top banner

Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

17 Octombrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Foto Unsplash.com

Daca bursa anticipeaza o recesiune, piata imobiliara va reactiona cu intarziere astfel incat mai intai vom vedea actiunile corectandu-se, dupa un an sau mai mult vom afla ca PIB-ul a incetinit sau scade si abia dupa alti 1-2 ani vom putea cumpara proprietati mai ieftine. 
Cel mai bun exemplu vine din precedenta recesiune majora.
Criza subprime incepuse in Stele Unite in 2007. Bursa romaneasca a atins maximul in vara anului 2007 iar de atunci a inceput un usor declin dar economia mergea inca bine si am avut ritmuri anuale de crestere de peste 10% pana la finalul anului 2008 cand apar primele semne de alarma (incetinire brusca a cresterii) pentru ca 2009-2010 sa fie ani de corectie, cu scaderi ale PIB-ului. 
Primele executari silite isi fac simtita insa prezenta din 2011 si din 2012 avem preturi semnificativ mai mici la proprietati imobiliare. Bursa isi atinsese minimele insa in 2009, cresterea incepand de la jumatatea anului respectiv. 
Cu alte cuvinte, bursa a atins minimul in 2009, economia in 2010 iar imobiliarele in 2012. 
Desi nu este obligatoriu ca acest model sa se pastreze fara variatiuni, exista cateva elemente care par stabile si ar trebui luate in calcul
Bursa anticipeaza
Investitorii la bursa incearca sa fie cu un pas inaintea tututor si cauta foarte atent semnale din economie sau din activitatea emitentilor listati pentru a identifica primele semne de slabiciune. 
Cum economia nu sare de la o crestere spectaculoasa la o scadere dramatica brusc, investorii vor incepe sa isi marcheze profiturile sau sa iasa din pozitiile detinute in momentul in care observa ca economia incetineste sau dezechilibrele se acumuleaza. 
Vedem situatia din acest an cand bursele au inceput declinul cand PIB-ul avea inca rate mari de crestere dar acum se vorbeste despre o incetinire semnificativa din 2023 si, in frunctie de ce ne mai rezerva contextul economic global, am putea experimenta o recesiune destul de serioasa pe fondul crizei din energie, daca si criza datoriilor revine. 
Bursa isi va reveni insa mai repede decat economia, la primele semnale de inbunatatire a lucrurilor, fara a mai astepta si primele raportati pozitive. 
Imobiliarele au inertie mare
Raportul dintre cerere si oferta dicteaza conditiile din piata imobiliara iar o variabila care influenteaza decisiv cererea este pretul creditului. 
Cand creditele se scumpesc piata imobiliara incepe sa tuseasca-mai intai se reduc tranzactiile, apoi acestea ingheata efectiv si in final trendul de scadere se instaleaza, acest fiind accelerat in final de executarile silite operate de banci. 
De la cresterea dobanzilor pana la primele executari silite pot trece mai multe luni, poate chiar ani, in functie de politica autoritatilor (amanari la plata ratelor, etc) si de resursele acumulate de debitori. 
Inghetarea tranzactiilor este insa primul semn ca se pregateste un declin mai important al preturilor, iar cu o astfel de blocare a tranzactiilor ne confruntam in prezent. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Cum marea majoritate a obligatiunilor corporative sunt negarantate, cine cumpara doar cu ochii la dobanzile mai mari decat in cazul depozitelor poate avea si surprize neplacute.

21 Noi 2022 | Investitii
Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Implozia cotatiilor tokenului FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare crypto din lume, a lasat in urma investitori faliti si dezvaluiri socante despre legaturile cu lumea politicii, afacerilor si media.

18 Noi 2022 | Investitii
Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Efectele majorarii preturilor aduc vesti proaste, cum sunt cresterea cheltuielilor de subzistenta pentru cei cu venituri mici, scumpirea creditelor pentru debitori, dar si unele bune, pentru cei cu bani mai multi, cum sunt ieftinirea actiunilor si imobiliarelor.

27 Oct 2022 | Investitii
Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Fonduri de investitii care amintesc de fondurile de pensii

Divizia de administrare de active a BRD propune doua fonduri de investitii cu durata de viata prestabilita, alocare balansata a plasamentelor si reducerea graduala a riscului.

14 Sep 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul