top banner

De ce ocolesc romanii piata de capital?

25 Mai 2023 | Autor: Cristian Dogaru

De ce ocolesc romanii piata de capital?

Foto Unsplash.com

Mai multe puncte de vedere dinspre brokeri si administratorii fondurilor mutuale scot in evidenta subdezvoltarea pietei locale, fara a insista insa prea mult pe cauzele reale ale fenomenului.
O prima informatie este legata de activele administrate de fondurile mutuale din Romania, raportarea la populatia tarii, aratand ca Romania se afla mult sub statele dezvoltate, dar si sub vecinii apropiati. 
Astfel, cu 3 miliarde de euro administrate la o populatie de 19 milioane, media per potential participant este sub 160 de euro, fata de 168 euro Bulgaria, 1.500 euro in Ungaria, 3.400 euro in Italia sau 27.000 euro in Germania. 
Administratorii explica slaba intermediere financiara prin lipsa educatiei financiare, dar cauzele reale ar trebui cautate mai adanc. 
De pilda, in faptul ca in banci exista plafon de garantare a depozitelor (100.000 euro), la bursa exista un fond de compensare a investitorilor (20.000 euro), dar legat de fondurile mutuale nu avem umbrele de protectie similare. 
Cum in memoria colectiva au ramas povesti dureroase din trecut, se prefera inca siguranta depozitelor in dauna plusului de randament. 
Suplimentar, fata de statele vestice, unde veniturile salariale sunt de cateva ori mai mari ca in Romania, iar acumularea averilor s-a produs in cateva generatii (Romania a fost pauperizata intre 1950 si 1989), diferenta intre sumele investite aici si acolo are o explicatie palpabila. 
Nu in ultimul rand, lipsa promovarii prin canalele mari de comunicare poate explica relativul dezinteres fata de piata fondurilor mutuale, rareori administratorii fondurilor sau companiile-mama alegand sa deruleze campanii de promovare pentru industria fondurilor mutuale prin media clasica sau online. 
Ce argumente au in plus brokerii externi?
Invitat la o emisiune TV, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor din Romania afirma recent discutand despre romanii care tranzactioneaza in pietele externe ca „sunt platforme mari deschise care tranzacţioneaza in Romania, unele cu sucursale, altele fara. Dupa unele estimari, sunt in jur de 500.000 de investitori, mult mai multi decat la Bursa de Valori Bucuresti. Volumul de tranzactionare (al romanilor care tranzactioneaza acolo, n.n) zilnic este de cateva ori mai mare decat volumul de tranzactionare al BVB, 80-100 de milioane euro fata de 10-15 milioane de euro la BVB“.
Explicatia pe care reprezentantul brokerilor a scoate in evidenta este ca acestia sunt “momiti cu reclame si mesaje inselatoare, renumitul comision zero sau ponturi de tranzactionare”.
Fara a subestima efectul reclamei agresive si al strategiilor de inselare a cllientilor creduli sau neinformati din Romania, in special pentru platformele care intermediaza speculaltii pe perechile valutare (Forex), ar trebui scoase in evidenta si alte cateva diferente intre pietele locale si cea nationala. 
In primul rand, lipsa unor instrumente-precum tranzactiile in marja sau pariurile pe scaderea cotatiilor. 
Apoi, costurile diferite. BVB fiind o piata mai putin lichida, brokerii locali au costuri mai mari decat cei din pietele externe, iar cei care tranzactioneaza des se uita atent la diferenta dintre comisioane. Comisioanele fiind semnificativ mai reduse in extern este posibila folosirea unor strategii de marketing precum comision zero pe anumite segmente ale pietei, despre care pomenea Dan Paul. 
In plus, exista o politica de dividend mai predictibila si plati mai regulate decat in Romania (in SUA se platesc de pilda dividende dupa fiecare trimestru). 
Cand marfa este de calitate, romanii se inghesuie la randul lor
Romanii uita de indiferenta fata de piata de capital si se inghesuie sa cumpere produse financiare, cand ofertele sunt cu adevarat atractive. 
Potrivit Ministerului de Finante, la prima emisiune Fidelis din 2023 incheiata recent (titluri de stat listate la bursa), suma totala de 3,06 miliarde lei subscrisă reprezintă 50% din totalul emis in anul 2022 si, totodată, 71% din totalul emis in anul 2021. 
De asemenea, suma de 473 milioane euro subscrisa pe transele in euro, reprezintă 85% din totalul emis in anul 2022, in cadrul programului Fidelis si este cu 50% mai mare decat întreaga suma investită in anul 2021.
De ce s-au inghesuit romanii sa cumpere titluri de stat in euro de aceasta data? Pentru ca dobanzile se apropiau de 6% (5,8% la 5 ani), in mod cert peste tot ce ofereau in acel moment bancile ca depozite la termen.
Sa ne amintim si de marele interes starnit la vremea sa de IPO-ul Romgaz si sa ne gandim ca acesta ar putea fi reeditat in cazul apropiatului IPO Hidrolectrica, daca pretul oferit va fi cu adevarat atractiv. 
Cand insa ofertele nu intalnesc dorintele si exigentele investitorilor, companiile se pot confrunta cu un esec, precum recentul IPO Agricover (compania anuntase ca nu va acorda dividende, iar afacerea era destul de complexa pentru micii investitori-un holding cu activitati de finantare pentru agricultura, dar si oferirea de inputuri pentru fermieri). 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

O analiza privind profitul obtinut de investitori in urma aprecierii cotatiilor si incasarii dividendelor pentru companiile listate prin oferta publica in ultimii 19 ani la BVB arata o medie anuala de peste 10%.

12 Mai 2023 | Investitii
IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

Intre 4 si 16 mai se deruleaza la bursa oferta publica a Agricover, reprezentand atat o majorare de capital cat si o vanzare din detinerile actionarilor mai vechi.

04 Mai 2023 | Investitii
Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Banca Transilvania a inchis o emisiune de obligatiuni in pietele externe atragand saptamana trecuta 500 milioane euro, pentru 4 ani. Cum pot ajunge romanii sa detina aceste obligatiuni?

24 Apr 2023 | Investitii
Nici dividendele nu trec in grup de stacheta inflatiei

Nici dividendele nu trec in grup de stacheta inflatiei

Principalele companii listate la BVB si-au anuntat propunerile de dividend din profitul anului 2022 iar bancile nu isi vor recompensa in acest mod actionarii. Cele mai generoase raman companiile energetice de stat.

04 Apr 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul