top banner

Ce impozit platesc la vanzarea pe bursa a actiunilor Fondului Proprietatea?

18 Ianuarie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

In decembrie 2005, autoritatile romane au infiintat Fondul Proprietatea pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropriate, in mod abuziv, de regimul comunist. In cazurile in care restituirea in natura nu este posibila, despagubirea se face prin acordarea de actiuni la Fondul Proprietatea.
Persoanele indreptatite sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea sunt acele persoane carora li s-au acordat ori li se vor acorda, despagubiri in baza unor legi speciale de retrocedare cum ar fi: Legea nr. 10/2001, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 94/2000, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 83/1999, Legea fondului funciar nr. 18/19991, Legea nr. 1/2000.
Daca sunteti una din persoanele despagubite prin Legea nr.10/2001 atunci actiunile de care amintiti sunt emise de Fondul Proprietatea. Incepand din data de 25 ianuarie 2011 Fondul Proprietatea se va tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti.
Vanzarea actiunilor la bursa presupune deschiderea unui cont de investitii prin intermediul unei societati de brokeraj autorizata de CNVM sa presteze servicii si activitati de investitii in Romania. Lista societatilor de intermediere (SSIF-uri) este disponibila pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.
In cazul persoanelor carora le-au fost emise initial actiuni Fondul Proprietatea, codul fiscal contine o scutire de la plata impozitului pe castigurile de capital. Mai exact persoanele despagubile in baza legilor speciale nu vor plati impozit la prima vanzare a actiunilor la bursa.
Dupa vanzarea intregului pachet de actiuni primit drept despagubire si care este scutit de la plata impozitului, tranzactiile ulterioare realizate sunt supuse impozitarii conform codului fiscal. Scutirea de la plata impozitului se aplica doar primului titular al actiunilor dobandite in urma despagubirii. In restul cazurilor, investitorii datoreaza un impozit de 16% din castigurile realizate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul