top banner

De ce nu putem cumpara titluri de stat Tezaur online?

07 Decembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

De ce nu putem cumpara titluri de stat Tezaur online?
Daca in cazul certificatelor de trezorerie din cadrul programului Fidelis achizitiile se pot face direct din platforma brokerilor, pentru titlurile din programul Tezaur fiecare investitor trebuie sa ajunga personal la Posta sau la Trezorerie, pierzand timp pretios. 

In aceasta perioada se desfasoara subscrieri pentru ambele programe. 

Prin BVB, in intervalul 18 noiembrie-10 decembrie se deruleaza o noua etapa a programului Fidelis fiind la vanzare titluri de stat in lei cu scadenta la 1 an (dobanda de 4%), 3 ani (dobanda de 4,6%) si in euro, cu scadenta la 5 ani (dobanda 1,8%). 

In acelasi timp, din 6 decembrie au fost scoase la vanzare noi emisiuni in cadrul programului Tezaur in lei la scadentele de 1 an (dobanda 4,25%), 3 ani (dobanda 4,75%) si 5 ani (dobanda 5,1%), titluri care vor fi in vanzare in aceasta luna prin Trezorerii si sediile Postei. 

Dupa cum se vede, dobanzile la titlurile vandute prin Trezorerii sunt usor mai mari decat cele vandute prin Bursa, dar asta ar trebui pus in legatura mai mult cu data lansarii emisiunilor decat cu o filosofie diferita a Finantelor.

Mai exact, titlurile prin Bursa au debutat pe 18 noiembrie, iar cele vandute prin Trezorerii cu aproape 3 saptamani mai tarziu, cand perspectivele asupra inflatiei s-au mai deteriorat, ceea ce face foarte probabil sa vedem majorari de randamente si la urmatoarele emisiuni Fidelis. 

Cum pot fi tranzactionate titlurile de stat

Pentru cei care vor sa subscrie in cadrul programului Fidelis, platformele brokerilor sunt cea mai la indemana scurtatura. Titlurile de stat se cumpara fara comisionul de tranzactionare (acesta va apare insa la vanzarea inainte de scadenta, uzual 0,2% din valoarea tranzactiei), iar fiecare investitor da ordinul de cumparare din platforma pusa la dispozitie de broker, deci din fata calculatorului propriu. 

Pentru programul Tezaur, lucrurile se schimba radical. Trebuie mers personal la Posta sau Trezorerie, completat un formular de subscriere, asa cum trebuie procedat si cand se primeste dobanda aferenta cuponului, daca e vorba de o scadenta mai lunga de 1 an (spre deosebire de investitorii Fidelis care primesc dobanzile direct in contul deschis la broker). 

De ce nu se generalizeaza achizitiile online?

Din moment ce fiecare contribuabil isi poate achita online impozitele locale sau cele datorate ANAF (prin ghiseul.ro), de ce nu s-ar putea subscrie in acelasi mod si titlurile de stat din programul Tezaur? Nu ar fi o premiera, acest mecanism e pus la punct in alte economii dezvoltate unde persoanele fizice le pot cumpara direct, fara sa apeleze la banci sau la brokeri, vezi modelul Tresury Direct.

Sa tinem cont ca ultimele restrictii privind combaterea pandemiei au ingreunat accesul in administratiile publice pentru nevaccinati, ca iarna lumea de deplaseaza oricum mai greu si multi vin chiar cu banii in sacosa pentru a completa o subscriere (in paranteza fie spus, banii se pot primi si cash la subscriere dar pentru ridicarea lor la scadenta exista limitarea de 5.000 lei pe zi, ceea ce nu este tocmai la indemana unor persoane in varsta care nu se descurca cu viramentele). 

N-ar fi mai simplu ca aceste bariere birocratice sa fie eliminate pentru toti investitorii Tezaur pentru a egaliza procedurile de subscriere si plata a dobanzilor intre programele Fidelis si Tezaur? 

Toata lumea ar avea de castigat, atat statul care ar vedea majorat volumul subscrierilor, cat si unii deponenti care isi doresc dobanzi mai mari decat la banca dar nu sunt familiarizati cu societatile de brokeraj si nici nu sunt foarte dorinici sa bata drumurile Trezoreriilor. 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii
De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul