BET a coborat sub nivelul minim din 2010

Dupa ce in luna aprilie a acestui an, BET depasise 6.000 de puncte, atingand maximul din 2010, in prezent, situatia este inversa. Indicele a coborat sub cel mai mic nivel afisat anul trecut.


In cinci luni, indicele celor mai lichide 10 actiuni de la BVB s-a aflat pe un trend vadit de scadere, pierzand aproximativ 1.800 puncte. Ultima valoare de inchidere din aceasta saptamana indica un nivel de 4.216,59 puncte.

Un nivel mai mic nu a mai fost atins de la inceputul lui septembrie 2009, cand acesta era de 4.201,28 puncte. Cu toate acestea, indicele este inca cu mult peste minimele inregistrate in februarie 2009, cand valoarea acestuia scazuse chiar sub 1.900 de puncte.

“Piata locala s-a comportat asemanator evolutiilor externe, mai ales in aceasta perioada de corectie singura diferenta fiind data de valoarea indicilor unde au inceput scaderile. Daca pe pietele internationale am vazut inceputul scaderilor de la valori mult mai ridicate in comparatie cu maximele din 2007, pe piata locala acest lucru s-a intamplat total diferit”, au explicat brokerii de la Intercapital.

Ei sunt de parere ca aceasta situatie se datoreaza in principal perceptiei si increderii investitorilor asupra pietei si titlurilor locale si din aceasta cauza exista corectii aproape duble in unele cazuri fata de corectiile pietelor bursiere internationale, iar revenirile atunci cand au loc sunt mult mai timide.

“Este posibil ca in perioada imediat urmatoare aceasta stare de nervozitate si de incertitudine sa persiste, sa vedem o continuare a volatilitatii preturilor si nu este exclus sa revedem zile de panica cu scaderi puternice in mai multe zile consecutive”, atrag atentia acestia.

Pe de alta parte, investitorii incep sa fie din ce in ce mai dezamagiti de faptul ca nu se vede nicio masura clara pana in acest moment din partea autoritatilor pentru stoparea efectelor nocive asupra economiilor statelor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?
E momentul ideal pentru investitia in fonduri mutuale de actiuni?

Cu bursele la maxime istorice si revenirea apetitului de consum, multi ar putea considera ca este momentul ideal pentru o investitie in fonduri mutuale de actiuni. Dar care sunt perspectivele pe termen mediu?

27 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat
Inflatia in crestere a taiat apetitul investitorilor in titluri de stat

Suma colectata de Ministerul Finantelor pentru cele 3 emisuni de titluri de stat listate in aceasta luna la bursa a fost in scadere cu peste 100 milioane euro fata de oferta derulata in martie.

19 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Prea multi bani speculativi in ofertele publice
Prea multi bani speculativi in ofertele publice

In ciuda aparentei efervescente in momentul subscrierii, dupa listare cele doua oferte publice lansate in ultima vreme la bursa s-au pozitionat in apropierea pretului de inchidere, punand in discutie strategia intermediarilor.

13 Iulie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?
Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

In martie, indicele BET al bursei de valori a reusit sa depaseasca maximul din iulie 2007, an ce marca inceputul unei corectii agresive. Dar asta nu inseamna ca actiunile sunt evaluate acum la fel ca in urma cu 14 ani.

15 Iunie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus