top banner

Cum folosesti banii neinvestiti din conturile brokerului

14 Decembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cum folosesti banii neinvestiti din conturile brokerului

Foto Unsplash.com

Fondurile rezultate din vanzarea unor titluri de valoare pot fi utilizate pentru achizitia unor instrumente cu venit fix sau pot astepta noi oportunitati la dobanzi similare conturilor de economii. 
Ce facem cu banii rezultati din vanzarea unor actiuni sau obligatiuni? Majoritatea clintilor societatilor de brokeraj aleg sa ii transfere in contul bancar pentru a fi redirectionati apoi spre depozite sau conturi de economii, in lei sau valuta. 
Sunt insa situatii in care investitorii aleg ca acestia sa ramana tot in conturile brokerului, avand pentru respectivele fonduri destinatii monetare la indemana tot la Bursa de Valori. 
De exemplu, pot cumpara titluri de stat in lei si euro din cadrul programelor Fidelis, listate la bursa, iar cand apar noi idei de investiii aceste plasamente vor fi lichidate pentru a fi cumparate din nou actiuni. 
Este o strategie pentru perioadele mai lungi de corectie la bursa, cand achizitia de noi actiuni nu este tentanta, dar are si cateva dezavantaje. 
In primul rand, comisioanele brokerului la cumpararea titlurilor de stat listate (01-0,2% din valoarea tranzactiei) dilueaza randamentul final.
In al doilea rand, aceste instrumente nu sunt foarte lichide iar vanzarea lor in graba poate scadea si mai mult suma rezultata ca dobanda in urma detinerii lor (vanzatorul obligatiunii primeste de la cumparator dobanda aferenta detinerii acestui titlu). 
La capitolul avantaje sa trecem faptul ca dobanda este inclusa in cotatii si ca, in eventualitatea reducerii dobanzilor, pretul de achizitie va urca natural (cand dobanzile cresc pretul obligatiunilor scade si cand acestea se reduc pretul obligatiunilor creste). 
Dobanda de cont de economii pentru disponibilitatile clientilor
Exista un broker autorizat in Romania, fintech-ul XTB, ce plateste in acest moment un beneficiu de tip dobanda pentru fondurile neinvestite aflate in conturile clientilor. Rata dobanzii este calculata zilnic si platită lunar, in primele cinci zile ale lunii urmatoare. 
Nu este necesară nicio actiune din partea clientului (cerere-tip), dobanda este bonificata automat pentru toti clientii cu sold neinvestit si nu exista o anumita suma minima pentru care sa opereze aceasta facilitate. 
Pentru clientii noi, dobanda pentru fondurile neinvestite este de 3,5% pe an pentru lei, 3,8% pentru euro si 5% pentru dolari. Dupa 90 de zile aceste rate se ajusteaza la valorile de care beneficiaza toti clientii-2% pentru lei si euro si 2,5% pentru disponibilitatile in dolari. 
Contul de investitor se transforma astfel intr-un cont de economii in perioadele in care titularul nu este dispus sa speculeze, o metamorfoza reciproc avantajoasa (brokerul la randul sau va incasa comisioane in momentul in care operatiunile la bursa sunt reluate iar clientii care au banii mai usor accesibili pot lua decizii de tranzactionare mai repede decat cei care ar trebui sa isi transfere banii mai intai din banca).
Alternativa fondurilor mutuale
Disponibilul din conturile investitorilor in momentele in care bursa nu ofera oportunitati poate fi redirectionat de asemenea si spre fondurile mutuale cu profil monetar sau diversificat care sunt administrare de societati din acelasi grup cu firma de brokeraj (vezi cazul Banca Transilvania, BCR-Erste).
Concluzia? Ca si in cazul cardurilor bancare, ce ofera avantajul accesibilitatii sporite a fondurilor proprii, plasarea banilor rezultati din vanzari de actiuni si obligatiuni in diferite solutii propuse tot de broker are darul sa ne scurteze distanta spre noi oportunitati ce pot apare la un moment dat la bursa oferind uneori si beneficii in comparatie cu produsele bancare dar, simultan, duce si la eliminarea unui obstacol natural in calea unor decizii pripite (cat timp completam un ordin bancar de transfer ne mai gandim inca o data daca merita sa ne grabim foarte tare sa dam banilor o alta destinatie). 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii
Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Cresterea dobanzilor in zona euro si in SUA si scaderea cotatiilor obligatiunilor in ultimii ani au provocat pierderi sau cresteri real negative pentru investitorii in fondurile de obligatiuni, dar lucrurile se pot schimba odata cu politica monetara.

09 Ian 2024 | Investitii
Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Cresterea bursei, ieftinirea energiei, scaderea dobanzilor in lei si cresterea celor in euro, tentativele de inasprire a fiscalitatii au fost surprizele anului iar 2024 se anunta la fel de interesant.

27 Dec 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul