top banner

Cum se calculeaza indicatorul PER pentru intreaga bursa?

09 Iunie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

PER sau indicele P/E (price earnings ratio) pentru un emitent listat se calculeaza ca raport intre pretul de tranzactionare si profitul pe actiune optinut de emitentul analizat. De multe ori P/E este definit ca un multiplu deoarece arata practic cati lei platesc investitorii pentru 1 leu profit obtinut de emitent.
Altfel spus daca o companie are un multiplu P/E de 15, investitorii platesc 15 lei pentru fiecare leu de profit realizat. Indicatorul poate fi interpretat ca durata de recupererare in ani a investitiei intr-o actiune din profitul raportat de emitent (in ipoteza in care tot profitul ar fi distribuit ca si dividende). Daca o companie are un PER de 10, un investitor isi recupereaza investitia in doar 10 ani.
P/E-ul poate fi calculat atat pentru un singur emitent cat si pentru un indice bursier. Modalitatea de calcul a P/E-ului pentru un indice bursier deriva din modul in care este construit si calculat indicele. De exemplu pentru un indice ponderat cu capitalizarea emitentilor din componenta sa, calculul P/E va tine cont de aceeasi metodologie de calcul a indicelui. Mai concret, profitul pe actiune (numitorul din calculul P/E) se calculeaza facand o medie ponderata a profiturilor pe actiune (preluata din formula de calcul a indicelui) si nu o medie aritmetica simpla a acestora.
Pentru a putea calcula multiplii de evaluare (P/E sau P/B) pentru un indice trebuie mai intai analizat modul de calcul al indicelui si apoi adaptat acest mod de calcul pentru calcularea numitorului multiplilor de evaluare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Cum marea majoritate a obligatiunilor corporative sunt negarantate, cine cumpara doar cu ochii la dobanzile mai mari decat in cazul depozitelor poate avea si surprize neplacute.

21 Noi 2022 | Investitii
Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Implozia cotatiilor tokenului FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare crypto din lume, a lasat in urma investitori faliti si dezvaluiri socante despre legaturile cu lumea politicii, afacerilor si media.

18 Noi 2022 | Investitii
Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Efectele majorarii preturilor aduc vesti proaste, cum sunt cresterea cheltuielilor de subzistenta pentru cei cu venituri mici, scumpirea creditelor pentru debitori, dar si unele bune, pentru cei cu bani mai multi, cum sunt ieftinirea actiunilor si imobiliarelor.

27 Oct 2022 | Investitii
Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Daca bursa anticipeaza o recesiune, piata imobiliara va reactiona cu intarziere astfel incat mai intai vom vedea actiunile corectandu-se, dupa un an sau mai mult vom afla ca PIB-ul a incetinit sau scade si abia dupa alti 1-2 ani vom putea cumpara proprietati mai ieftine.

17 Oct 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul