Fondurile de pensii nu au in ce sa investeasca banii pe plan local

Administratorii de fonduri private de pensii din Romania se plang ca nu mai au in ce sa isi investeasca banii si ca sunt nevoiti sa caute plasamente in titluri din afara tarii. Acestia sustin ca bursa locala este prea mica, iar perspectiva listarii companiilor de stat nu este atractiva, cel putin pentru moment.

“Bursa locala devine din ce in ce mai mica pentru fondurile de pensii si asta va fi o provocare pentru Romania. In doi ani activele fondurilor de pensii vor ajunge la 10 miliarde de euro. Se pune intrebarea ce facem cu acesti bani daca nu avem noi listari. Ideal ar fi sa-i pastram in tara, dar in conditiile in care bursa devine un canal tot mai ingust si in lipsa unor alternative, fondurile de pensii vor investi in strainatate”, a declarat directorul general al BCR Pensii, Radu Craciun, in cadrul unei conferinte de presa.

Companiile de stat nu sunt atractive pentru administratorii de fonduri

Cu privire la listarea companiilor de stat, directorul BCR Pensii sustine ca aceasta ar putea fi o solutie, insa nu una imediata, pentru fondurile de pensii, avand in vedere ca aceste intreprinderi nu au un istoric pozitiv, iar majoritatea au inregistrat pierderi mai multi ani.

“Sa crestem Bursa din listari ale companiilor de stat care au avut pierderi ani buni este o utopie. Se vorbeste de Hidroelectrica, dar aceasta companie nu are un istoric pozitiv. S-a vorbit si de Tarom, dar de ce ai cumpara actiuni la o companie pe minus de ani de zile. Pe scurt, calitatea companiilor de stat nu este una prea buna, nu te determina sa cumperi actiuni”, a spus Craciun.

In opinia sa, una din principalele probleme ale unui administrator de pensii private este evitarea volatilitatii valorii unitatii de fond, misiune dificila cel putin in acest an.

“Fondul BCR Plus are expunere pe aur, fiind singurul fond de pensii de pe Pilonul III cu un astfel de plasament, conform datelor ASF la finele lunii mai. Brexit-ul a adus o crestere de peste 10% in cazul acestui plasament, care a compensat scaderile preturilor la actiuni care a avut loc. Volatilitatea nu prea poate fi evitata de catre un administrator de pensii, nu exista instrumente care sa te ajute. Stai pe cash si astepti sa cumperi actiuni sau alte titluri la preturi mai reduse, ceea ce s-a intamplat inainte de Brexit. Una peste alta, anul 2016 este un an dificil pentru fondurile de pensii private”, a explicat Craciun.

Tendinta de nationalizare pentru Pilonul II in regiune

Piata pensiilor private din Romania este reprezentata de Pilonul II, de pensii obligatorii  administrate privat, si Pilonul III, de pensii facultative, foarte putin dezvoltat atat ca numar de contributori cat si ca sume acumulate.

Pilonul II s-a dezvoltat in ultimii ani pe baza virarii unei parti a contributilor la pensii de la stat in privat, insa si aici insuficient, avand in vedere ca majorarea contributiei a fost inghetata un an, in 2009, pe fondul crizei financiare. Mai mult, nici in acest an contributia nu s-a majorat conform graficului prevazut de lege, cu 0,5 puncte procentuale anual, cu atat mai putin sa se ajunga la maximul prevazut de lege pentru 2016, respectiv 6%. Anul acesta contributia a fost majorata doar de la 5% in 2015 la 5,1% si nici pentru anul viitor nu exista certitudinea recuperarii decalajului.

Semnalele nu sunt pozitive nici in regiune, avand in vedere ca, recent, Polonia a anuntat o restructurare a sistemului de pensii din ultimele doua decenii, prin desfiintarea pensiilor administrate privat, Pilon II. Polonia vrea sa definitiveze, astfel, ce a inceput in 2013, cand a a decis sa confiste jumatate din activele fondurilor de pensii private. Ungaria a nationalizat sistemul de pensii private inca din 2011.

Generatia decreteilor impune necesitatea unui sistem privat de pensii

In aceste conditii, pensiile romanilor sunt amenintate, pe de o parte, de lipsa plasamentelor rentabile care sa le sporeasca sumele acumulate in conturi si, pe de alta parte, de riscul ca Pilonul II sa dispara si sa ramana doar cu pensia de la stat si, eventual, cu cea de pe Pilonul III.

Si Radu Craciun sustine ca desfiintarea Pilonului II de pensii ar fi o decizie sinucigasa pentru Romania, iar pe masura ce generatia decreteilor se va apropia de pensie necesitatea unui sistem privat de pensii va creste.

”In cazul Romaniei, daca e sa ne uitam la dinamica demografica, avem una dintre cele mai negative rate din Europa. Romania acum trei sau patru ani era a treia cea mai tanara tara din Europa ca medie de varsta, peste 15-20 de ani va fi a treia cea mai batrana. In aceste conditii este clar ca Romania are o problema poate chiar mai grava decat au alte tari care isi pot permite sa experimenteze solutii de genul acesta (nationalizarea Pilonului II-n.r.). Nimeni nu isi poate permite ca, inainte cu cativa ani de a avea o explozie de pensionari, sa renunte la sistemul de pensii private", mai spus Craciun.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus