Dividendele amortesc vigilenta investitorilor

Schimbarea legislatiei in privinta dividendelor acordate de companiile de stat le face mai atractive in ochii investitorilor. Societatile de utilitati listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), desi nu au obtinut performante financiare notabile in ultimul an si au nevoie de investitii majore, urmeaza sa acorde dividende consistente. 

“In ultimele saptamani, cotatiile utilitatilor au fost animate de decizia care obliga companiile de stat sa distribuie cel putin 90% din profitul pe anul trecut sub forma de dividende (sau varsaminte), fata de minim 50% valabil pana acum. Cel putin pe termen scurt, investitorii au lasat deoparte ingrijorarile legate de lipsa investitiilor si cadrul de reglementare nefavorabil, atrasi de posibilitatea unor distributii generoase. Rezultatele financiare anuale, publicate la mijlocul acestei saptamani, au permis conturarea unor asteptari mai exacte”, reiese dintr-o analiza Tradeville.

Ce dividende ar putea acorda companiile de utilitati?

Spre exemplu, din analiza citata reiese ca Transelectrica (TEL) a inregistrat o scadere de 8,7% a veniturilor operationale fata de 2015, ca urmare a reducerii tarifelor reglementate, in timp ce cantitatea de energie transportata a ramas relativ constanta. Profitul operational a scazut cu 18,7%, depasind, insa, nivelul bugetat, profitul net a scazut cu 20,5%.

In aceste conditii, potrivit ratei minime de distributie impusa acum prin lege, Transelectrica ar putea plati actionarilor un dividend brut de 3,5 lei/actiune, echivalentul unui randament de 10,62% la pretul de inchidere de marti.

In cazul Transgaz (TGN), dupa rezultatele modeste din primele noua luni ale anului trecut, compania a reusit o revenire in ultimul trimestru, datorita racirii vremii care a dus la o crestere a consumului de gaze. Astfel, societatea a marcat o crestere a profitului net cu 21,9%, atingand un maxim post-listare. In aceste conditii, Transgaz ar putea plati un dividend brut de 45,54 lei/actiune, echivalentul unui randament de 12,65% la cel mai recent pret de inchidere.

Profit la limita, dividend consistent

La randul sau, transportatorul de produse petroliere Conpet (COTE) a raportat o scadere de 0,3% a veniturilor din exploatare fata de 2015. ”Evolutia buna a segmentului de importuri nu a putut compensa segmentul intern, care inca reprezinta 78% din totalul veniturilor. Ingrijorator pentru potentialul viitor de crestere, cantitatea contractata de Lukoil a ajuns anul trecut la maximul capacitatii de prelucrare a rafinariei. Profitul din exploatare a crescut cu 8%, iar cel net cu 1,8%”, mai reiese din analiza citata.

Astfel, la o rata de distributie a profitului de 95%, similara celei din ultimii ani, Conpet ar putea oferi un dividend de 7,06 lei/actiune, echivalentul unui randament brut de 7,16% la pretul actual al actiunilor.

”Nu excludem nici propunerea unui dividend exceptional din rezervele de numerar ale companiei”, mai spun analistii.

Electrica (EL) a publicat deocamdata doar rezultatele preliminare individuale, mai putin relevante pentru tabloul operational, astfel incat investitorii asteapta rezultatele mai detaliate pentru a putea face o estimare in privinta dividendului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus