Impact, amenintata cu insolventa de un partener

Impact a intrat in procedura de insolventa la cererea firmei de constructii Romconstruct, care ii cere dezvoltatorului imobiliar achitarea unor datorii in valoare de 1,3 milioane lei.


Cererea reprezinta o surpriza, potrivit analistilor Erste Bank, avand in vedere cuantumul foarte redus al datoriei in litigiu, echivalent cu cateva case vandute de catre Impact.

Potrivit informatiilor transmise de management, datoria revendicata de compania de constructii Romconstruct ar putea fi lesne acoperita. In discutie este insa faptul ca Impact nu recunoaste aceasta datorie, si mai mult decat atat pentru o parte din aceasta (0,3 milioane lei) a primit si o decizie favorabila a instantei de judecata din Brasov, in sensul lipsei de temei a acesteia.

Cash-ul detinut in prezent de Impact depaseste 10 milioane lei, iar fluxul de numerar lunar este de peste 4 milioane lei, potrivit reprezentantilor companiei.

“Avand in vedere usurinta cu care Impact se poate achita de aceste datorii, managementul considera ca decizia judecatorilor este cel putin ciudata”, se arata intr-un raport realizat de Erste Bank.

Romconstruct este un fost subcontractor al Impact. Potrivit managementului, contractele cu aceata companie de constructii au fost anulate din cauza lucarilor de slaba calitate, coroborate cu intarzierile sistematice privind termenele de executie asumate, ceea ce a afectat imaginea dezvoltatorului imobiliar in fata clientilor sai.

In acelasi timp, Impact are deschise litigii in instanta de la care reclama o suma de 16 milioane lei, din care 15 milioane reprezeinta penalitatile aferente intarzierilor cu care firma de constructii si-ar fi dus la indeplinire obligatiile contractuale.

Impact va solicita Curtii de Apel suspendarea procedurii de insolventa si in acelasi timp va face apel la decizia de declansare a procedurii de insolventa, solicitand anularea acesteia. Potrivit analistilor Erste, managementul Impact spera ca argumentele solide pe care urmeaza sa le aduca sa fie suficient de convingatoare pentru ca dezvoltatorul sa nu intre in etapa de reorganizare pana la finele anului.

“Deschiderea procedurii de insolventa are un impact negativ asupra imaginii si reputatiei Impact, mai ales in aceasta perioada delicata cu care se confrunta piata rezidentiala din Romania. Vanzarile si profitul operational se afla sub presiune puternica, pe fondul recesiunii prelungite si a stirilor negative din piata. Prin urmare, vedem o depreciere a pretului actiunii pe bursa pe termen scurt”, concluzioneaza analistii Erste.

Sperantele managementului Impact sunt ca decizia de intrare in insolventa sa fie ridicata relativ curand (aproximativ o luna), lucru foarte important pentru reputatia si increderea pe care o astfel de companie trebuie sa o transmita in relatia cu clientii

Impact a fost astazi suspendata de la tranzactionare, utimul pret din piata fiind de 0,427 lei in sedinta de vineri, 9 iulie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni
Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni "vechi"

Cresterea inflatiei a fortat in ultima vreme Ministerul Finantelor sa se imprumute mai scump de la banci si populatie. Este o veste buna pentru cei care vor cumpara noile obligatiuni dar una nefericita pentru cei care detin deja unele mai vechi.

15 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni
Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni

Desi la finalul lunii iunie, plasamentul privat cu actiunile Appraisal&Valuation se inchidea cu succes, actiunile fiind suprasubscrise de peste 4 ori, la inceputul lunii septembrie listarea la bursa aducea o corectie cu 24% din prima zi.

7 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate
Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate

Modul in care vor evolua cotatiile unor companii listate la bursa dupa publicarea rezultatelor financiare este mai mereu o buna ocazie pentru speculatii. Insa pariul se poate dovedi riscant, existand posibilitatea ca lucrurile sa nu iasa asa cum ne doream.

19 August 2021 | Investitii (fonduri + burse)

E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?
E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?

Cu bursele la maxime istorice si revenirea apetitului de consum, multi ar putea considera ca este momentul ideal pentru o investitie in fonduri mutuale de actiuni. Dar care sunt perspectivele pe termen mediu?

27 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus