Comisia Europeana propune un cadru legal pentru instrumentele derivate

Comisia Europeana a venit cu o serie de propuneri de revizuire a directivei MiFID. Printre acestea se numara reglementarea platformelor pe care se tranzactioneaza instrumente derivate standardizate.


MiFID, directiva privind pietele instrumentelor financiare, formulase deja dispozitii privind sistemele multilaterale de tranzactionare si pietele reglementate, insa directiva revizuita va introduce o noua platforma de tranzactionare in acest cadru legislativ: sistemele organizate de tranzactionare (Organised Trading Facility - OTF).

Acestea sunt platforme organizate, nereglementate in prezent, dar care joaca un rol din ce in ce mai important.

Directiva MiFID revizuita  va permite in continuare existenta unor modele comerciale diferite, dar va garanta atat obligativitatea functionarii tuturor locurilor de tranzactionare conform acelorasi reguli de transparenta cat si atenuarea conflictelor de interese.

Totodata, pentru a facilita accesul IMM-urilor la pietele de capital, propunerile au in vedere crearea unei etichete specifice pietelor IMM-urilor, pentru ca platformele sa poata raspunde nevoilor acestora.

Prin introducerea categoriei OTF-urilor, masurile propuse vor spori transparenta activitatilor de tranzactionare pe pietele de capital, inclusiv pe „pietele opace” (dark pools) (volume de tranzactionare sau lichiditati indisponibile pe platformele publice).

Derogarile vor fi permise doar in conditiile prevazute de lege. Se va introduce de asemenea un nou regim de transparenta a tranzactiilor pentru piete altele decat cele de capital (adica pietele obligatiunilor, ale produselor financiare structurate si ale instrumentelor financiare derivate).

In plus, datorita cerintelor nou introduse referitoare la reunirea tuturor datelor de piata intr un singur loc, investitorii vor avea o imagine de ansamblu a tuturor tranzactiilor din UE, fapt ce le va inlesni luarea unei decizii in cunostinta de cauza.

Propunerile constau intr-o directiva si un regulament, ele avand ca obiectiv sporirea eficientei, rezistentei si transparentei pietelor financiare si intarirea protectiei investitorilor. Noul cadru va largi, de asemenea, competentele de supraveghere ale autoritatilor de reglementare si va oferi norme clare de operare pentru toate activitatile de tranzactionare. Discutii similare se desfasoara in prezent in Statele Unite si in alte mari centre financiare ale lumii.

Propunerile urmeaza sa fie prezentate Parlamentului European si Consiliului pentru negociere si adoptare. Odata regulamentul adoptat, directiva si normele tehnice necesare pentru implementarea acesteia se vor aplica de la aceeasi data.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Evergrande aminteste de falimentul Lehman Brothers
Evergrande aminteste de falimentul Lehman Brothers

Posibilul faliment al colosului imobiliar Evergrande a dat fiori investitorilor la inceputul saptamanii, bursele suferind corectii severe. La o privire mai atenta insa, cele doua falimente nu sunt comparabile.

23 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni
Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni "vechi"

Cresterea inflatiei a fortat in ultima vreme Ministerul Finantelor sa se imprumute mai scump de la banci si populatie. Este o veste buna pentru cei care vor cumpara noile obligatiuni dar una nefericita pentru cei care detin deja unele mai vechi.

15 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni
Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni

Desi la finalul lunii iunie, plasamentul privat cu actiunile Appraisal&Valuation se inchidea cu succes, actiunile fiind suprasubscrise de peste 4 ori, la inceputul lunii septembrie listarea la bursa aducea o corectie cu 24% din prima zi.

7 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate
Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate

Modul in care vor evolua cotatiile unor companii listate la bursa dupa publicarea rezultatelor financiare este mai mereu o buna ocazie pentru speculatii. Insa pariul se poate dovedi riscant, existand posibilitatea ca lucrurile sa nu iasa asa cum ne doream.

19 August 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus