Care sunt vulnerabilitatile fondurilor de investitii?

Modificarea dobanzilor reprezinta principalul risc la care sunt expuse fondurile de investitii din Romania, participante la testul de stres derulat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Numarul acestora se ridica la 102 entitati, din care 73 sunt fonduri deschise de investitii si 29 - fonduri inchise , cu active de 21,61 miliarde lei.

Testul de stres a avut ca scop investigarea eventualelor vulnerabilitati existente pe piata, atat la nivel individual cat si sectorial, in ceea ce priveste riscul de piata, cel de contrapartida, precum si cel de lichiditate. Data de referinta este 31 martie 2016.

„Riscul cel mai important identificat la nivelul intregii piete este cel privind schimbarea ratelor de dobanda, deoarece ar putea produce modificari in valoarea plasamentelor in obligatiuni evaluate prin marcare la piata. La data de referinta pentru testul de stres, ponderea plasamentelor expuse fata de riscul de dobanda era de circa 77% din valoarea activelor totale insumate pentru toate cele 102 fonduri de investitii participante”, se arata intr-un comunicat al ASF.

Cat pierd fondurile cand se modifica dobanda?

Pe ansamblul pietei, aplicarea factorilor de stres aferenti riscului de dobanda (modificarea ratei de dobanda pentru lei cu doua puncte procentuale si a ratelor de dobanda pentru alte valute cu 1,5 puncte procentuale) ar determina o scadere a valorii de piata a tuturor plasamentelor in obligatiuni ale celor 102 fonduri participante cu circa 990 de milioane de lei (5,95% din valoarea plasamentelor expuse la acest risc si respectiv 4,59% din valoarea activelor totale).

„Prin urmare, desi severitatea acestui risc este relativ scazuta, modificarea ratelor de dobanda reprezinta o potentiala vulnerabilitate la nivel sectorial ce necesita analiza si monitorizare aprofundate”, se mai arata in comunicat.

Scaderea actiunilor nu afecteaza seminificativ activele fondurilor

Pe de alta parte, ASF sustine ca ponderea plasamentelor expuse fata de riscul de scadere a preturilor actiunilor este foarte redusa la nivelul intregii piete (circa 898 milioane lei, adica 4,08% din activele totale).

„Aplicarea factorilor de stres privind scaderea pretului actiunilor (scaderea indicelui BET-XT cu 35% fata de valoarea la data de referinta si scaderea indicelui STOXX 600 cu 20%) au avut un impact redus asupra activelor totale ale fondurilor de investitii din Romania, respectiv 285 de milioane de lei in valoare absoluta (32% fata de nivelul expunerii initiale), reprezentand o scadere de doar 1,3% a activelor totale. Asadar expunerile fata de riscul de scadere a preturilor actiunilor nu reprezinta o vulnerabilitate la nivel sectorial”, se mai arata in documentul citat.

In schimb, potrivit ASF riscul valutar este semnificativ din punctul de vedere al expunerii inerente (initiale) datorita plasamentelor importante in instrumente denominate in alte valute decat monedele fondurilor (4,06 miliarde lei, respectiv 18,78% din activele totale).

„60 din cele 102 fonduri participante au expunere (in diferite grade) la riscul valutar, deci au suferit impact in urma aplicarii socului de scadere a cursului de schimb (...) cu 10% comparativ cu nivelul de la data de referinta”, mentioneaza ASF.

In majoritatea cazurilor, insa, acest impact a fost foarte redus pentru ca 29 dintre fondurile cele mai expuse la riscul valutar au utilizat instrumente financiare derivate in vederea gestionarii acestui risc.

Pe de alta parte, riscul de lichiditate si cel de contrapartida nu ar avea un impact semnificativ asupra activelor entitatilor testete, astfel ca nu reprezinta o vulnerabilitate la nivel sectorial.

Ce urmeaza dupa test?

„Exercitiul de testare la stres a fondurilor deschise si fondurilor inchise de investitii din Romania se inscrie in programul de actiuni al ASF ce vizeaza cresterea increderii consumatorilor fata de pietele si instrumentele financiare non-bancare, precum si consolidarea stabilitatii si functionarii sanatoase a pietelor, inclusiv prin intarirea si eficientizarea activitatii de supraveghere”, mentioneaa ASF.

In continuare, institutia urmeaza sa analizeze, impeuna cu entitatile testate, rezultatele exercitiului, individual acolo unde este cazul, iar administratorii de fonduri vor evalua si  monitoriza riscurile aferente portofoliilor, astfel încat sa fie pregatiti pentru materializarea oricarui scenariu de risc.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus