top banner

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

05 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Foto Unsplash.com

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.
Daca in ultimii ani codul fiscal operabil intre 2018 si 2022 prevedea ca optionala plata CASS pentru veniturile din investitii care nu depaseau 12 salarii minime brute pe tara, din 2023 acest prag este mutat la 6 salarii minime brute. 
Daca salariul minim brut ar ramane la finalul anului la valoarea din ianuarie 2023, adica 3.000 lei, asta ar presupune ca toti cei care obtin venituri din dividende, dobanzi, speculatii cu acțiuni in acest an mai mari de 18.000 lei ar datora din 2024 10% pentru contributia de sanatate. 
Asta in conditiile in care statul oricum retine un impozit de 10% din dobanzile bancare aplicat la sursa si, din 2023, un impozit de 8% pe dividende retinut tot la sursa (majorat de la 5% aplicat in 2022). 
Ce inseamna aceste praguri?
Sa presupunem ca un investitor a plasat bani in depozite bancare in ianuarie 2023 in valoare de 200.000 lei pentru care va primi in acest an o dobanda de 9%. Mai are si actiuni la bursa in valoare de 100.000 lei pentru care ar putea primi pe parcursul anului dividende de 8.000 lei. 
Dobanda la termen este de 18.000 lei din care statul retine la sursa 10%, adica investitorul nostru va ramane cu 16.200 lei. 
Din cele 8.000 lei primiti ca dividende se retine un impozit de 640 lei si ramane un venit net de 7.360 lei. 
Rezulta un venit total de 23.560 lei din care ar trebui sa se retina inca 10% pentru sanatate (2.356 lei), deci investitorul nostru care incaseaza dobanzi si dividende in acest an ar trebui sa puna de-o parte respectiva suma pentru taxele din 2024. 
Exista alternative? Daca dobanzile bancare la termen risca sa ne modifice pragul de impozitare (ar putea depasi 6 salarii minime brute pe tara) o solutie poate fi mutarea unei parti din bani in titluri de stat, unde nu exista impozit pe dobanda, si in acest fel se diminueaza sumele totale datorate Fiscului. 
Pentru dividende nu exista insa alternative, exceptand poate mutarea investitiei in companii de crestere, care folosesc profitul pentru dezvolotare si nu isi recompenseaza investitorii cu dividende. 
Atentie la pierderile la bursa
Din acest an cota de impozitare de 10% aplicata castigului net anual din activitatea de tranzactionare la bursa va fi redusa la 1% sau la 3% tinand cont de perioada de detinere a actiunilor (mai mare, respectiv mai mica de 365 zile). 
Cota redusa de impozitare se va aplica tuturor tranzactiilor realizate in castig, incepand cu 1 ianuarie iar conform noilor prevederi, pierderile fiscale nu se compenseaza si nu se reporteaza. 
Calculul, retinerea si declararea, precum si plata impozitului sunt in sarcina brokerilor iar clientul va fi degrevat de aceste etape, realizate in mod individual pana acum. Impozitul va fi retinut, la data tranzactiei, pentru fiecare operatiune realizata in castig.
Cu alte cuvinte, sunt penalizate speculatiile (pierderile nu pot fi compensate) iar investitorii vor trebui sa se cencentreze mai mult pe conservarea capitalului din acest an decat pe obtinerea de castiguri pe termen scurt. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Solutii financiare pentru romanii cu minim 100.000 euro

Solutii financiare pentru romanii cu minim 100.000 euro

BT a lansat un serviciu de Premium Banking pentru clientii din Bucuresti, unde accesul se face de la minimum 75.000 euro, majorand plafonul pentru private banking la 200.000 euro. UniCredit fixeaza un prag de 1 milion euro.

02 Iun 2023 | Investitii
De ce ocolesc romanii piata de capital?

De ce ocolesc romanii piata de capital?

Mai multe puncte de vedere dinspre brokeri si administratorii fondurilor mutuale scot in evidenta subdezvoltarea pietei locale, fara a insista insa prea mult pe cauzele reale ale fenomenului.

25 Mai 2023 | Investitii
Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

O analiza privind profitul obtinut de investitori in urma aprecierii cotatiilor si incasarii dividendelor pentru companiile listate prin oferta publica in ultimii 19 ani la BVB arata o medie anuala de peste 10%.

12 Mai 2023 | Investitii
IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

Intre 4 si 16 mai se deruleaza la bursa oferta publica a Agricover, reprezentand atat o majorare de capital cat si o vanzare din detinerile actionarilor mai vechi.

04 Mai 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul