Comisia Europeana propune un cadru legal pentru instrumentele derivate

Comisia Europeana a venit cu o serie de propuneri de revizuire a directivei MiFID. Printre acestea se numara reglementarea platformelor pe care se tranzactioneaza instrumente derivate standardizate.


MiFID, directiva privind pietele instrumentelor financiare, formulase deja dispozitii privind sistemele multilaterale de tranzactionare si pietele reglementate, insa directiva revizuita va introduce o noua platforma de tranzactionare in acest cadru legislativ: sistemele organizate de tranzactionare (Organised Trading Facility - OTF).

Acestea sunt platforme organizate, nereglementate in prezent, dar care joaca un rol din ce in ce mai important.

Directiva MiFID revizuita  va permite in continuare existenta unor modele comerciale diferite, dar va garanta atat obligativitatea functionarii tuturor locurilor de tranzactionare conform acelorasi reguli de transparenta cat si atenuarea conflictelor de interese.

Totodata, pentru a facilita accesul IMM-urilor la pietele de capital, propunerile au in vedere crearea unei etichete specifice pietelor IMM-urilor, pentru ca platformele sa poata raspunde nevoilor acestora.

Prin introducerea categoriei OTF-urilor, masurile propuse vor spori transparenta activitatilor de tranzactionare pe pietele de capital, inclusiv pe „pietele opace” (dark pools) (volume de tranzactionare sau lichiditati indisponibile pe platformele publice).

Derogarile vor fi permise doar in conditiile prevazute de lege. Se va introduce de asemenea un nou regim de transparenta a tranzactiilor pentru piete altele decat cele de capital (adica pietele obligatiunilor, ale produselor financiare structurate si ale instrumentelor financiare derivate).

In plus, datorita cerintelor nou introduse referitoare la reunirea tuturor datelor de piata intr un singur loc, investitorii vor avea o imagine de ansamblu a tuturor tranzactiilor din UE, fapt ce le va inlesni luarea unei decizii in cunostinta de cauza.

Propunerile constau intr-o directiva si un regulament, ele avand ca obiectiv sporirea eficientei, rezistentei si transparentei pietelor financiare si intarirea protectiei investitorilor. Noul cadru va largi, de asemenea, competentele de supraveghere ale autoritatilor de reglementare si va oferi norme clare de operare pentru toate activitatile de tranzactionare. Discutii similare se desfasoara in prezent in Statele Unite si in alte mari centre financiare ale lumii.

Propunerile urmeaza sa fie prezentate Parlamentului European si Consiliului pentru negociere si adoptare. Odata regulamentul adoptat, directiva si normele tehnice necesare pentru implementarea acesteia se vor aplica de la aceeasi data.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus