top banner

Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

27 Aprilie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?
Incepand de anul viitor, impozitarea castigurilor din piata de capital se va face la sursa cu 1% sau 3%, in functie de perioada detinerii, iar pierderile nu vor mai fi deduse, ca pana acum.
Legea privind simplificarea impozitarii pentru investitorii individuali de pe piata de capital a fost adoptata de Camera Deputatilor, for decizional (propunerea legislativa fusese inregistrata la Senat in octombrie 2021), iar de la inceputul anului viitor ar urma sa avem o noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali. 
Pana acum, impozitul pe profit era de 10% si se aplica pe profitul realizat pana la finalul anului fiscal, adica pe profiturile cumulate din toate tranzactiile derulate in anul respectiv, din care se scadeau pierderile rezultate din tranzactiile mai putin norocoase. 
Din 2022 ar urma sa se impoziteze doar castigurile, pierderile ramanand nedeductibile din profituri, dar procentul de impozitare se reduce. In functie de perioada detinerii, impozitul pe castiguri va fi de 3% (detinere sub un an) sau de 1% (detinere mai mare de un an). 
Care sunt principalele implicatii
In primul rand, vorbim de o simplificare in relatia cu autoritatile statului. 
Investitorii in actiuni sau fonduri mutuale nu vor mai trebui sa completeze in declaratiile de venituri sectiunile legate de castigurile din transferul titlurilor de valoare. Brokerii si administratorii de fonduri vor calcula respectivele castiguri, iar retinerea se va face la sursa, cum se petrec lucrurile in prezent in ceea ce priveste castigurile din dobanzi bancare la termen. 
Autoritatile fiscale vor colecta mai usor impozitele din operatiunile pe piata de capital, pentru ca pana acum existau investitori care uitau sa declare profitul, mai ales daca acesta nu era prea mare. 
In al doilea rand, sunt descurajate optimizarile fiscale. Multi investitori erau tentati sa marcheze niste pierderi pe hartie, de exemplu in momentul ex-dividend, cand actiunile nu mai erau purtatoare de dividende (vindeau si rascumparau respectivele titluri, marcand o pierdere si reducand baza de impozitare pentru castigurile de pana atunci, o operatiune tentanta mai ales daca profitul era consistent).
In al treilea rand, lichiditatea la bursa va oscila mai puternic, in functie de ciclurile economice. Cand piata este in crestere, apetitul speculativ este mai mare, iar scaderea impozitului pe profit va fi un catalizator in acest sens. 
Cand insa trendul este descendent, investitorii care au deja pierderi in portofoliu vor ezita mai mult ca pana acum sa isi lichideze plasamentele care au o evolutie slaba, pentru ca pierderile nu se mai deduc. 
Astfel incat multi se vor bloca pe pierderi o perioada mai lunga, asteptand revenirea trendului crescator, in vreme ce anterior pierderile mici erau mai usor digerate pentru ca investitorul stia ca acestea reduc profitul obtinut pana atunci, scazand povara fiscala. 
Legea adoptata urmeaza sa fie promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial, dar aceste etape par simple formalitati avand in vedere largul consens de care s-a bucurat respectivul proiect de lege in randurile coalitiei ultramajoritare din Parlament si relatia buna a acesteia cu institutia prezidentiala. 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii
Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Sa pierzi aproape trei sferturi din valoarea unui plasament in actiuni este o intamplare trista, dar care poate fi convertita intr-o experienta de viata utila.

14 Apr 2022 | Investitii
Tin dividendele pasul cu inflatia?

Tin dividendele pasul cu inflatia?

Sezonul dividendelor debuteaza la BVB intr-o nota moderata, avem rare ocazii cand randamentul se apropie de rata inflatiei si multe majorari de capital cu actiuni gratuite, semn ca emitentii tin bine cash-ul intr-o perioada dominata de incertitudini.

24 Mar 2022 | Investitii
Cum investesti in agricultura pe bursa romaneasca

Cum investesti in agricultura pe bursa romaneasca

Potentiala scumpire a alimentelor aduce in prim plan companiile listate implicate in cultivarea cerealelor si cresterea animalelor. Desi perspectivele lor sunt bune, ponderea mare a datoriilor va limita valoarea dividendelor.

17 Mar 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul