top banner

Ce impozit platesc la vanzarea pe bursa a actiunilor Fondului Proprietatea?

18 Ianuarie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

In decembrie 2005, autoritatile romane au infiintat Fondul Proprietatea pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropriate, in mod abuziv, de regimul comunist. In cazurile in care restituirea in natura nu este posibila, despagubirea se face prin acordarea de actiuni la Fondul Proprietatea.
Persoanele indreptatite sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea sunt acele persoane carora li s-au acordat ori li se vor acorda, despagubiri in baza unor legi speciale de retrocedare cum ar fi: Legea nr. 10/2001, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 94/2000, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 83/1999, Legea fondului funciar nr. 18/19991, Legea nr. 1/2000.
Daca sunteti una din persoanele despagubite prin Legea nr.10/2001 atunci actiunile de care amintiti sunt emise de Fondul Proprietatea. Incepand din data de 25 ianuarie 2011 Fondul Proprietatea se va tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti.
Vanzarea actiunilor la bursa presupune deschiderea unui cont de investitii prin intermediul unei societati de brokeraj autorizata de CNVM sa presteze servicii si activitati de investitii in Romania. Lista societatilor de intermediere (SSIF-uri) este disponibila pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.
In cazul persoanelor carora le-au fost emise initial actiuni Fondul Proprietatea, codul fiscal contine o scutire de la plata impozitului pe castigurile de capital. Mai exact persoanele despagubile in baza legilor speciale nu vor plati impozit la prima vanzare a actiunilor la bursa.
Dupa vanzarea intregului pachet de actiuni primit drept despagubire si care este scutit de la plata impozitului, tranzactiile ulterioare realizate sunt supuse impozitarii conform codului fiscal. Scutirea de la plata impozitului se aplica doar primului titular al actiunilor dobandite in urma despagubirii. In restul cazurilor, investitorii datoreaza un impozit de 16% din castigurile realizate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul