BRD a inregistrat pierdere in 2012 pe fondul cresterii puternice a provizioanelor

In 2012 BRD a intrat pe pierdere si a inregistrat un profit negativ de 332 milioane lei, in principal ca urmare a cresterii costului net al riscului. Oficialii bancii raman insa optimisti.


In ciuda unei cresteri usoare a activitatii provizioanele constituite de banca au macinat profitabilitatea bancii.

BRD a inregistrat o pierdere de 332 milioane lei in 2012, in conditiile in care in anul precedent banca obtinuse un castig net de 469 milioane lei.

Veniturile au scazut cu 6% iar cheltuielile cu 2,4% in 2012. Cea mai mare variatie a inregistrat-o insa costul net al riscului, care a urcat cu peste 61%, pana la 1,9 miliarde lei.

Creditele neperformante au cunoscut un avand important si au urcat de la 16,7% la 21,3% din total portofoliu. Conform oficialilor bancii aceasta evolutie negativa se datoreaza in special cresterii procentului de credite neperformante pe segmentul clientilor companii.

In acelasi timp numarul de clienti a continuat sa scada usor si in 2012, ajungand la 2,32 milioane persoane fizice si juridice. 

Oficialii bancii raman insa optimisti si vad ca pozitia bancii ca fiind una solida, cu o solvabilitate de 13,9%, peste cerintele de 8% solicitate la nivel international si de 10% la nivelul Romaniei.

“Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma. Ne vom concentra pe consolidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale”, a precizat Philippe Lhotte, presedintele bancii.

BRD are in prezent o retea de aproximativ 900 unitati, la care nu va renunta, un numar de 1.500 ATM-uri si aproximativ 21.000 de POS-uri.

“Trebuie sa avem o viziune pe termen lung, sa nu distrugem aceasta retea. Poate unele agentii nu trebuiau deschise dar le reevaluam, le mutam”, a precizat Phillipe Lhotte.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?
Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?

Fondul Proprietatea (FP) a cerut ca in AGA din 13 mai sa se dezbata acordarea de dividende suplimentare de 1 miliard lei. In 2020, 2019 si 2018 solicitari similare fusesera acceptate.

4 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum se explica efervescenta bursei
Cum se explica efervescenta bursei

Un numar tot mai mare de emisiuni de actiuni si obligatiuni bat la poarta BVB in ultima vreme, maximele pre-criza financiara au fost depasite de catre indici, iar apetitul de risc e in crestere odata cu sperantele ca pandemia se va sfarsi in curand.

21 Aprilie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa
Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa

Daca in ceea ce priveste companiile din Horeca ultimul an a fost dezamagitor, furnizorii de gadgeturi electronice si-au vazut conturile pline pe fondul unei cereri in crestere.

1 Aprilie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei
Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei

Desi au existat domenii de activitate lovite dur in primul an al pandemiei, in special din zona Horeca, 2020 a avut si multi premianti la bursa din perspectiva evolutiei profitului si cifrei de afaceri.

10 Martie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus