Facebook se prabuseste pe bursa!

Autor: Conso | Data: 2018-07-27

Record negativ pentru bursele lumii! Facebook a reusit sa detroneze companii cu state vechi la cea mai mare cadere a actiunilor intr-o singura sedinta: aproape 20%, iar din capitalizare au “zburat”, cu aceasta ocazie, peste 100 de miliarde de dolari. Din aceasta cauza, proprietarul companiei a pierdut doua locuri in topul bogatilor lumii.

La inchiderea sedintei de tranzactionare de joi pe Nasdaq, actiunile Facebook se tranzactionau la 176,2 dolari pe actiune, adica in scadere cu 19%, la o capitalizare de piata de 503,5 miliarde de dolari.

Astfel, Facebook a pierdut tot avantul inregistrat in prima jumatate a anului, iar Mark Zuckerberg este mai sarac cu aproape 16 miliarde de dolari, scrie presa internationala. Astfel, acesta a picat de pe locul patru pe sase in topul celor mai bogati oameni ai planetei.

Scaderea actiunilor a sters peste 100 de miliarde de dolari din capitalizarea de piata a companiei, care era de aproximativ 618 miliarde de dolari miercuri la inchiderea sedintei de tranzactionare.

Care sunt “recordurile” precedente?

Potrivit CNBC, nicio companie nu a mai pierdut 100 de miliarde de dolari intr-o zi, insa Intel s-a apropiat, cu o pierdere de 90,7 miliarde de dolari in 22 septembrie 2000, urmata de Microsoft cu o pierdere de 80 de miliarde de dolari in 3 aprilie 2000 .

Cel putin 16 case de brokeraj au redus tintele de pret ale actiunilor Facebook, dupa ce directorii companiei au spus ca marjele de profit vor fi afectate mai mult de doi ani de costurile provocate de masurile de imbunatatire a protectiei datelor, precum si de incetinirea care va avea loc pe pietele de publicitate.

Oficialii Facebook spun ca se asteapta la o incetinire a cresterii veniturilor datorita faptului ca se vor pune “aspectele legate de viata ptivata” pe primul loc, dupa scandalul Cambridge Analytica, si regandeste produsele oferite.

In plus compania anunta ca va investi miliarde de dolari pe an pentru a imbunatati siguranta si securitatea datelor, dupa ce a fost acuzata ca nu reuseste sa blocheze stirile false si utilizarea datelor in scop electoral.

Compania a raportat venituri record, de 13,23 miliarde dolari, in trimestrul doi al anului, in crestere cu 42% de la an la an, insa a ratat estimarile analistilor, de 13,3 miliarde de dolari.

Ce a influentat rezultatele Facebook?

Investitorii au fost nemultumiti in special de evolutia numarului de utilizatori noi, Facebook raportand 2,23 miliarde de utilizatori activi lunar si 1,47 miliarde de utilizatori activi zilnic.

Desi ambele valori au fost in crestere cu 11% fata de anul precedent, acestea nu s-au apropiat de asteptarile analistilor, de 2,25 miliarde de utilizatori activi lunar, respectiv 1,48 miliarde utilizatori activi zilnic. Cu toate acestea, Facebook a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor in ceea ce priveste castigul per actiune, unde s-a situat la 1,74 dolari per actiune, in comparatie cu predictia de 1,72 dolari per actiune.

Rezultatele dezamagitoare raportate de Facebook pentru trimestrul al doilea sunt primul semn ca noua lege europeana referitoare la confidentialitatea datelor personale si o serie de scandaluri din jurul firmei de consultanta politica Cambridge Analytica si alti dezvoltatori de aplicatii afecteaza afacerile companiei. Facebook a mai avertizat ca impactul nu va fi compensat de cresterea veniturilor pe pietele emergente si cele ale aplicatiei Instagram.

Ai nevoie de un credit?

Compara Credite