, listate in iunie 2021 si care aveau maturitate 2 ani, aveau o dobanda de 7% in euro. 
Qualis Properties listase emisiunea de obligatiuni in aprilie 2021 iar scadenta urma sa fie in ianuarie 2024, la un cupon de 9% in euro. 
Obligatiunile Elefant online se listasera in februarie 2022, aveau scadenta in noiembrie 2026 si ofereau un cupon tot de 9%. 
Desi intre 5,25% cat era dobanda pentru primele obligatiuni Vivre Deco si cele 9 procente cat ar fi incasat investitorii in obligatiuni Elefant sau Qualis diferenta pare mare, sa nu uitam ca si conditiile din piata s-au schimbat mult din 2020, cand si dobanzile in spatiul euro erau sub 1%. 
De fapt, atat detinatorii de obligatiuni Vivre cat si investitorii in obligatiunile Elefant s-au bucurat in momentul achizitiei de randamente sensibil peste media pietei la BVB si mult peste ce ofereau bancile la depozitele la termen sau Ministerul Finantelor pentru titlurile de stat in euro si asta a avut darul sa le adoarma simtul critic. 
Oferirea unei dobanzi peste media celorlalte emisiuni de obligatiuni ar fi trebuit insa sa trezeasca suspiciuni indiferent de numele emitentului (si brandurile mai mari pot avea probleme), iar faptul ca emisiunile de obligatiuni de la BVB nu sunt garantate, ar fi trebuit sa impuna reguli severe de diversificare, pentru a se disipa riscul. 
Partea de vina pe care o au investitorii in emisiunile de obligatiuni cu probleme n-ar trebui sa eclipseze vina pe care o au companiile in cauza, intermediarii si chiar si Bursa ca institutie. Starea precara in care se aflau afacerile respective, inclusiv existenta unui capital propriu negativ intr-unul dintre cazuri, ar fi trebuit sa fie scoasa in evidenta sau sa reprezinte motivul unui refuz de colaborare pentru intermediarii solicitati sa ajute la listarea respectivelor emisiuni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii
Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Cresterea dobanzilor in zona euro si in SUA si scaderea cotatiilor obligatiunilor in ultimii ani au provocat pierderi sau cresteri real negative pentru investitorii in fondurile de obligatiuni, dar lucrurile se pot schimba odata cu politica monetara.

09 Ian 2024 | Investitii
Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Cresterea bursei, ieftinirea energiei, scaderea dobanzilor in lei si cresterea celor in euro, tentativele de inasprire a fiscalitatii au fost surprizele anului iar 2024 se anunta la fel de interesant.

27 Dec 2023 | Investitii
Cum folosesti banii neinvestiti din conturile brokerului

Cum folosesti banii neinvestiti din conturile brokerului

Fondurile rezultate din vanzarea unor titluri de valoare pot fi utilizate pentru achizitia unor instrumente cu venit fix sau pot astepta noi oportunitati la dobanzi similare conturilor de economii.

14 Dec 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul