BVB conduce in topul pietelor de capital “exotice”

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) anunta ca, dupa primele sase luni din acest an, ocupa primul loc in randul Pietelor de Frontiera cu randamente care depasesc 40 de procente. Este vorba, insa, de indicele BET Total Return (BET-TR), care include si dividendele distribuite de cele mai tranzactionate companii listate la BVB.

“Piata de capital din Romania profita de contextul macroeconomic pozitiv. Indicele BET Total Return (BET-TR), care include si dividendele distribuite de cele mai tranzactionate companii listate la BVB, a crescut cu peste 40% in USD de la inceputul acestui an si, prin urmare, a inregistrat cea mai rapida crestere din toate cele 23 de tari din indicele MSCI Frontier Markets, arata o analiza Berenberg bazata pe datele Bloomberg. Acest rezultat a fost posibil datorita dividendelor de doua cifre distribuite de mai multe companii si cresterii pietei, indicele principal BET a atins cel mai inalt nivel din ultimii 9 ani”, reiese dintr-un comunicat al BVB.

Mecanismele pietei, inlocuite de interventia statului

Este adevarat ca Bursa a “profitat de context”, insa acesta nu este considerat chiar favorabil de economisti pentru ca nu are legatura doar cu mecanismele pietei ci, in mare masura, cu interventia statului in economie. Este vorba de deciziile autoritatilor de la Bucuresti de la inceputul acestui an, prin care companiilor de stat li s-a “recomandat” sa acorde sub forma de dividende 90% din profit si chiar din rezervele realizate de companii si neutilizate.

Mai mult, Bursa are sanse mari sa performeze in continuare, avand in vedere ca, in Parlament, exista o initiativa legislativa prin care companiilor li se va permite sa acorde dividende trimestrial. Initiativa a trecut deja de Senat si are toate sansele sa treaca si de Camera Deputatilor, avand in vedere ca bugetul de stat nu sta prea bine la incasari, iar companiile de stat contribuie semnificativ la buget.

BVB mentioneaza doar castigurile, nu si riscurile

Referitor la faptul ca indicele BET a atins cel mai inalt nivel din ultimii 9 ani, poate investotorii ar trebui avertizati si cu privire la riscurile acestei evolutii, si anume posibilitatea aparitiei unor corectii, mai ales ca indicele cuprinde cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa. Ori, actiunile sunt plasamante cu risc ridicat, iar cele mai tranzactionate titluri sunt, in consecinta, si cele mai expuse la variatii semnificative, atat de crestere cat si de scadere.

Pe de alta parte, in document se mentioneaza faptul ca Romania are o mare sansa de a fi promovata de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta „Acesta promovare va schimba complet piata de capital din Romania deoarece mult mai multi investitori internationali ar incepe sa investeasca in Romania asa cum s-a intamplat atunci cand Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Pakistan au fost promovate la statutul de piete emergente. Pentru a ajunge cat mai repede la acest statut si pentru a creste sansele de promovare, ar trebui sa existe mai multe privatizari semnificative si IPO-uri la Bursa de Valori Bucuresti, cum ar fi Hidroelectrica si Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, precum si o reducere a detinerilor statului in companii precum OMV Petrom, Romgaz sau Electrica pentru a majora free-float-ul,” este de parere autorul analizei.

Deocamdata, insa, Bursa de la Bucuresti conduce in clasamentul Pietelor “exotice”, cu randamente de 40% la jumatate de an, devansand tari precum Nigeria (30%), Kazahstan (35,6%), Argentina (35%) si Estonia (33,4%).

“Cand vine vorba de cele mai dinamice piete de capital, Romania este locul, nu doar din Europa, ci si din lume, in care vrei sa fii daca esti un investitor care urmareste cresterea. Piata locala de capital poate gazdui in acelasi timp cresteri si sume substantiale de bani, si nu doar in ceea ce priveste actiunile, ci si in ceea ce priveste obligatiunile. In acelasi timp vrem sa atragem atentia antreprenorilor pentru ca ei sa nu rateze aceasta oportunitate unica de finantare prin piata de capital si sa dobandeasca astfel o noua dimensiune a business-ului”, apreciaza Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv
Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv

Am asistat la un seminar care dorea sa familiarizeze cursantii cu fundamentele economiei si pietelor de capital, scopul declarat fiind ca acestia sa isi poata dobandi independenta financiara prin intermediul tranzactiilor Forex.

5 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020
Cati bani au facut investitorii in fondurile mutuale in 2020

Investitia intr-un fond mutual presupune sa beneficiezi de experienta administratorului si de avantajele portofoliului sau diversificat, platind insa costurile aferente activitatii de administrare (cel mai frecvent, sub forma comisionului de subscriere).

24 Septembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus