top banner

Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

14 Aprilie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Ce invatam din declinul bursier al UiPath?
Sa pierzi aproape trei sferturi din valoarea unui plasament in actiuni este o intamplare trista, dar care poate fi convertita intr-o experienta de viata utila. 
In urma cu aproape un an, in aprilie 2021, compania de tehnologie cu radacini romanesti, UiPath, debuta furtunos pe bursa americana. Capitalizare de 37 miliarde dolari dupa prima zi de tranzactionare si o apreciere considerabila raportata la pretul de inchidere al ofertei publice (74 dolari fata de 56 dolari). 
Curgeau cuvintele de lauda la adresa antreprenorilor, perspectivele erau luminoase, si aproape toti consultantii si analistii sfatuiau potentialii investitori locali sa includa neaparat actiunile PATH intr-un eventual portofoliu cu expunere pe pietele externe. 
Iar actiunile chiar pareau sa intre pe o traiectorie ascendenta, maximul ultimului an fiind de 90 dolari, atins in luna mai 2021. Numai ca de atunci a inceput si declinul iar azi (13 aprilie 2022) o actiune a ajuns sa valoreze doar 19 dolari pe fondul rezultatelor dezamagitoare raportate de companie, iar capitalizarea s-a prabusit la numai 10,7 miliarde dolari. 
Cum se simt cei care au cumparat la 70-80 dolari si contempla deja o pierdere de peste 70%? Ce ar fi de invatat din greseala lor?
Cateva lectii pentru investitori
In primul rand, sa nu confunde sperantele cu rezultatele palpabile. UiPath avea in momentul listarii venituri de 600 milioane dolari, dar capitalizarea sa era de 37 miliarde dolari.
Cat de exploziva sa fie cresterea pentru a ingloba o asemenea discrepanta? Mai mult, nici nu exista profit, era la capitolul detalii nesemnificative (nici acum nu este, tot pierderi raporteaza PATH). 
In al doilea rand, sa nu mai viseze frumos cand vine vorba de economie. UiPath promitea sa vanda programe care sa automatizeze activitatea din companii pentru ca managerii sa scada cheltuielile cu salariile. 
Suna frumos in teorie (evident, pentru actionarii care asteapta dividende in crestere si mai putin pentru viitorii someri), dar vazuse pana atunci cineva implementate cu succes si pe scara larga asemenea solutii? Nu cumva asteptarile erau prea mari, iar realizarile momentan destul de modeste? 
Si nu in ultimul rand, sa nu mai confunde marketingul cu ponturile de investitii, sa treaca mereu prin filtrul propriu orice informatie, sa analizeze cu atentie si sa nu ia decizii de cumparare a unei actiuni doar pentru ca ii vad pe multi altii procedand la fel. 
Se prefigureaza o noua vedeta a marketingului la BVB?
Spre finalul anului este asteptata listarea actiunilor Hidroelectrica la BVB intr-o oferta publica prin care Fondul Proprietatea isi va vinde detinerea de 20% din companie (probabil vom avea o listare duala, piata locala fiind cam mica pentru absorbtia intregului pachet).
Ca si in cazul UiPath, listarea va fi acompaniata de un cor de marketing apreciabil, “perla coroanei” economiei romanesti, “compania cu 40% marja de profit”, etc, etc.
Totusi, ce ar putea merge prost aici avand in vedere ca Hidroelectrica spre deosebire de UiPath nu vinde pielea ursului din padure, ci este un producator de energie electrica, ba mai mult unul care produce energie verde? 
Problema este chiar pragul record atins de pretul energiei electrice, care face ca evaluarile companiei sa fie super-optimiste, iar multipli bursieri la care vor fi oferite actiunile sa fie foarte probabil unii piperati. 
Pentru cei care vor doar sa isi plaseze banii pe termen lung, cum vor evolua actiunile in urmatorii 3-5 ani poate ca nu are atat de mare importanta, dar pentru cei care vor maximizarea investitiei pe termen scurt poate ar fi de luat in calcul sa astepte o vreme pentru ca piata sa le ofere aceste actiuni la preturi mai normale, atunci cand piata energiei se va mai calma.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 
 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii
Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Incepand de anul viitor, impozitarea castigurilor din piata de capital se va face la sursa cu 1% sau 3%, in functie de perioada detinerii, iar pierderile nu vor mai fi deduse, ca pana acum.

27 Apr 2022 | Investitii
Tin dividendele pasul cu inflatia?

Tin dividendele pasul cu inflatia?

Sezonul dividendelor debuteaza la BVB intr-o nota moderata, avem rare ocazii cand randamentul se apropie de rata inflatiei si multe majorari de capital cu actiuni gratuite, semn ca emitentii tin bine cash-ul intr-o perioada dominata de incertitudini.

24 Mar 2022 | Investitii
Cum investesti in agricultura pe bursa romaneasca

Cum investesti in agricultura pe bursa romaneasca

Potentiala scumpire a alimentelor aduce in prim plan companiile listate implicate in cultivarea cerealelor si cresterea animalelor. Desi perspectivele lor sunt bune, ponderea mare a datoriilor va limita valoarea dividendelor.

17 Mar 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul