Cursul de schimb, o variabila de luat in calcul in cotatiile actiunilor

Cat de mult a scazut SIF 5 in dolari in ultima luna? Ce motiv ar avea strainii sa intre la cumparare la BVB cand stiu ca ajustarea cursului de schimb leu-euro ramane o optiune posibila pentru un Guvern care nu reuseste sa impuna scaderea severa a cheltuielilor bugetare? Si cum arata investia ideala in actiuni din perspectiva…valutara?

Riscul valutar pare ultima grija a investitorului autohton. Doar traim in Romania, pretul actiunilor este in lei, dividendele se dau in lei, la ce bun sa ne gandim la valori in euro sau dolari?

 La maximul lunii aprilie, de 1,96 lei, o actiune SIF Oltenia facea 0,47 euro sau 0,64 dolari. Vineri, 4 iunie a inchis la 1,13 lei, deci un strain ar fi platit pe ea 0,26 euro sau 0,32 dolari. O scadere a pretului de 42,3% in lei, 44,6% in euro si 50% in dolari.

 Daca scaderea in euro e relativ apropiata de cea in lei, ieftinirea actiunii noastre in dolari este evident spectaculoasa. Acest fapt reflecta problemele cu care se confrunta zona euro dar si politica BNR in ceea ce priveste cursul. Daca la ultima raportare a Bancii Centrale au existat voci care sa indice costurile mentinerii cotatiilor leu-euro in luna precedenta la 500 milioane - 1 miliard euro, pentru a menaja si raportul leu-dolar eforturile BNR ar fi prea costisitoare iar riscurile asumate prea mari.

 Intrebarea este in ce masura vanzarile din rezerva BNR pot continua in acelasi ritm pentru a menaja somnul celor indatorati in euro si daca a meritat sa luam un imprumut de la FMI numai pentru asta (costurile rambursarii sunt achitate si de cei fara credite, sau cu credite in..lei)?.

 Una peste alta, daca ati iesi din papucii investitorului autohton (care cumpara in lei) si ati intra in pielea unuia strain (care schimba euro sau dolari pentru a achizitiona actiuni la SIF-uri, banci, companii petroliere romanesti) stiind ca peste un anumit interval va trebui sa faca o conversie inversa, ati ignora cursul de schimb sau nu?

 

Dincolo de problemele cu care se confrunta economia si implicit companiile listate (scaderea veniturilor unei parti a populatiei va duce la scaderea consumului, ca sa nu mai vorbim de pericolul cresterii peste cateva luni a taxelor si impozitelor), riscul unei ajustari pe cursul de schimb (pe care Grecia ca participant in euro-zone nu si-o permite, dar Romania da) poate tine la distanta investitorii straini, acum cand raliul bursier inceput in martie 2009 da semna ca a ajuns la final.

Investitia ideala la bursa, din perspectiva cursului de schimb

 Nu e rau sa ai actiuni in monede de refugiu in vremuri de restriste..economica. Adica in dolari, franci elvetieni. Asta nu inseamna ca actiunile tale nu vor scadea (si salva Domnului, dezechilibre la nivel macro au cu prisosinta si SUA ori Elvetia si datorii publice generoase), ci ca miscarile de pe cursul de schimb pot atenua efectele trendului descendent.

 La extrema opusa, se pierde cel mai mult in cazul economiilor cu probleme, unde ajustarile care urmeaza a fi facute au legatura cu veniturile populatiei si cu scaderea cursului de schimb fata de principalele devize (vezi,mai nou, Ungaria).

 Un pariu ideal din aceasta perspectiva implica actiuni la companii ce activeaza intr-o economie cu datorie publica controlabila - sa spunem sub 60% din PIB - si un deficit bugetar sub 5% din PIB (nici Germania nu se mai incadreaza in limitarile impuse de UE la acest capitol, de sub 3%).

 In felul asta nu te vei teme de pierderi accentuate de dinamica valutara. Ce parere aveti in acest context de coroana norvegiana si actiunile companiilor listate la bursa din aceasta tara petroliera?


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus