Un fond de investitii vede potential in Fondul Proprietatea

Societatea de brokeraj Intercapital a lansat un fond inchis de investitii, care urmareste sa plaseze cel putin jumatate din active in titlurile Fondului Proprietarea. Restul investitiilor vor fi plasate in emitenti din sectorul financiar de la BVB. Durata acestui fond este de 5 ani, iar titlurile sale vor fi listate la bursa.

Din 22 iunie 2010, investitorii au posibilitatea de a achizitiona unitati de fond la iFond Financial Romania, administrat de Intercapital Investment Management. Titlurile urmeaza apoi sa fie listate pe BVB.

iFond este un fond inchis de investitii, care va plasa cel putin jumatate din activele sale in titlurile Fondului Proprietatea.

Restul portofoliului va fi alocat exclusiv in actiuni listate pe bursa din sectorul financiar, astfel:
  • 20% din active vor fi investite in cele 5 SIF-uri listate pe bursa;
  • 15% in cei 2 operatori bursieri de pe piata locala - BVB si SIBEX;
  • 10% in actiuni bancare precum BRD;
  • restul de 5% in alti emitenti financiari.

Perspectivele de crestere ale noului fond vor fi strans legate de evolutia Fondului Proprietatea, avand in vedere expunerea foarte mare avuta pe acest emitent.

Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai importante fonduri de investitii din Europa Centrala si de Est si a fost infiintat de statul roman pentru compensarea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate in mod abuziv de regimul comunist.

In prezent, tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea se fac numai pe piata OTC (over-the-counter) - o platforma netransparenta. Accesul pe aceasta nu este deloc facil investitorilor, iar operatiunile se realizeaza direct intre cumparatori si vanzatori, prin contracte de concesiune.

Intercapital: Fondul Proprietatea are potential mare de crestere

“Am urmarit atent de-a lungul timpului evolutia actiunilor acestui fond si credem ca au un potential foarte mare de crestere pe termen lung. De asemenea, suntem in contact cu mai multi potentiali vanzatori, pe care ii putem valorifica”, a declarat Razvan Pasol, directorul general al societatii de brokeraj, Intercapital Invest.

Potrivit reprezentantilor Intercapital, unitatile Fondului Proprietatea sunt foarte atractive si prin prisma faptul ca se doreste listarea acestuia pana la finele anului pe bursa de la Bucuresti, listare care se preconizeaza a urca semnificativ pretul de tranzactionare a unui titlu. Pe de alta parte, listarea a fost amanata de mai multe ori in ultimii 5 ani, neexistand astfel nicio siguranta ca se va realiza de aceasta data.

Valoarea reala a unei actiuni este estimata de Intercapital Invest la 0,75122 lei, fiind cu aproximativ 90% mai mare fata de pretul la care se fac in prezent tranzactii.

“Pe de alta parte, se vor face mai multe rapoarte de audit de catre companiile specializate, iar la publicarea acestora, cred ca vom afla dimensiunea reala a Fondului Proprietatea. Cred ca o mare parte din investitori vor investi in acest fond inchis de investitii tocmai pentru a beneficia de pe urma acestor rezultate ale analizei asupra Fondului Proprietatea”, a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest.

Odata cu listarea pe BVB, investitorii vor avea acces direct la actiunile Fondului Proprietatea. “In aceasta situatie, vom mai reduce din ponderea plasamentelor in acest fond, insa nu foarte mult”, a precizat Pasol.

Sectorul financiar – al doilea pilon

Restul plasamentelor iFond vor fi directionate catre sectorul financiar. SIF-urile au fost alese pentru lichiditatea lor si discountul foarte mare cu care sunt tranzactionare (acestea fiind in medie cu 60% mai mici decat valoarea unitara a activului net).

Reprezentantii Intercapital vad oportunitati de crestere si in actiunile BVB si SIBEX, pe masura ce acestea se vor dezvolta.

“Vorbim de 2 burse extrem de subevaluate. In timp ce capitalizarea BVB este de 20 milioane de euro, cea a SIBEX este de 10 milioane euro. Daca privim la alte burse -Viena, Praga, Varsovia - vedem ca potentialul de crestere este unul foarte mare”, crede Lupsan.

Administratorul isi sustine alegerea si prin faptul ca titlurile din sectorul financiar sunt cele mai lichide, jumatate din tranzactiile efectuate de investitori avand la baza astfel de actiuni. Reprezentantii Intercapital sunt de parere ca actuala perioada este oportuna pentru investitii, avand in vedere ca pretul actiunilor a scazut in ultimul timp si se asteapta ca trendul de scadere sa ia sfarsit.

“Asta nu inseamna ca bursa va incepe sa creasca de maine. Nu putem vedea cand vor fi exact valorificate investitiile efectuate, dar stim sigur ca se va intampla acest lucru”, a spus Razvan Pasol.

Cum se face subscrierea?


Investitorii pot subscrie actiuni ale fondului iFond Financial in perioada 22 iulie -11 august 2010. Numarul unitatilor de fond puse la vanzare este de 10.000, cu o valoare de subscriere de 202 lei pe unitate. In caz de suprasubscriere, numarul unitatilor poate fi majorat la 40.000.

Conditia incheierii cu succes a ofertei publice consta in subscrierea a minimum 5.000 unitati de fond, in valoare de 1,01 milioane lei. Ulterior, fondul va fi listat pe bursa de la Bucuresti.

“Ne-am luat angajamentul ca in cazul in care nu sunt subscrise unitatile de fond necesare incheierii cu succes, vom achizitiona in nume propriu diferenta de actiuni ramasa”, a precizat Pasol.

Distributia se va face la sediile Intercapital Invest si in reteaua BRD. Investitorii pot opta si pentru subscrierea online, prin intermediul sistemului de tranzactionare Ktrade al societatii de brokeraj.

Durata de viata a fondului a fost stabilita la 5 ani, cu clauza de prelungire in functie de contextul pietei dupa trecerea acestei perioade.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus