top banner

Ce impozit platesc la vanzarea pe bursa a actiunilor Fondului Proprietatea?

18 Ianuarie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

In decembrie 2005, autoritatile romane au infiintat Fondul Proprietatea pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropriate, in mod abuziv, de regimul comunist. In cazurile in care restituirea in natura nu este posibila, despagubirea se face prin acordarea de actiuni la Fondul Proprietatea.
Persoanele indreptatite sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea sunt acele persoane carora li s-au acordat ori li se vor acorda, despagubiri in baza unor legi speciale de retrocedare cum ar fi: Legea nr. 10/2001, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 94/2000, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 83/1999, Legea fondului funciar nr. 18/19991, Legea nr. 1/2000.
Daca sunteti una din persoanele despagubite prin Legea nr.10/2001 atunci actiunile de care amintiti sunt emise de Fondul Proprietatea. Incepand din data de 25 ianuarie 2011 Fondul Proprietatea se va tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti.
Vanzarea actiunilor la bursa presupune deschiderea unui cont de investitii prin intermediul unei societati de brokeraj autorizata de CNVM sa presteze servicii si activitati de investitii in Romania. Lista societatilor de intermediere (SSIF-uri) este disponibila pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.
In cazul persoanelor carora le-au fost emise initial actiuni Fondul Proprietatea, codul fiscal contine o scutire de la plata impozitului pe castigurile de capital. Mai exact persoanele despagubile in baza legilor speciale nu vor plati impozit la prima vanzare a actiunilor la bursa.
Dupa vanzarea intregului pachet de actiuni primit drept despagubire si care este scutit de la plata impozitului, tranzactiile ulterioare realizate sunt supuse impozitarii conform codului fiscal. Scutirea de la plata impozitului se aplica doar primului titular al actiunilor dobandite in urma despagubirii. In restul cazurilor, investitorii datoreaza un impozit de 16% din castigurile realizate.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii
Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Incepand de anul viitor, impozitarea castigurilor din piata de capital se va face la sursa cu 1% sau 3%, in functie de perioada detinerii, iar pierderile nu vor mai fi deduse, ca pana acum.

27 Apr 2022 | Investitii
Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Sa pierzi aproape trei sferturi din valoarea unui plasament in actiuni este o intamplare trista, dar care poate fi convertita intr-o experienta de viata utila.

14 Apr 2022 | Investitii
Tin dividendele pasul cu inflatia?

Tin dividendele pasul cu inflatia?

Sezonul dividendelor debuteaza la BVB intr-o nota moderata, avem rare ocazii cand randamentul se apropie de rata inflatiei si multe majorari de capital cu actiuni gratuite, semn ca emitentii tin bine cash-ul intr-o perioada dominata de incertitudini.

24 Mar 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul