Ce probleme intampina consumatorii europeni de produse financiare?

Comisia Europeana a publicat studiul privind produsele de investitii de retail care confirma dificultatile cu care investitorii individuali se confrunta in momentul in care vor sa cumpere un astfel de produs. Federatia consumatorilor europeni saluta publicarea studiului, insa considera ca este limitat in constatarile sale.

Printre altele, studiul constata ca investitorii de retail au acces la o gama larga de produse prin diverse canale de distributie, dar se confrunta cu provocari uriase in ceea ce priveste colectarea de informatii, compararea datelor sau obtinerea de consultanta independenta cu privire la diferitele produse oferite (fonduri de investitii, asigurari sau pensii private)
 

Totodata, costurile pentru categorii de produse similare variaza puternic de la un stat membru la altul. In acelasi timp, investitorii europeni, in majoritatea statelor membre, cauta consiliere in principal din partea unor consilieri dependenti (adica din banci si asiguratori) care tind sa propuna intre doua si trei produse interne.

“Potentialul noilor modele de distributie bazate pe FinTech este promitator, dar trebuie monitorizat cu atentie”, se subliniaza in raport.

Studiul ia in calcul prea putine produse de investitii
 
Beter Finance (Federatia  Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare) sustine ca studiul confirma nevoia urgenta de produse de investitii simple, de mai mare transparenta in ceea ce priveste performanta si costurile acestora, dar si de instrumente independente pentru compararea produselor.
 
“Studiul dezvaluie o imagine sumbra a acestor aspecte, detaliind obstacolele cu care se confrunta investitorii de retail atunci cand solicita consultanta financiara sau doresc sa cumpere un produs de investitii. Cu toate acestea, studiul este limitat in constatarile sale prin comparabilitatea foarte redusa a costurilor si a comisioanelor produselor de investitii de retail (se concentreaza mai ales pe fondurile de investitii care reprezinta doar 8% din economiile financiare ale gospodariilor din UE) si organizatiile de investitori individuali nu au fost consultate corespunzator”, se arata intr-un comunicat al Federatiei.

Totodata, reprezentantii consumatorilor atrag atentia asupra faptului ca studiul a fost realizat in 2017, adica inainte de modificari semnificative de reglementare (ex:  MiFID II, PRIIPS, IDD) care au intrat in vigoare sau urmeaza.

Site-urile pentru compararea produselor, absolut necesare
 
“Studiul CE confirma ceea ce a subliniat BETTER FINANCE de ani de zile: Un investitor individual mediu este coplesit de complexitatea si incertitudinea asociata cu produsele de investitii disponibile. Informatiile de pe site-urile web ale distribuitorilor nu sunt cu adevarat transparente si deloc standardizate in  functie de produs si de tara in care se distribuie. In ceea ce priveste costurile si comisioanele, unii distribuitori fie nu transmit deloc aceasta informatie, fie o prezinta partial. Prin urmare, este dificil pentru investitorii individuali care nu au cunostinte financiare sa gaseasca, sa inteleaga si sa compare aceste informatii, pentru a lua o decizie de investitie informata si pentru a alege un produs adecvat”, se mai arata in comunicatul Better Finance.

De aici reiese necesitatea aparitiei de urgenta a unor site-uri de comparatie independente transfrontaliere care sa sprijine investitorii de retail in gasirea produsului potrivit.unui produs de investitii adecvat.
 
“Nu este surprinzator ca situatia este diferita in Marea Britanie si in Olanda, unde stimulentele pentru vanzarea acestor produse au fost interzise. In aceste state, investitorii individuali sunt redirectionati sistematic de catre banci si asiguratori catre consultanti financiari independenti, iar distribuitorii prezinta cele mai scazute costuri actuale pentru toate tipurile de fonduri. In consecinta, investitorii locali au devenit mai atenti la costuri si sunt mai bine informati cu privire la produsele de investitii.

Studiul CE confirma faptul ca exista diferente mari in ceea ce priveste costurile produselor de investitii cu amanuntul in statele membre si ca taxele pentru aceeasi categorie de produse de investitii variaza substantial. De asemenea, in general, ETF-urile cu costuri reduse erau rareori propuse de catre consilierii "umani", dar sunt predominanti in randul consultantilor roboti.
 
In plus, documentul confirma faptul ca produsele de investitii nu sunt cumparate, ci sunt vandute, si ca un investitor individual mediu nu este capabil sa faca diferenta intre beneficiile si riscurile diferitelor tipuri de produse.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus