top banner

De ce BVB nu urmeaza evolutia burselor internationale?

25 Mai 2011 | Autor: Nicu Grigoras

Corelatia indicilor calculati de BVB cu indicii pietelor dezvoltate trebuie privita dintr-o perspectiva mai indelungata si nu uitandu-ne de la o zi la alta sau de la o saptamana la alta.
Foarte sugestiv pentru cele afirmate mai sus este graficul care prezinta evolutiile comparative ale celui mai important indice calculat de BVB, indicele BET (linia verde), si cel mai urmarit indice bursier din lume, S&P500. Se observa ca tendinta generala este aceeasi insa in timp pe termene mai scurte, coeficientul de corelatie al celor doua piete poate fi mai mare sau mai scazut.  
Evolutia celor doi indici bursieri incepand cu iulie 2007, perioada maximelor istorice, si pana in prezent, indica o corelatie foarte stransa a celor doua piete in perioada de scadere si o corelatie mai redusa in a doua parte a ciclului de crestere si anume din august 2010 pana in prezent. Aceasta corelatie mai scazuta se datoreaza in primul rand problemelor de natura economica ale Romaniei, impunerea masurilor de consolidare fiscala incepand cu jumatatea anului trecut tinand economia autohtona in recesiune tot anul 2010. In tot acest rastimp, pietele dezvoltate au inregistrat ritmuri de crestere economica sustinute.
Concluzia este ca de preferat ar fi sa urmariti corelatia pietelor la un nivel mai general pentru ca dupa cum ne sugereaza graficul de mai jos tendinta generala este aceeasi chiar daca in anumite perioade corelatia este mai puternica sau mai slaba.
Una din perioadele cu o corelatie mai scazuta este si perioada ultimului an cand si performantele economice ale Romaniei au fost in discordanta cu cele ale tarilor dezvoltate.
In momentul in care aceste performante se vor imbunatati (ultimele doua trimestre pot fi un inceput), cresterile indicilor BVB vor fi cu siguranta peste cele inregistrate de indicii externi si vom asista la situatia exact inversa. Tot ce trebuie sa faceti este sa aveti rabdare pana in toamna cand indicii BVB ar putea incepe un nou ciclu de crestere mult mai sustinut decat cel precedent. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Cum marea majoritate a obligatiunilor corporative sunt negarantate, cine cumpara doar cu ochii la dobanzile mai mari decat in cazul depozitelor poate avea si surprize neplacute.

21 Noi 2022 | Investitii
Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Implozia cotatiilor tokenului FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare crypto din lume, a lasat in urma investitori faliti si dezvaluiri socante despre legaturile cu lumea politicii, afacerilor si media.

18 Noi 2022 | Investitii
Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Efectele majorarii preturilor aduc vesti proaste, cum sunt cresterea cheltuielilor de subzistenta pentru cei cu venituri mici, scumpirea creditelor pentru debitori, dar si unele bune, pentru cei cu bani mai multi, cum sunt ieftinirea actiunilor si imobiliarelor.

27 Oct 2022 | Investitii
Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Daca bursa anticipeaza o recesiune, piata imobiliara va reactiona cu intarziere astfel incat mai intai vom vedea actiunile corectandu-se, dupa un an sau mai mult vom afla ca PIB-ul a incetinit sau scade si abia dupa alti 1-2 ani vom putea cumpara proprietati mai ieftine.

17 Oct 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul