top banner

Fondurile de pensii nu au in ce sa investeasca banii pe plan local

11 Iulie 2016 | Autor: Conso

Administratorii de fonduri private de pensii din Romania se plang ca nu mai au in ce sa isi investeasca banii si ca sunt nevoiti sa caute plasamente in titluri din afara tarii. Acestia sustin ca bursa locala este prea mica, iar perspectiva listarii companiilor de stat nu este atractiva, cel putin pentru moment.
“Bursa locala devine din ce in ce mai mica pentru fondurile de pensii si asta va fi o provocare pentru Romania. In doi ani activele fondurilor de pensii vor ajunge la 10 miliarde de euro. Se pune intrebarea ce facem cu acesti bani daca nu avem noi listari. Ideal ar fi sa-i pastram in tara, dar in conditiile in care bursa devine un canal tot mai ingust si in lipsa unor alternative, fondurile de pensii vor investi in strainatate”, a declarat directorul general al BCR Pensii, Radu Craciun, in cadrul unei conferinte de presa.
Companiile de stat nu sunt atractive pentru administratorii de fonduri
Cu privire la listarea companiilor de stat, directorul BCR Pensii sustine ca aceasta ar putea fi o solutie, insa nu una imediata, pentru fondurile de pensii, avand in vedere ca aceste intreprinderi nu au un istoric pozitiv, iar majoritatea au inregistrat pierderi mai multi ani.
“Sa crestem Bursa din listari ale companiilor de stat care au avut pierderi ani buni este o utopie. Se vorbeste de Hidroelectrica, dar aceasta companie nu are un istoric pozitiv. S-a vorbit si de Tarom, dar de ce ai cumpara actiuni la o companie pe minus de ani de zile. Pe scurt, calitatea companiilor de stat nu este una prea buna, nu te determina sa cumperi actiuni”, a spus Craciun.
In opinia sa, una din principalele probleme ale unui administrator de pensii private este evitarea volatilitatii valorii unitatii de fond, misiune dificila cel putin in acest an.
“Fondul BCR Plus are expunere pe aur, fiind singurul fond de pensii de pe Pilonul III cu un astfel de plasament, conform datelor ASF la finele lunii mai. Brexit-ul a adus o crestere de peste 10% in cazul acestui plasament, care a compensat scaderile preturilor la actiuni care a avut loc. Volatilitatea nu prea poate fi evitata de catre un administrator de pensii, nu exista instrumente care sa te ajute. Stai pe cash si astepti sa cumperi actiuni sau alte titluri la preturi mai reduse, ceea ce s-a intamplat inainte de Brexit. Una peste alta, anul 2016 este un an dificil pentru fondurile de pensii private”, a explicat Craciun.
Tendinta de nationalizare pentru Pilonul II in regiune
Piata pensiilor private din Romania este reprezentata de Pilonul II, de pensii obligatorii  administrate privat, si Pilonul III, de pensii facultative, foarte putin dezvoltat atat ca numar de contributori cat si ca sume acumulate.
Pilonul II s-a dezvoltat in ultimii ani pe baza virarii unei parti a contributilor la pensii de la stat in privat, insa si aici insuficient, avand in vedere ca majorarea contributiei a fost inghetata un an, in 2009, pe fondul crizei financiare. Mai mult, nici in acest an contributia nu s-a majorat conform graficului prevazut de lege, cu 0,5 puncte procentuale anual, cu atat mai putin sa se ajunga la maximul prevazut de lege pentru 2016, respectiv 6%. Anul acesta contributia a fost majorata doar de la 5% in 2015 la 5,1% si nici pentru anul viitor nu exista certitudinea recuperarii decalajului.
Semnalele nu sunt pozitive nici in regiune, avand in vedere ca, recent, Polonia a anuntat o restructurare a sistemului de pensii din ultimele doua decenii, prin desfiintarea pensiilor administrate privat, Pilon II. Polonia vrea sa definitiveze, astfel, ce a inceput in 2013, cand a a decis sa confiste jumatate din activele fondurilor de pensii private. Ungaria a nationalizat sistemul de pensii private inca din 2011.
Generatia decreteilor impune necesitatea unui sistem privat de pensii
In aceste conditii, pensiile romanilor sunt amenintate, pe de o parte, de lipsa plasamentelor rentabile care sa le sporeasca sumele acumulate in conturi si, pe de alta parte, de riscul ca Pilonul II sa dispara si sa ramana doar cu pensia de la stat si, eventual, cu cea de pe Pilonul III.
Si Radu Craciun sustine ca desfiintarea Pilonului II de pensii ar fi o decizie sinucigasa pentru Romania, iar pe masura ce generatia decreteilor se va apropia de pensie necesitatea unui sistem privat de pensii va creste.
”In cazul Romaniei, daca e sa ne uitam la dinamica demografica, avem una dintre cele mai negative rate din Europa. Romania acum trei sau patru ani era a treia cea mai tanara tara din Europa ca medie de varsta, peste 15-20 de ani va fi a treia cea mai batrana. In aceste conditii este clar ca Romania are o problema poate chiar mai grava decat au alte tari care isi pot permite sa experimenteze solutii de genul acesta (nationalizarea Pilonului II-n.r.). Nimeni nu isi poate permite ca, inainte cu cativa ani de a avea o explozie de pensionari, sa renunte la sistemul de pensii private", mai spus Craciun.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul