top banner

De ce BVB nu urmeaza evolutia burselor internationale?

25 Mai 2011 | Autor: Nicu Grigoras

Corelatia indicilor calculati de BVB cu indicii pietelor dezvoltate trebuie privita dintr-o perspectiva mai indelungata si nu uitandu-ne de la o zi la alta sau de la o saptamana la alta.
Foarte sugestiv pentru cele afirmate mai sus este graficul care prezinta evolutiile comparative ale celui mai important indice calculat de BVB, indicele BET (linia verde), si cel mai urmarit indice bursier din lume, S&P500. Se observa ca tendinta generala este aceeasi insa in timp pe termene mai scurte, coeficientul de corelatie al celor doua piete poate fi mai mare sau mai scazut.  
Evolutia celor doi indici bursieri incepand cu iulie 2007, perioada maximelor istorice, si pana in prezent, indica o corelatie foarte stransa a celor doua piete in perioada de scadere si o corelatie mai redusa in a doua parte a ciclului de crestere si anume din august 2010 pana in prezent. Aceasta corelatie mai scazuta se datoreaza in primul rand problemelor de natura economica ale Romaniei, impunerea masurilor de consolidare fiscala incepand cu jumatatea anului trecut tinand economia autohtona in recesiune tot anul 2010. In tot acest rastimp, pietele dezvoltate au inregistrat ritmuri de crestere economica sustinute.
Concluzia este ca de preferat ar fi sa urmariti corelatia pietelor la un nivel mai general pentru ca dupa cum ne sugereaza graficul de mai jos tendinta generala este aceeasi chiar daca in anumite perioade corelatia este mai puternica sau mai slaba.
Una din perioadele cu o corelatie mai scazuta este si perioada ultimului an cand si performantele economice ale Romaniei au fost in discordanta cu cele ale tarilor dezvoltate.
In momentul in care aceste performante se vor imbunatati (ultimele doua trimestre pot fi un inceput), cresterile indicilor BVB vor fi cu siguranta peste cele inregistrate de indicii externi si vom asista la situatia exact inversa. Tot ce trebuie sa faceti este sa aveti rabdare pana in toamna cand indicii BVB ar putea incepe un nou ciclu de crestere mult mai sustinut decat cel precedent. 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii
De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul