Facebook se prabuseste pe bursa!

Record negativ pentru bursele lumii! Facebook a reusit sa detroneze companii cu state vechi la cea mai mare cadere a actiunilor intr-o singura sedinta: aproape 20%, iar din capitalizare au “zburat”, cu aceasta ocazie, peste 100 de miliarde de dolari. Din aceasta cauza, proprietarul companiei a pierdut doua locuri in topul bogatilor lumii.

La inchiderea sedintei de tranzactionare de joi pe Nasdaq, actiunile Facebook se tranzactionau la 176,2 dolari pe actiune, adica in scadere cu 19%, la o capitalizare de piata de 503,5 miliarde de dolari.

Astfel, Facebook a pierdut tot avantul inregistrat in prima jumatate a anului, iar Mark Zuckerberg este mai sarac cu aproape 16 miliarde de dolari, scrie presa internationala. Astfel, acesta a picat de pe locul patru pe sase in topul celor mai bogati oameni ai planetei.

Scaderea actiunilor a sters peste 100 de miliarde de dolari din capitalizarea de piata a companiei, care era de aproximativ 618 miliarde de dolari miercuri la inchiderea sedintei de tranzactionare.

Care sunt “recordurile” precedente?

Potrivit CNBC, nicio companie nu a mai pierdut 100 de miliarde de dolari intr-o zi, insa Intel s-a apropiat, cu o pierdere de 90,7 miliarde de dolari in 22 septembrie 2000, urmata de Microsoft cu o pierdere de 80 de miliarde de dolari in 3 aprilie 2000 .

Cel putin 16 case de brokeraj au redus tintele de pret ale actiunilor Facebook, dupa ce directorii companiei au spus ca marjele de profit vor fi afectate mai mult de doi ani de costurile provocate de masurile de imbunatatire a protectiei datelor, precum si de incetinirea care va avea loc pe pietele de publicitate.

Oficialii Facebook spun ca se asteapta la o incetinire a cresterii veniturilor datorita faptului ca se vor pune “aspectele legate de viata ptivata” pe primul loc, dupa scandalul Cambridge Analytica, si regandeste produsele oferite.

In plus compania anunta ca va investi miliarde de dolari pe an pentru a imbunatati siguranta si securitatea datelor, dupa ce a fost acuzata ca nu reuseste sa blocheze stirile false si utilizarea datelor in scop electoral.

Compania a raportat venituri record, de 13,23 miliarde dolari, in trimestrul doi al anului, in crestere cu 42% de la an la an, insa a ratat estimarile analistilor, de 13,3 miliarde de dolari.

Ce a influentat rezultatele Facebook?

Investitorii au fost nemultumiti in special de evolutia numarului de utilizatori noi, Facebook raportand 2,23 miliarde de utilizatori activi lunar si 1,47 miliarde de utilizatori activi zilnic.

Desi ambele valori au fost in crestere cu 11% fata de anul precedent, acestea nu s-au apropiat de asteptarile analistilor, de 2,25 miliarde de utilizatori activi lunar, respectiv 1,48 miliarde utilizatori activi zilnic. Cu toate acestea, Facebook a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor in ceea ce priveste castigul per actiune, unde s-a situat la 1,74 dolari per actiune, in comparatie cu predictia de 1,72 dolari per actiune.

Rezultatele dezamagitoare raportate de Facebook pentru trimestrul al doilea sunt primul semn ca noua lege europeana referitoare la confidentialitatea datelor personale si o serie de scandaluri din jurul firmei de consultanta politica Cambridge Analytica si alti dezvoltatori de aplicatii afecteaza afacerile companiei. Facebook a mai avertizat ca impactul nu va fi compensat de cresterea veniturilor pe pietele emergente si cele ale aplicatiei Instagram.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus