top banner

Ce impozit platesc la vanzarea pe bursa a actiunilor Fondului Proprietatea?

18 Ianuarie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

In decembrie 2005, autoritatile romane au infiintat Fondul Proprietatea pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropriate, in mod abuziv, de regimul comunist. In cazurile in care restituirea in natura nu este posibila, despagubirea se face prin acordarea de actiuni la Fondul Proprietatea.
Persoanele indreptatite sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea sunt acele persoane carora li s-au acordat ori li se vor acorda, despagubiri in baza unor legi speciale de retrocedare cum ar fi: Legea nr. 10/2001, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 94/2000, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 83/1999, Legea fondului funciar nr. 18/19991, Legea nr. 1/2000.
Daca sunteti una din persoanele despagubite prin Legea nr.10/2001 atunci actiunile de care amintiti sunt emise de Fondul Proprietatea. Incepand din data de 25 ianuarie 2011 Fondul Proprietatea se va tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti.
Vanzarea actiunilor la bursa presupune deschiderea unui cont de investitii prin intermediul unei societati de brokeraj autorizata de CNVM sa presteze servicii si activitati de investitii in Romania. Lista societatilor de intermediere (SSIF-uri) este disponibila pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.
In cazul persoanelor carora le-au fost emise initial actiuni Fondul Proprietatea, codul fiscal contine o scutire de la plata impozitului pe castigurile de capital. Mai exact persoanele despagubile in baza legilor speciale nu vor plati impozit la prima vanzare a actiunilor la bursa.
Dupa vanzarea intregului pachet de actiuni primit drept despagubire si care este scutit de la plata impozitului, tranzactiile ulterioare realizate sunt supuse impozitarii conform codului fiscal. Scutirea de la plata impozitului se aplica doar primului titular al actiunilor dobandite in urma despagubirii. In restul cazurilor, investitorii datoreaza un impozit de 16% din castigurile realizate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii
Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Cresterea dobanzilor in zona euro si in SUA si scaderea cotatiilor obligatiunilor in ultimii ani au provocat pierderi sau cresteri real negative pentru investitorii in fondurile de obligatiuni, dar lucrurile se pot schimba odata cu politica monetara.

09 Ian 2024 | Investitii
Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Cresterea bursei, ieftinirea energiei, scaderea dobanzilor in lei si cresterea celor in euro, tentativele de inasprire a fiscalitatii au fost surprizele anului iar 2024 se anunta la fel de interesant.

27 Dec 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul