top banner

Ce impozit platesc la vanzarea pe bursa a actiunilor Fondului Proprietatea?

18 Ianuarie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

In decembrie 2005, autoritatile romane au infiintat Fondul Proprietatea pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropriate, in mod abuziv, de regimul comunist. In cazurile in care restituirea in natura nu este posibila, despagubirea se face prin acordarea de actiuni la Fondul Proprietatea.
Persoanele indreptatite sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea sunt acele persoane carora li s-au acordat ori li se vor acorda, despagubiri in baza unor legi speciale de retrocedare cum ar fi: Legea nr. 10/2001, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 94/2000, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 83/1999, Legea fondului funciar nr. 18/19991, Legea nr. 1/2000.
Daca sunteti una din persoanele despagubite prin Legea nr.10/2001 atunci actiunile de care amintiti sunt emise de Fondul Proprietatea. Incepand din data de 25 ianuarie 2011 Fondul Proprietatea se va tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti.
Vanzarea actiunilor la bursa presupune deschiderea unui cont de investitii prin intermediul unei societati de brokeraj autorizata de CNVM sa presteze servicii si activitati de investitii in Romania. Lista societatilor de intermediere (SSIF-uri) este disponibila pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.
In cazul persoanelor carora le-au fost emise initial actiuni Fondul Proprietatea, codul fiscal contine o scutire de la plata impozitului pe castigurile de capital. Mai exact persoanele despagubile in baza legilor speciale nu vor plati impozit la prima vanzare a actiunilor la bursa.
Dupa vanzarea intregului pachet de actiuni primit drept despagubire si care este scutit de la plata impozitului, tranzactiile ulterioare realizate sunt supuse impozitarii conform codului fiscal. Scutirea de la plata impozitului se aplica doar primului titular al actiunilor dobandite in urma despagubirii. In restul cazurilor, investitorii datoreaza un impozit de 16% din castigurile realizate.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Divizia de administrare de active a BRD propune doua fonduri de investitii cu durata de viata prestabilita, alocare balansata a plasamentelor si reducerea graduala a riscului.

14 Sep 2022 | Investitii
Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Domeniile noi atrag banii investitorilor, dar conteaza foarte mult si tipul afacerii, calitatea managementului si trendurile pietei. Aici actiunile Allview, iHunt sau ABN Systems au un numitor comun in ultimul an.

16 Aug 2022 | Investitii
Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul