top banner

Cum alegem un fond inchis de investitii?

16 Februarie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

Principala caracteristica a fondurilor de investitii inchise este aceea ca operatiunile de subscriere sau rascumparare se pot face doar la anumite momente stabilite prin prospectul de emisiune si nu in mod continuu cum se intampla in cazul fondurilor de investitii deschise.
Dezavantajul lipsei de lichiditate a investitiilor in fondurile inchise este de obicei compensat de listarea acestor fonduri la bursa, operatiune care face posibila tranzactionarea unitatilor de fond la fel ca actiunile oricarei societati listate. Listarea fondurilor inchise pe piata reglementata nu este insa o obligatie legala ci este asumata sau nu de administratorul fondului prin prospectul de emisiune.
Fondurile inchise listate la BVB se tranzactioneaza exact la fel ca oricare alt emitent listat. Pentru a investi in astfel de fonduri orice investitor interesat trebuie sa aleaga un intermediar autorizat de CNVM (lista intermediarilor este disponibilia pe site-ul BVB la adresa: http://www.bvb.ro/Intermediaries/SSIFstatistics.aspx). Pentru deschiderea unui cont de investitii la bursa este necesara o anumita suma minima initiala, stabilita de intermediarul respectiv. Pentru investitiile periodice exista doar o limitare legata de pretul unitatilor de fond achizitionate.
Fiind emitenti listati la bursa, fondurile inchise listate au un pret de tranzactionare. Pretul de la bursa al unitatilor de fond poate fi mai mare, egal sau mai mic comparativ cu valoarea unitara a activului net, caz in care fondul respectiv se va tranzactiona cu prima, la paritate sau cu discount dupa caz. Acest raport pret/VUAN ar trebui sa fie un indicator important pe care un potential investitor ar trebui sa il analizeze inainte sa investeasca in astfel de fonduri.
Un alt aspect important pentru investitori este politica de investitii care se regaseste in prospect. Activele in care investeste fondul, domeniile de activitate spre care isi indreapta investitiile dar si obiectivele propuse sunt la fel de importante.
Investitiile in fonduri inchise nelistate sunt mai greu de facut datorita politicii de subscriere/rascumparare practicate de fiecare fond in parte. In prospectul de emisiune al fiecarui fond este specificata perioada in care se pot face subscrieri si rascumparari. Cel mai mare dezavantaj al unui astfel de fond este imobilizarea sumelor investite pentru o perioada mai lunga de timp fara a exista o foarte mare flexibilitate in procesul investitional.
In acest moment in Romania exista 18 fonduri de investitii inchise dintre care doar sase sunt listate la cota BVB. Cele sase fonduri listate la cota bursei in functie de momentul listarii lor sunt urmatoarele: Fondul Oamenilor de Afaceri Bucuresti (simbol XFOA), STK Emergent (simbol STK), OTP WiseRO (simbol WRO), OTP Green Energy (simbol GRE), iFond Financial (simbol IFR) si iFond Gold (simbol IFG).
Lista tuturor fondurilor inchise este disponibila pe site-ul web al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania www.aaf.ro.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii
De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul