top banner

Cum se calculeaza indicatorul PER pentru intreaga bursa?

09 Iunie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

PER sau indicele P/E (price earnings ratio) pentru un emitent listat se calculeaza ca raport intre pretul de tranzactionare si profitul pe actiune optinut de emitentul analizat. De multe ori P/E este definit ca un multiplu deoarece arata practic cati lei platesc investitorii pentru 1 leu profit obtinut de emitent.
Altfel spus daca o companie are un multiplu P/E de 15, investitorii platesc 15 lei pentru fiecare leu de profit realizat. Indicatorul poate fi interpretat ca durata de recupererare in ani a investitiei intr-o actiune din profitul raportat de emitent (in ipoteza in care tot profitul ar fi distribuit ca si dividende). Daca o companie are un PER de 10, un investitor isi recupereaza investitia in doar 10 ani.
P/E-ul poate fi calculat atat pentru un singur emitent cat si pentru un indice bursier. Modalitatea de calcul a P/E-ului pentru un indice bursier deriva din modul in care este construit si calculat indicele. De exemplu pentru un indice ponderat cu capitalizarea emitentilor din componenta sa, calculul P/E va tine cont de aceeasi metodologie de calcul a indicelui. Mai concret, profitul pe actiune (numitorul din calculul P/E) se calculeaza facand o medie ponderata a profiturilor pe actiune (preluata din formula de calcul a indicelui) si nu o medie aritmetica simpla a acestora.
Pentru a putea calcula multiplii de evaluare (P/E sau P/B) pentru un indice trebuie mai intai analizat modul de calcul al indicelui si apoi adaptat acest mod de calcul pentru calcularea numitorului multiplilor de evaluare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.

12 Sep 2023 | Investitii
Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent.

17 Aug 2023 | Investitii
Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Noile planuri de impozitare a castigurilor si dividendelor obtinute din investitiile bursiere pot reduce speculatiile dar si lichiditatea. De ce n-am aflat aceste lucruri inainte de IPO-ul Hidroelectrica?

03 Aug 2023 | Investitii
De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

Desi economiile nu cunosteau o perioada de revenire, ba dimpotriva, iar dobanzile se mentineau ridicate, bursele au inversat trendul de scadere si au oferit profituri nesperate celor care au avut nervii tari.

26 Iul 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul