BET a coborat sub nivelul minim din 2010

Dupa ce in luna aprilie a acestui an, BET depasise 6.000 de puncte, atingand maximul din 2010, in prezent, situatia este inversa. Indicele a coborat sub cel mai mic nivel afisat anul trecut.


In cinci luni, indicele celor mai lichide 10 actiuni de la BVB s-a aflat pe un trend vadit de scadere, pierzand aproximativ 1.800 puncte. Ultima valoare de inchidere din aceasta saptamana indica un nivel de 4.216,59 puncte.

Un nivel mai mic nu a mai fost atins de la inceputul lui septembrie 2009, cand acesta era de 4.201,28 puncte. Cu toate acestea, indicele este inca cu mult peste minimele inregistrate in februarie 2009, cand valoarea acestuia scazuse chiar sub 1.900 de puncte.

“Piata locala s-a comportat asemanator evolutiilor externe, mai ales in aceasta perioada de corectie singura diferenta fiind data de valoarea indicilor unde au inceput scaderile. Daca pe pietele internationale am vazut inceputul scaderilor de la valori mult mai ridicate in comparatie cu maximele din 2007, pe piata locala acest lucru s-a intamplat total diferit”, au explicat brokerii de la Intercapital.

Ei sunt de parere ca aceasta situatie se datoreaza in principal perceptiei si increderii investitorilor asupra pietei si titlurilor locale si din aceasta cauza exista corectii aproape duble in unele cazuri fata de corectiile pietelor bursiere internationale, iar revenirile atunci cand au loc sunt mult mai timide.

“Este posibil ca in perioada imediat urmatoare aceasta stare de nervozitate si de incertitudine sa persiste, sa vedem o continuare a volatilitatii preturilor si nu este exclus sa revedem zile de panica cu scaderi puternice in mai multe zile consecutive”, atrag atentia acestia.

Pe de alta parte, investitorii incep sa fie din ce in ce mai dezamagiti de faptul ca nu se vede nicio masura clara pana in acest moment din partea autoritatilor pentru stoparea efectelor nocive asupra economiilor statelor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa
Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa

Daca in ceea ce priveste companiile din Horeca ultimul an a fost dezamagitor, furnizorii de gadgeturi electronice si-au vazut conturile pline pe fondul unei cereri in crestere.

1 Aprilie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei
Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei

Desi au existat domenii de activitate lovite dur in primul an al pandemiei, in special din zona Horeca, 2020 a avut si multi premianti la bursa din perspectiva evolutiei profitului si cifrei de afaceri.

10 Martie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?
Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?

In 2021 reteta de succes la bursa a inclus ca ingrediente plasamentul privat, listarea la bursa si un profit urias asigurat inca din prima zi. Se poate permanentiza acest model sau asistam doar la exceptii bine popularizate?

8 Martie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus