top banner

Cum investesti in agricultura pe bursa romaneasca

17 Martie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cum investesti in agricultura pe bursa romaneasca

Potentiala scumpire a alimentelor aduce in prim plan companiile listate implicate in cultivarea cerealelor si cresterea animalelor. Desi perspectivele lor sunt bune, ponderea mare a datoriilor va limita valoarea dividendelor. 

 
Cei care doresc o expunere in sectorul agricol au la dispozitie la BVB cateva companii, unele nou intrate in piata de capital in urma unor plasamente private. 
 
Ne referim in principal la Grup Serban Holding (o afacere integrata, cultivare cereale, ferme de pui, panificatie), DN Agrar Grup (afacere integrata, ferma vaci, cultivare cereale), Holde Agri Invest (cultivare cereale). Putem vorbi si de Norofert (ingrasaminte), Agroland Agribusiness (retea magazine agricole) si Agroland Business Systems (inputuri pentru agricultura). 
 
Perspective si riscuri
 
Potentialul agricol foarte bun al terenurilor din Romania este recunoscut, cum de altfel este recunoscuta din pacate si incapacitatea de a le rentabiliza pe masura, din cauza lipsei investitiilor. 
 
Perspectiva cresterii subventiilor si a cererii, pe fondul problemelor cu care se confrunta Ucraina si Rusia, mari exportatori de cereale din regiune, ar fi un argument in favoarea alocarii unei fractiuni din portofoliu spre aceste companii considerate si o buna investitie defensiva. 
 
Pe partea de riscuri, sa trecem evolutia climatica (ierni tot mai secetoase) si costurile finantarii odata cu tendinta de crestere a dobanzilor (unele dintre companiile vizate, in plin proces de extindere, au acumulat credite apreciabile). 
 
Sunt favorizate in perioada urmatoare afacerile productive din agricultura si mai putin cele care vand ingrasaminte (cresterea exploziva a pretului la gaze le va reduce marjele de profit pentru a-si pastra clientii), inputuri pentru agricultura sau care administreaza retele comerciale specializate (scaderea puterii de cumparare a clientilor impune si o ajustare a marjelor de profit). 
 
De retinut ca firmele implicate in productia de cereale sau cresterea animalelor, desi administreaza exploatatii de mii sau zeci de mii de hectare, nu detin decat o mica parte dintre acestea in proprietate, restul fiind arendate.  Riscul este insa redus in aceste cazuri pentru ca adevaratii proprietari sunt de cele mai multe ori captivi, denuntarea contractelor fiind un fenomen care se manifesta destul de rar. 
 
Cate ceva despre fiecare emitent
 
Grup Seban Holding avea pe 16 martie o capitalizare de 359 milioane lei si venituri din exploatare de 350 milioane lei la nivelul anului trecut. Profitul din 2020 a fost de 24 milioane lei (raport pret/profit de 14 cu rezultatele dupa primul semestru din 2021 si al doilea semestru din 2020) iar datoriile totale sunt de 370 milioane lei. La nivelul Holdingului sunt exploatate 12.000 hectare.
 
DN Agrar Grup, cu actionariat majoritar olandez, avea o capitalizare de 100 milioane lei, la venituri de 73 milioane lei dupa primele trei trimestre din 2021. Profitul era de tot atunci de 4,1 milioane lei (PER 11). Compania avea peste 3.000 hectare in exploatare si administreaza ferme de vaci. Datoriile totale erau de 83 milioane lei, dar conducerea a raportat ca a mai contractat un credit de 33 milioane lei recent, cu care va finaliza achizitia unei ferme ce detine inca 3.000 hectare. 
 
Holde Agri Invest nu este o afacere integrata, fiind axata doar pe cultivarea pamantului, mai simplu deci de gestionat. Administreaza in prezent 8.000 hectare si are un ritm accelerat de investitii, folosind eficient parghia majorarilor de capital (banii sunt adusi in acest caz de actionari, nu de banci). Compania avea o capitalizare de 122 milioane lei, obtinuse venituri de 46 milioane lei dupa al treilea trimestru din 2021 cand raportase si un profit de 2,6 milioane lei, si avea datorii de 91 milioane lei. 
 
De remarcat gradul destul de mare de indatorare in cele trei cazuri ca urmare a unei strategii agresive de dezvoltare. Costurile cu dobanzile, in crestere din acest an, vor afecta in perioada urmatoare profitabilitatea si este posibil ca investitorii sa nu primeasca dividende pe termen scurt si mediu, deci cei care achizitioneaza actiunile GSH, HAI sau DN ar trebui sa priveasca investitia lor ca una de crestere pe termen lung. 
 
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Divizia de administrare de active a BRD propune doua fonduri de investitii cu durata de viata prestabilita, alocare balansata a plasamentelor si reducerea graduala a riscului.

14 Sep 2022 | Investitii
Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Fanii tehnologiei n-au tras lozul castigator la BVB

Domeniile noi atrag banii investitorilor, dar conteaza foarte mult si tipul afacerii, calitatea managementului si trendurile pietei. Aici actiunile Allview, iHunt sau ABN Systems au un numitor comun in ultimul an.

16 Aug 2022 | Investitii
Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul