Castigurile din fonduri de investitii, incasate sub forma de dividende

Castigurile din investitiile in fonduri deschise pot fi incasate si sub forma de dividende, caz in care impozitul datorat statului este de 5%, fata de 16% in celelalte cazuri. Este vorba, insa, de unitatile de fond “cu distributie”. Fondul Raffeisen Ron Plus, a anuntat o astfel de operatiune pentru detinatorii de unitati din clasa D.

Distributia de numerar, asimilata dividendelor din punct de vedere fiscal, este permisa de noua legislatie privind clasele de fonduri.

Fondul isi propune sa distribuie sub aceasta forma, anual, intreg castigul inregistrat pe parcursul anului precedent.

Cum se plateste impozitul?

„Retinerea impozitului de 5%, implicit si virarea acestuia catre bugetul de stat, intra in sarcina administratorului de fonduri. Investitorul nu are nicio obligatie operationala sau fiscala, intreg procesul fiind automat”, se arata intr-un comunicat de presa.

Clasa de unitati de fond cu distributie (clasa D) este emisa de catre Fond incepand din toamna anului trecut, cu valoarea initiala a unitatii de 100.000 de lei. Principala caracteristica a noilor unitati de fond este reprezentata de dreptul de a primi anual beneficiul acumulat, informeaza societatea de administrare.

Prin comparatie, unitatile de fond cu acumulare (clasa A), aflate in piata de mai multi ani, au o valoare nominala de 100 de lei si capitalizeaza castigul rezultat din investitiile fondului.

“Un venit periodic si previzibil, negrevat de complicatii operationale sau fiscale, reprezinta una dintre dorintele investitorilor nostri. Legislatia fiscala in vigoare, asimileaza distributiile de numerar facute de fondurile de investiti, dividendelor platite de catre companii. Beneficiind de un avantaj fiscal - prin impozitarea acestor venituri cu 5%, fata de 16% - ne-am adaptat oferta de produse in asa fel incat sa raspundem cat mai bine interesului investitorilor nostri. Clasa cu distributie de la Ron Plus este un prim pas in aceasta directie”, a declarat Razvan Szilagyi, CEO al Raiffeisen Asset Management.

Mai mult, reprezentantul administratorului sustine ca, pe viitor, investitorii vor beneficia si de fonduri cu componenta de actiuni, acestea avand in mod natural distributii de numerar mai generoase.

Fondul se adreseaza investitorilor conservatori

Fondul Raiffeisen Ron Plus are ca si obiectiv plasarea resurselor financiare astfel incat sa ofere investitorilor randamente superioare celor pe care le-ar obtine daca ar plasa in mod individual sumele in depozite bancare. Fodul are un nivel de risc redus, resursele fiind plasate preponderent in instrumente ale pietei monetare si obligatiuni si se adreseaza investitorilor care doresc sa investeasca pe termen lung (peste 12 luni).

Astfel, plasamentele sunt orientate catre depozite bancare, certificate de depozit, titluri de stat sau garantate de stat, precum si titluri emise de entitati cu o situatie financiara solida si un grad de indatorare adecvat. Fondul nu investeste in actiuni.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus