top banner

De ce BVB nu urmeaza evolutia burselor internationale?

25 Mai 2011 | Autor: Nicu Grigoras

Corelatia indicilor calculati de BVB cu indicii pietelor dezvoltate trebuie privita dintr-o perspectiva mai indelungata si nu uitandu-ne de la o zi la alta sau de la o saptamana la alta.
Foarte sugestiv pentru cele afirmate mai sus este graficul care prezinta evolutiile comparative ale celui mai important indice calculat de BVB, indicele BET (linia verde), si cel mai urmarit indice bursier din lume, S&P500. Se observa ca tendinta generala este aceeasi insa in timp pe termene mai scurte, coeficientul de corelatie al celor doua piete poate fi mai mare sau mai scazut.  
Evolutia celor doi indici bursieri incepand cu iulie 2007, perioada maximelor istorice, si pana in prezent, indica o corelatie foarte stransa a celor doua piete in perioada de scadere si o corelatie mai redusa in a doua parte a ciclului de crestere si anume din august 2010 pana in prezent. Aceasta corelatie mai scazuta se datoreaza in primul rand problemelor de natura economica ale Romaniei, impunerea masurilor de consolidare fiscala incepand cu jumatatea anului trecut tinand economia autohtona in recesiune tot anul 2010. In tot acest rastimp, pietele dezvoltate au inregistrat ritmuri de crestere economica sustinute.
Concluzia este ca de preferat ar fi sa urmariti corelatia pietelor la un nivel mai general pentru ca dupa cum ne sugereaza graficul de mai jos tendinta generala este aceeasi chiar daca in anumite perioade corelatia este mai puternica sau mai slaba.
Una din perioadele cu o corelatie mai scazuta este si perioada ultimului an cand si performantele economice ale Romaniei au fost in discordanta cu cele ale tarilor dezvoltate.
In momentul in care aceste performante se vor imbunatati (ultimele doua trimestre pot fi un inceput), cresterile indicilor BVB vor fi cu siguranta peste cele inregistrate de indicii externi si vom asista la situatia exact inversa. Tot ce trebuie sa faceti este sa aveti rabdare pana in toamna cand indicii BVB ar putea incepe un nou ciclu de crestere mult mai sustinut decat cel precedent. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul