Ce dividende primesc investitorii la Bursa?

Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti isi primesc, in aceasta perioada, principala recompensa - dividendele de la companiile la care detin actiuni. Aproape jumatate dintre companiile listate pe piata principala au decis sa ofere dividende din profiturile obtinute in 2017. La cat se ridica sumele alocate?


Intr-un raport BVB se mentioneaza ca peste 40 de companii listate la BVB au aprobat acordarea de dividende pe 2017 in valoare cumulata de 7,23 miliarde de lei, echivalentul a peste 1,55 miliarde de euro.

“Romgaz, BRD si OMV Petrom sunt companiile care au acordat cele mai mari dividende, de peste 1 miliard de lei fiecare. In total, primele 20 de companii ofera dividende de peste 7 miliarde de lei, iar sase dintre acestea au oferit un randament al dividendului de doua cifre”, se subliniaza in raport.

Printre primele 20 de companii in functie de valoarea dividendelor acordate pentru anul anterior (loc 19) se numara si BVB, companie listata in 2010 pe propria piata, cu o suma de peste 13,5 milioane de lei distribuita actionarilor. Astfel, BVB a raportat un randament al dividendului de 6%.

Top 10 companii in functie de suma dividendelor acordate

Emitent Valoare dividende Randament dividende
Romgaz 1.923 mil. RON 14%
BRD 1.142 mil. RON 10%
OMV Petrom 1.132 mil. RON 6%
Banca Transilvania 610 mil. RON 6%
Fondul Proprietatea 591 mil. RON 7%
Transgaz 534.2 mil. RON 12%
Alro 382 mil. RON 13%
Nuclearelectrica 271.3 mil. RON 11%
Electrica 245.3 mil. RON 7%
Conpet 69.6 mil. RON 8%
sursa: raport BVB

Politica de dividende din Romania este una favorabila investitorilor si mai putin dezvoltarii companiilor. Statul roman, principalul actionar in cazul multora dintre operatorii de utilitati listati la BVB, a solicitat dividende consistente de la companiile din portofoliu in ultimii ani, pe fondul problemelor bugetare cu care se confrunta.

In plus, recent a fost adoptata legislatia care permite acordarea de dividende trimestrial, fapt care va stimula, de asemenea, acordarea de dividende catre actionari, inclusiv catre investitorii de portofoliu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020
Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020

Investitia intr-un fond mutual presupune sa beneficiezi de experienta administratorului si de avantajele portofoliului sau diversificat, platind insa costurile aferente activitatii de administrare (cel mai frecvent, sub forma comisionului de subscriere).

24 Septembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Ofertele publice fac spectacol la Bursa de Valori Bucuresti
Ofertele publice fac spectacol la Bursa de Valori Bucuresti

Cand pretul actiunilor este tentant, investitorii pot face abstractie de contextul economic complicat, iar ofertele publice se pot închide cu succes, uneori cu suprasubscriere.

16 Septembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Cateva reguli simple pentru investitia in obligatiuni
Cateva reguli simple pentru investitia in obligatiuni

Listarea recenta la bursa a titlurilor de stat aferente programului Fidelis a starnit interesul micilor investitori pentru acest tip de plasament. Mare atentie insa la algoritmul de calcul al dobanzii, garantul emisiunii si lichiditatea sa la bursa.

24 August 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Ce se intampla cu aurul? Dar cu dolarul?
Ce se intampla cu aurul? Dar cu dolarul?

Aurul cocheteaza cu maximul istoric la 2.000 dolari/uncia depasind recordurile din vremea crizei financiare. Faptul ca argintul nu il secondeaza indeaproape sugereaza ca problema poate fi insa la…dolar.

4 August 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus