BVB - din nou contra curentului

Intr-o lume in care semnele de ingrijorare de pe pietele financiare internationale se inmultesc de la o zi la alta, Bursa de Valori Bucuresti se bucura vremelnic de o decizie a statului care, pe termen mediu si lung, va afecta toti investitorii. Este vorba de dividendele speciale pe care companiile de stat sunt obligate sa le vireze la bugetul de stat.

Cel mai recent avertisment cu privire la “riscurile ridicate” de pe pietele financiare vine chiar de la Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA). Un raport al institutiei europene arata ca preturile activelor inregistreaza o crestere puternica. Aceasta, alaturi de incertitudinile geopolitice, de gradul ridicat de indatorare publica si privata si pe fondul dobanzilor aflate la minime istorice, reprezinta riscuri majore pentru pietele financiare in a doua jumatate a anului.

In Europa, institutia sustine ca cele mai mari riscuri raman cele legate de Brexit, de valoare activelor si de evolutia economica, in conditiile in care cresterile inregistrate in ultimii ani raman modeste si nu dau semne de sustanabilitate.
 
BVB decuplata de pietele europene

Romania, insa, pare din nou decuplata de la angrenajul european. Bursa de Valori Bucuresti a evoluat pozitiv zilele acestea, in pofida unui usor declin pe bursele europene.

Mai mult, companiile vizate de masura guvernamentala, care la va afecta semnificativ capitalizarea, au inregistrat printre cele mai importante cresteri de la Bursa.

Actiunile Nuclearelectrica, una dintre societatile obligate sa verse mai multi bani la buget, au crescut cu 3,3% intr-o singura sedinta bursiera. Si actiunile Transgaz, aflata in aceeasi situatie, au urcat, desi ceva mai modest. Cele doua companii s-au regasit printre cele mai tranzactionate 10 actiuni pe segmentul principal, alaturi de Romgaz, de asemenea afectata de decizia Guvernului.

Pe langa cele trei societati mentionate, Guvernul a solicitat si companiilor Tanselectrica, Conpet si Hidroelectrica sa plateasca dividende suplimentare.

Dintre acestea, doar Nuclearelectrica si conducerea executiva a societatii s-au opus distribuirii unui dividend special din rezervele constituite din profitul reportat in anii anteriori. Argumentele Nuclearelectrica au vizat necesarul de investitii, pierderea dobanzilor pentru depozitele la termen si decapitalizarea companiei.

In schimb, conducerea Hidroelectrica a aprobat, deja, intr-o sedinta a actionarilor convocata rapid la ordinul Guvernului distribuirea a 655 milioane de lei, sub forma de dividende, catre actionarii societatii, in termen de 15 zile. Din banii acestia, statului roman, in calitate de actionar majoritar, i-ar reveni circa 500 de milioane de lei.

Guvernul si-a asigurat accesul la banii companiilor

Premierul Mihai Tudose a declarat ca solicita dividende speciale de la companiile de stat “pentru ca acum are nevoie”, pentru “niste proiecte foarte mari”. In realitate, majoritatea analistilor sustin ca banii respectivi vor fi utilizati pentru plata pensiilor si salariilor majorate.

Guvernul poate solicita dividende speciale de la companiile din subordine in baza OUG nr. 29/2017, adoptata anul acesta. Actul normativ mentioneaza faptul ca societatile de stat pot da dividende actionarilor si din rezervele financiare constituite, precum si din rezultatul pozitiv reportat al anilor trecuti, nu doar din profitul curent, asa cum prevedea legislatia anterior in vigoare.

In paralel, Executivul a emis o “recomandare” catre aceste companii sa aloce sub forma de dividende pana la 90% din profitul inregistrat. Anterior, recomandarea era de alocare de dividende de pana la 50% din profit.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus