Cum pot cumpara titluri de stat?

Romanii care economisesc au, incepand din 15 iunie, o alternativa la clasicele depozite bancare sau alte instrumente pentru a-si plasa banii. Ministerul Finantelor pune in vanzare titluri de stat exclusiv pentru persoane fizice, cu valoarea nominala de 1 leu si cu dobanda de 5% pe an. Scadenta este, insa, la 5 ani, timp in care banii nu pot fi recuperati.

Titlurile de stat pot fi cumparate de la unitatile Trezoreriei sau de la Posta pana pe data de 6 iulie. Emisiunea este lansata in cadrul Programului Tezaur - editia Centenar, iar titlurile pot fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Programul de subscriere este urmatorul: in perioada 15 iunie - 06 iulie 2018 de la unitatile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal, in perioada 15 iunie - 05 iulie 2018 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale Posta Romana, din mediul urban, iar in perioada 15 iunie - 04 iulie 2018 din mediul rural.

Un investitor poate efectua, in cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri in cadrul unei emisiuni, dar valoarea maxima cumulata a acestora nu poate depasi plafonul valoric de 100.000 lei.

“Titlurile de stat sunt in forma dematerializata, nu pot fi rascumparate inainte de scadenta, sunt netransferabile si nu se tranzactioneaza. Dobanda este anuala, platibila la termenele din prospectul de emisiune”, se mentioneaza in comunicat.

In cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor, care prezinta documentele legale ce atesta calitatea de mostenitori.

”Emisiunea de titluri de stat Centenar pune in prim plan investitorul roman si ii asigura o dobanda neimpozabila mai buna decat cele oferite la depozitele bancare. Statul garanteaza 100% sumele depuse si dobanzile aferente”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta a precizat ca statul vrea sa acorde populatiei dobanzi similare cu cele de care beneficiaza bancile pentru plasamentele in titluri de stat.

Ministerul mentioneaza ca emiterea titlurilor de stat pentru populatie va continua si in lunile urmatoare, posibil si cu alte maturitati care urmeaza a fi stabilite in functie de evaluarea interesului pentru aceasta prima emisiune, pana la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde lei.

Avantaje si dezavantaje

In acest moment, dobanda este avantajoasa in raport cu cele acordate de banci, insa abia acopera inflatia anuala, care a depasit 5%. In plus, dobanda este neimpozabila, pe cand cea de la banca este taxata cu 10% (cota de impozit pe venit). Pe de alta parte, bancile nu au in oferta depozite pe 5 ani.

Valoarea nominala de 1 leu este accesibila, avand in vedere ca cea din prima emisiune de titluri de stat pentru populatie din perioada recenta (2015) a fost de 10.000 de lei, fapt care a dus la semiesecul operatiunii. In 2016, valoarea nominala a fost redusa la 100 de lei, iar lucrurile au stat infinit mai bine.

In schimb, faptul ca banii sunt plasati pe o perioada de 5 ani, fara posibilitatea de a fi retrasi, chiar si cu un cost sau macar partial, ar putea reprezenta un dezavantaj. Prin comparatie, titlurile emise anterior prin programul Fidelis, pe langa faptul ca au avut maturitatea mai scurta, la 2 ani, au fost listate la Bursa si au putut fi, astfel, vandute pe toata perioada de detinere, la pretul pietei si contra comision. De asemenea, banii plasati in depozite pot fi retrasi anticipat, caz in care deponentul pierde dobanda si mai poate fi penalizat de banca prin anumite comisioane. Totusi, poate beneficia de banii lui anticipat, in cazul in care are nevoie.

In aceste conditii, ramane de vazut cat succes va avea la public aceasta emisiune de titluri de stat.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv
Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv

Am asistat la un seminar care dorea sa familiarizeze cursantii cu fundamentele economiei si pietelor de capital, scopul declarat fiind ca acestia sa isi poata dobandi independenta financiara prin intermediul tranzactiilor Forex.

5 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020
Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020

Investitia intr-un fond mutual presupune sa beneficiezi de experienta administratorului si de avantajele portofoliului sau diversificat, platind insa costurile aferente activitatii de administrare (cel mai frecvent, sub forma comisionului de subscriere).

24 Septembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus