BRD a inregistrat pierdere in 2012 pe fondul cresterii puternice a provizioanelor

In 2012 BRD a intrat pe pierdere si a inregistrat un profit negativ de 332 milioane lei, in principal ca urmare a cresterii costului net al riscului. Oficialii bancii raman insa optimisti.


In ciuda unei cresteri usoare a activitatii provizioanele constituite de banca au macinat profitabilitatea bancii.

BRD a inregistrat o pierdere de 332 milioane lei in 2012, in conditiile in care in anul precedent banca obtinuse un castig net de 469 milioane lei.

Veniturile au scazut cu 6% iar cheltuielile cu 2,4% in 2012. Cea mai mare variatie a inregistrat-o insa costul net al riscului, care a urcat cu peste 61%, pana la 1,9 miliarde lei.

Creditele neperformante au cunoscut un avand important si au urcat de la 16,7% la 21,3% din total portofoliu. Conform oficialilor bancii aceasta evolutie negativa se datoreaza in special cresterii procentului de credite neperformante pe segmentul clientilor companii.

In acelasi timp numarul de clienti a continuat sa scada usor si in 2012, ajungand la 2,32 milioane persoane fizice si juridice. 

Oficialii bancii raman insa optimisti si vad ca pozitia bancii ca fiind una solida, cu o solvabilitate de 13,9%, peste cerintele de 8% solicitate la nivel international si de 10% la nivelul Romaniei.

“Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma. Ne vom concentra pe consolidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale”, a precizat Philippe Lhotte, presedintele bancii.

BRD are in prezent o retea de aproximativ 900 unitati, la care nu va renunta, un numar de 1.500 ATM-uri si aproximativ 21.000 de POS-uri.

“Trebuie sa avem o viziune pe termen lung, sa nu distrugem aceasta retea. Poate unele agentii nu trebuiau deschise dar le reevaluam, le mutam”, a precizat Phillipe Lhotte.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus