top banner

BRD a inregistrat pierdere in 2012 pe fondul cresterii puternice a provizioanelor

13 Februarie 2013 | Autor: Conso

In 2012 BRD a intrat pe pierdere si a inregistrat un profit negativ de 332 milioane lei, in principal ca urmare a cresterii costului net al riscului. Oficialii bancii raman insa optimisti.
In ciuda unei cresteri usoare a activitatii provizioanele constituite de banca au macinat profitabilitatea bancii.
BRD a inregistrat o pierdere de 332 milioane lei in 2012, in conditiile in care in anul precedent banca obtinuse un castig net de 469 milioane lei.
Veniturile au scazut cu 6% iar cheltuielile cu 2,4% in 2012. Cea mai mare variatie a inregistrat-o insa costul net al riscului, care a urcat cu peste 61%, pana la 1,9 miliarde lei.
Creditele neperformante au cunoscut un avand important si au urcat de la 16,7% la 21,3% din total portofoliu. Conform oficialilor bancii aceasta evolutie negativa se datoreaza in special cresterii procentului de credite neperformante pe segmentul clientilor companii.
In acelasi timp numarul de clienti a continuat sa scada usor si in 2012, ajungand la 2,32 milioane persoane fizice si juridice. 
Oficialii bancii raman insa optimisti si vad ca pozitia bancii ca fiind una solida, cu o solvabilitate de 13,9%, peste cerintele de 8% solicitate la nivel international si de 10% la nivelul Romaniei.
“Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma. Ne vom concentra pe consolidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale”, a precizat Philippe Lhotte, presedintele bancii.
BRD are in prezent o retea de aproximativ 900 unitati, la care nu va renunta, un numar de 1.500 ATM-uri si aproximativ 21.000 de POS-uri.
“Trebuie sa avem o viziune pe termen lung, sa nu distrugem aceasta retea. Poate unele agentii nu trebuiau deschise dar le reevaluam, le mutam”, a precizat Phillipe Lhotte.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii
Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Mai multe banci centrale dau semne ca se apropie de finalul ciclului de crestere a dobanzilor sau ca au atins deja acel punct. Cum se comporta in astfel de situatii pietele financiare?

26 Dec 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul