top banner

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

12 Martie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Foto Unsplash.com

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania. 
Este cunoscuta povestea din spatele ascensiunii fulminante a actiunilor GBU (Gabriel Resources Ltd) listate la bursa din Canada, ce au reusit in intervalul 31 ianuarie-7 martie sa urce de la 0,47 dolari canadieni/actiune la 0,87 dolari canadieni/actiune. 
Apropierea deznodamantului in procesul intentat de detinatorul licentei de exploatare a zacamantului de la Rosia Montana statului roman ar fi dus oricum la o crestere speculativa a cotatiilor, avand in vedere ca in prezent capitalizarea companiei, cu toate cresterile lunii februarie inglobate, abia ajunsese la 0,9 miliarde dolari canadieni iar daunele cerute Romaniei ar fi depasit cateva miliarde dolari americani, dupa declaratiile oficialilor locali.
Declaratiile facute insa de oficialii din Romania incepand din februarie, din care se prefigura pierderea foarte probabila a procesului cu daunele aferente si se pomenea chiar de un referendum pentru reluarea exploatarii de la Rosia Montana, au avut darul sa adauge o prima la potentialul de crestere speculativa a cotatiilor. 
Fara povestea procesului, actiunile care se tranzactionau in vara la 0,3 dolari canadieni intrasera oricum intr-un con de umbra de ceva timp, cata vreme compania nu avea activitate si raporta pierderi (o capitalizare de 300 milioane dolari canadieni este insignifianta pe o piata de capital dezvoltata).
Dupa anuntul victoriei neasteptate a Romaniei (cel putin daca ne raportam la asteptarile induse prin media de partidele aflate la guvernare) in procesul intentat de Gabriel Resources, unul dintre partidele de opozitie a amenintat cu sezizarea DNA si a autoritatii de supraveghere a pietei bursiere din Canada pentru manipularea bursei canadiene de catre oficialii locali. 
Distanta Bucuresti-Cluj e totusi mai mica decat Bucuresti-Toronto
Acuzele de manipulare a pietei nu s-au auzit insa si legate de bursa locala, gazda unei oscilatii absolut neasteptate pentru una dintre companiile listate, cu legaturi cu actiunile GBU. 
Mai exact, societatea de brokeraj BRK Financial Group anuntase in data de 8 martie, printr-un comunicat remis BVB, chiar inainte de sentinta din procesul Romania contra Gabriel Resources, ca detine 1,2 milioane actiuni GBU achizionate la finalul anului trecut la un pret mediu de 0,39 dolari canadieni, plus inca 2 milioane drepturi de cumparare (warrant) de actiuni la un pret mediu de 0,6 dolari canadieni/actiune. 
In urma acestui anunt, dupa reluarea tranzactionarii actiunilor BRK (dupa anunturile majore, actiunile unei companii sunt suspendate temporar), cotatia avansase rapid inchizand sedinta de vineri cu o crestere de 14,6%, aproape de maximul permis pentru o zi (15%). 
Luni insa, la inchiderea sedintei de tranzactionare , cu stirea castigarii procesului de catre Romania deja inclusa in pret, corectia a fost aproape simetrica, -14,7%. 
Pentru cei care au cumparat la finalul sedintei de vineri a BVB, cu gandul castigului iminent odata cu anuntarea sentintei, contemplarea unor pierderi potentiale dureroase luni nu a fost deloc placuta. Oricum, cei care au cumparat actiuni BRK pe ultima suta de metri au scapat totusi mult mai ieftin decat cei care au speculat in acelasi mod actiunile GBU, luni la ora 18 corectia era de 95%, iar la finalul sedintei actiunile au pierdut 97%. 
Intrebarea care se pune in acest context este cum de s-au comportat brokerii de la Cluj, data fiind experienta lor in piata de capital, la fel de emotional ca politicienii din Bucuresti in legatura cu deznodamantul celebrului proces? 
Politicienii au macar scuza goanei permanente dupa capital politic (nu s-a ratat in ultima luna ocazia unor acuze la adresa fostului guvern Ciolos pentru includerea sitului Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, fapt ce ar fi generat si oprirea proiectului) dar oficialii BRK ar fi putut sa mai astepte inca o zi pentru a-si lansa comunicatul catre bursa privind detinerile de actiuni si drepturi GBU, pana la anuntarea oficiala a deciziei, scutindu-si astfel proprii investitori de niste emotii inutile. 
Cu alte cuvinte, poate ca nu doar autoritatile canadiene ar trebui sa fie invitate sa raspunda in legatura cu o eventuala manipulare a pietei bursiere, ci si ASF-ul local in aceasi speta. 
Din pacate, desi conso.ro a incercat sa obtina un punct de vedere din partea companiei de brokeraj BRK Financial Group in cursul zilei de luni 11 martie, acesta nu a mai fost oferit in timp util desi ni s-a promis initial un raspuns in cursul zilei.
De mentionat ca de la finalul anului trecut actiunile BRK erau pe un trend de scadere, o evolutie contrara pietei locale care si-a continuat cresterea in 2024 (de la 0,16 lei/actiune in noiembrie 2023 cotatiile BRK ajunsesera la 0,13 lei/actiune in martie 2024) astfel incat cresterea de vineri 8 martie, pana la 0,15 lei/actiune, pe cel mai mare volum zilnic de tranzactionare din ultimul an, aproape ca anulase corectia ultimelor 3 luni. 
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul