Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020

Investitia intr-un fond mutual presupune sa beneficiezi de experienta administratorului si de avantajele portofoliului sau diversificat, platind insa costurile aferente activitatii de administrare (cel mai frecvent, sub forma comisionului de subscriere). 

Anul 2020 nu a fost cel mai fericit pentru pietele de capital, cel putin pana acum, efectele pandemiei fiind inca vizibile pe anumite piete si in anumite cotatii. Am incercat sa trecem in revista performantele fondurilor obtinute in conditiile unei piete dificile, comparandu-le cu alternativele aflate la mana investitorilor individuali de mai mica anvergura. 

Fonduri monetare versus depozite

Randamentul unui depozit la termen de un an pleaca de la 4% pe an pentru depozitele TBI Bank sau 3,5% pentru cele deschise la CEC Bank. 

Daca am imparti aceasta dobanda pe intervale de timp, in 8 luni si jumatate am fi incasat o valoare egala cu un randament de 2,4-2,8%. Si acesta ar fi reperul pentru fondurile monetare care opereaza cu plasamente pe termen scurt si mediu. 

La nivelul zilei de 18 septembrie, cele mai performante fonduri monetare obtinusera o crestere de 2,5% (Raiffeisen Ron Plus) sau 1,7% (Erste Liquidity Ron) in vreme ce, la polul opus, Fortuna Gold avea o scadere de 0,1%. Dupa cum se vede, doua dintre fonduri au reusit sa aduca o crestere comparabila cu cele mai performante depozite la termen si peste multe dintre depozitele la termen din ofertele bancilor mai mari (mai putin generoase cu dobanzile), dar exista si o exceptie - iar aici putem vorbi de costuri mai mari de administrare puse in evidenta de activele mai reduse. 

Una peste alta, fondurile monetare raman un instrument de cash management mai degraba decat un vehicul de generare a castigurilor impresionante. 

Titluri de stat  sau fonduri de obligatiuni?

Pe partea fondurilor de obligatiuni am ales reperul de 3,5% dat de randamentul net aferent titlurilor de stat cu maturitatea de un an. Asta pentru a nu ridica stacheta prea sus, pentru ca la scadentele mai lungi randamentul urca peste 4%. 

Dupa 8 luni si jumatate ar fi trebuit deci sa avem cel putin 2,47% randament in dreptul fondurilor de obligatiuni. Or, din cele 12 fonduri active in acest segment, peste reperul de 2,47% s-au plasat patru dintre ele:Stabilo (+4,41%), BRD Obligatiuni (2,87%), Cetinvest Obligatiuni (2,86%) si OTP Obligatiuni Clasa I (2,64%). 

La polul opus, sunt  trei fonduri care inregistreaza performante negative: BRD Euro Fond (-1,5%),  BT Euro Obligatiuni (-0,7%) si OTP Euro Bond cu 1,6%. 

Cum de tocmai fondurile de obligatiuni in euro au inregistrat scaderi, in conditiile in care euro s-a apreciat fata de leu in 2020? Dobanzile la obligatiunile de stat in euro sunt acum apropiate de zero si o influenta negativa au avut-o si costurile de administrare. 

Fondurile de actiuni fata in fata cu BET-ul

Cine investea la bursa replicand structura principalului indice, BET, ar fi avut in 2020 o scadere a valorii detinerilor de 9,2%. 

Nu am luat in calcul comisioanele brokerilor aici, astfel incat ar fi mai potrivit sa operam din start cu o diminuare a valorii investitiei de aproximativ 10%. 

Vestea buna in acest caz este ca majoritatea fondurilor de actiuni au reusit sa bata BET-ul in ciuda costurilor de administrare, dovada ca experienta din spatele acestora a putut minimiza pierderile grabind exiturile in timpul marilor corectii din primavara si fortand revenirea pe pozitii cand pietele au dat semne de recuperare. 

Vestea rea este ca, in ciuda performantei superioare celei a BET, toate fondurile de actiuni sunt in prezent pe minus.

Cel mai performant fond de actiuni a fost FDI Piscador Equity Plus care a scapat aproape neatins (-1%), urmat  de BRD Global Clasa A cu o scadere a unitatii de fond de “doar” 3,2%, si de Raiffeisen Romania Actiuni (-3,4%), BT Maxim si BT Index Romania (-4,2%), etc. 

Au existat insa si doua fonduri care au depasit BET-ul la scaderi-Active Dinamic cu -11% si FDI Omninvest cu -12,5%. Faptul ca marea majoritate a fondurilor (13 din 15) au reusit sa ofere rezultate mai bune decat indicele BET denota ca, cel putin in ceea ce priveste investia in actiuni, beneficiul adus de experienta administratorilor merita fara dubii comisioanele de administrare percepute, in special atunci cand si pietele performeaza bine. 

Avantajele diversificarii

Premiantul clasei, fondul mutual cu rezultatele cele mai bune in 2020 este fondul diversificat flexibil OTP Global Mix Clasa L, cu o crestere de 6,6% in 2020.

Fondurile diversifiate au un portofoliu echilibrat si pot jongla cu mai multe categorii de active si cu ponderile alocate lor, ceea ce le permite maximizarea rezultatelor, in special in perioade de volatilitate pronuntata, cum s-a intamplat in 2020.

Mai multe informatii despre fondurile mutuale, gasiti in Ghidul Conso despre investitiile in fondurile mutuale

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus