top banner

Cum alegem un fond inchis de investitii?

16 Februarie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

Principala caracteristica a fondurilor de investitii inchise este aceea ca operatiunile de subscriere sau rascumparare se pot face doar la anumite momente stabilite prin prospectul de emisiune si nu in mod continuu cum se intampla in cazul fondurilor de investitii deschise.
Dezavantajul lipsei de lichiditate a investitiilor in fondurile inchise este de obicei compensat de listarea acestor fonduri la bursa, operatiune care face posibila tranzactionarea unitatilor de fond la fel ca actiunile oricarei societati listate. Listarea fondurilor inchise pe piata reglementata nu este insa o obligatie legala ci este asumata sau nu de administratorul fondului prin prospectul de emisiune.
Fondurile inchise listate la BVB se tranzactioneaza exact la fel ca oricare alt emitent listat. Pentru a investi in astfel de fonduri orice investitor interesat trebuie sa aleaga un intermediar autorizat de CNVM (lista intermediarilor este disponibilia pe site-ul BVB la adresa: http://www.bvb.ro/Intermediaries/SSIFstatistics.aspx). Pentru deschiderea unui cont de investitii la bursa este necesara o anumita suma minima initiala, stabilita de intermediarul respectiv. Pentru investitiile periodice exista doar o limitare legata de pretul unitatilor de fond achizitionate.
Fiind emitenti listati la bursa, fondurile inchise listate au un pret de tranzactionare. Pretul de la bursa al unitatilor de fond poate fi mai mare, egal sau mai mic comparativ cu valoarea unitara a activului net, caz in care fondul respectiv se va tranzactiona cu prima, la paritate sau cu discount dupa caz. Acest raport pret/VUAN ar trebui sa fie un indicator important pe care un potential investitor ar trebui sa il analizeze inainte sa investeasca in astfel de fonduri.
Un alt aspect important pentru investitori este politica de investitii care se regaseste in prospect. Activele in care investeste fondul, domeniile de activitate spre care isi indreapta investitiile dar si obiectivele propuse sunt la fel de importante.
Investitiile in fonduri inchise nelistate sunt mai greu de facut datorita politicii de subscriere/rascumparare practicate de fiecare fond in parte. In prospectul de emisiune al fiecarui fond este specificata perioada in care se pot face subscrieri si rascumparari. Cel mai mare dezavantaj al unui astfel de fond este imobilizarea sumelor investite pentru o perioada mai lunga de timp fara a exista o foarte mare flexibilitate in procesul investitional.
In acest moment in Romania exista 18 fonduri de investitii inchise dintre care doar sase sunt listate la cota BVB. Cele sase fonduri listate la cota bursei in functie de momentul listarii lor sunt urmatoarele: Fondul Oamenilor de Afaceri Bucuresti (simbol XFOA), STK Emergent (simbol STK), OTP WiseRO (simbol WRO), OTP Green Energy (simbol GRE), iFond Financial (simbol IFR) si iFond Gold (simbol IFG).
Lista tuturor fondurilor inchise este disponibila pe site-ul web al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania www.aaf.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Informatii contradictorii pentru investitorii in actiuni

Informatii contradictorii pentru investitorii in actiuni

Depasirea recenta a unui nou maxim istoric pentru indicele BET vine la pachet cu scaderea performantelor companiilor listate, o divergenta care este greu de digerat de investitori.

29 Noi 2023 | Investitii
Fondurile de pensii inghit lichiditatea bursei

Fondurile de pensii inghit lichiditatea bursei

Prin achizitii constante, fondurile de pensii din Pilonul II au ajuns sa controleze peste o treime din actiunile liber transferabile la BVB, pentru multe companii mari ponderea acestora fiind chiar mai mare.

02 Noi 2023 | Investitii
Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.

12 Sep 2023 | Investitii
Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent.

17 Aug 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul