top banner

Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

24 Aprilie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Foto Unsplash.com

Banca Transilvania a inchis o emisiune de obligatiuni in pietele externe atragand saptamana trecuta 500 milioane euro, pentru 4 ani. Cum pot ajunge romanii sa detina aceste obligatiuni?

Recent inchisa emisiune Fidelis pentru investitorii locali la BVB purta dobanzi de pana la 5,8% pe an in euro, pentru scadenta la 5 ani. 
Pentru multi a sunat foarte tentant, dovada ca subscrierile au fost de 473 milioane euro (198 milioane euro pentru cele cu scadenta la un an si dobanda de 3,7% si 274 milioane euro pentru cele cu scadenta la 5 ani si o dobanda de 5,8%), de peste trei ori mai mult decat sumele atrase pentru titlurile in lei. 
Iata insa ca se poate mult mai bine, si nu imprumutand afaceri obscure, ci chiar liderul pietei bancare de la noi. 
Banca Transilvania a emis obligatiuni de 500 milioane euro, negarantate, nepreferentiale,  in pietele externe care au un cupon de 9%. 
Operatiunea face parte din planul mai larg de atragere a un miliard de euro de la investitori calificati prin intermediul emisiunilor de obligatiuni destinate sa acopere cerintele minime pentru fondurile proprii si activele eligibile (cerintele MREL).
Emisiunea a fost suprasubscrisa in doar cateva ore, investitorii plasand ordine de peste 850 de milioane de euro. Peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisa de investitori internationali din aproape 20 de tari.

Au subscris oferta in total 80 de investitori-fonduri de investitii, institutii financiare, fonduri de pensii, banci comerciale si centrale, precum si companii de asigurare, BERD fiind investitorul ancora, cu 90 de milioane de euro. 

In acest moment Euribor la 6 luni este de 3,6%, deci prima de risc a obligatiunilor bancii nu e deloc mica si de aici, poate, interesul mare la cumparare randamentul fiind foarte atractiv. 
Bancile locale nu ofera in prezent dobanzi mai mari de 3% pentru depozitele la termen in euro, astfel incat o dobanda aproape dubla (precum la titlurile de stat in euro pe 5 ani) sau chiar tripla (precum pentru obligatiunile Bancii Transilvania) suna foarte atractiv. 
Procedura prin care pot fi achizitionate obligatiuni bancare
Emisiunea va fi listata pe bursa Euronext din Dublin, nu si la BVB, deci cei care vor dori sa le achizitioneze ar trebui sa apeleze la serviciile unui broker care intermediaza tranzactii in pietele externe sau sa foloseasca optiunile de investitii din cadrul pachetelor de private banking.
Daca in primul caz apelarea la un broker nu presupune decat semnarea unui contract si plata comisioanelor periodice la fiecare tranzactie (sub 0,1% din valoare in pietele externe) in cel de al doilea accederea la serviciile de private banking presupune detinerea unei sume de minim 100.000 euro. 
Chiar si in eventualitatea aparitiei unor vanzatori, randamentul obtinut ar putea fi sub 9% in acest caz nu atat din cauza costurilor de tranzactionare ci pentru ca detinatorii de obligatiuni, care sunt investitori institutionali, nu vor fi dispusi sa renunte prea usor la titluri purtatoare a unei dobanzi bune decat contra unei anumite prime.
De altfel, lichiditatea acestor instrumente nu este in general foarte mare din cauza faptul ca investorii institutionali isi ruleaza rar detinerile. 
Vezi de pilda obligatiunile BCR listate la BVB sub simbolul BCR26 (scadente in 2026), avand o valoare nominala de 500.000 lei si un cupon de 5,35%. Obligatiunile au fost emise in 2019 iar anul trecut a fost o singura tranzactie (la 92% din valoarea nominala) iar anul acesta tot una, la 94%. 
Sau obligatiunile CEC in euro (CECRO25E), emise la finalul anului trecut la o valoare nominala de 100.000 euro si un cupon de 7,5% care nu s-au tranzactionat deloc in 2023.
Spre deosebire de acestea, valoarea nominala a unei obligatiuni Banca Transilvania este de 1.000 de euro, fapt ce ar putea sa asigure o anumita lichiditate daca vor aparea vanzatori. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

De ce ocolesc romanii piata de capital?

De ce ocolesc romanii piata de capital?

Mai multe puncte de vedere dinspre brokeri si administratorii fondurilor mutuale scot in evidenta subdezvoltarea pietei locale, fara a insista insa prea mult pe cauzele reale ale fenomenului.

25 Mai 2023 | Investitii
Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

O analiza privind profitul obtinut de investitori in urma aprecierii cotatiilor si incasarii dividendelor pentru companiile listate prin oferta publica in ultimii 19 ani la BVB arata o medie anuala de peste 10%.

12 Mai 2023 | Investitii
IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

Intre 4 si 16 mai se deruleaza la bursa oferta publica a Agricover, reprezentand atat o majorare de capital cat si o vanzare din detinerile actionarilor mai vechi.

04 Mai 2023 | Investitii
Nici dividendele nu trec in grup de stacheta inflatiei

Nici dividendele nu trec in grup de stacheta inflatiei

Principalele companii listate la BVB si-au anuntat propunerile de dividend din profitul anului 2022 iar bancile nu isi vor recompensa in acest mod actionarii. Cele mai generoase raman companiile energetice de stat.

04 Apr 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul