top banner

Ce ne rezerva pietele financiare in 2022?

27 Decembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Ce ne rezerva pietele financiare in 2022?
Euforia plasamentelor in actiuni si crypto poate pali sau chiar lasa locul depresiei, preturile mari la energie vor fi corectate abia dupa inchiderea unor mari capacitati industriale, pretul imobiliarelor si dobanzile vor merge in sens invers.
Asensiunea burselor, dupa prabusirea istorica din primavara anului 2020, pe fondul lockdownului din marile economii ale lumii, a fost alimentata mai putin de revenirea cererii, cat de programele masive de stimulare a economiilor pe fondul unor dobanzi ajunse la minime istorice. 

Acum, perceptia tinde sa se schimbe. Pe partea de pandemie, avem noi vaccinuri, antivirale si observatia ca noua varianta a virusului e mai blanda in manifestari, desi mai contagioasa, iar asta ne apropie de faza in care pandemia se transforma in endemie. De altfel, mai multe voci oficiale, de la tribune de unde inainte de raspandea panica, vorbesc mai mult sau mai putin voalat despre asta (vezi declaratiile recente dinspre conducerea Pfizer si OMS). 

Iar pe partea care tine de economie, inflatia a devenit déjà o problema, cu preturile la energie batand noi recorduri si cu bancile centrale puse sub presiune. 

Bursele privesc spre corectie

Perspectiva ridicarii dobanzilor nu e bine primita de burse, pentru ca in acest mod o parte a investorilor poate migra dinspre actiuni spre obligatiuni, atrasi de randamentele in crestere. 
In plus, dividendele vor iesi mai sifonate din comparatia cu depozitele la termen, in conditiile in care profitul companiilor poate fi afectat de cresterea dobanzilor, in special a celor mai indatorate. 

Volatilitatea si scaderea lichiditatii in pietele mici, precum BVB, anunta deja o posibila schimbare de trend. Va fi deci spatiu mai redus pentru plasamente private si oferte publice, desi companiile se vor prezenta cu rezultatele bune din 2021. 

Cei care vor sa mentina portofolii de actiuni ar trebui sa se orienteze spre companiile fara datorii mari, a caror oferta depinde mai putin de ciclicitate, iar legat de energie-mai degraba din sfera de productie decat din cea de distributie si furnizare. 

Sa nu uitam ca furnizorii cumpara acum la preturile mari din piata si chiar daca vom avea o corectie a cotatiilor la gaze si energie electrica fortata de inchiderea unor mari capacitati (primele semnale ingrijoratoare vin dinspre Alro si Azomures), ei vor trebui sa isi acopere costurile mari de achizitie in conditiile scaderii consumului. 

Activele cele mai speculate pot fi cele mai lovite

O corectie a burselor ar putea afecta in principal activele care crescusera semnificativ in ultimii ani, vezi actiunile companiilor din IT de pilda, dar si Raiul speculatiilor-piata crypto. 

Cresterile exponentiale de acolo se datoreaza senzatiei ca indiferent de context monedele virtuale nu pot decat sa creasca dar...asta credeau si detinatorii bulbilor de lalea acum cateva secole in Olanda. 

Imobiliarele si dobanzile

Pretul imobiliarelor e strans legat de cel al dobanzilor bancare. Cand creditul e ieftin si accesibil, cererea din piata creste, iar proprietatile se scumpesc. 

Cand creditul devine mai scump, cererea solvabila se reduce (creste ponderea ratelor in venituri), iar dezvoltatorii isi reduc pretentiile. 

In cazuri limita, o parte din dezvoltatori se pot confrunta la randul lor cu probleme in cazul in care au folosit parghia creditelor prea lejer, deci atentie la achizitiile “prin rate la dezvoltator”. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii
De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul