BCR Obligatiuni, fortat sa investeasca pe pietele externe

BCR Obligatiuni este obligat sa investeasca pe pietele externe in obligatiuni corporative, intrucat BVB nu are un segment suficient de dezvoltat al acestor instrumente, spune administratorul fondului.


“Bursa de la Bucuresti nu detine un segment real, serios de obligatiuni corporative. Vorbim despre lucrurile acestea de mai bine de 10 ani. Practic acolo nu existam, nu am depasit inca zona de ordonate”, a declarat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, cu ocazia unui seminar organizat de BCR.

Pe masura ce se contureaza repere ale datoriei publice, ale titlurilor de stat lichide, cu maturitati de 3, 5 si 10 ani, este absolut inexplicabil de ce companiile nu inlocuiesc imprumuturile cu emisiunile de obligatiuni corporative, afirma Neacsu.

El spune ca la nivel european, ponderea de finantare al companiilor de talie medie si mare prin intermediul acestor instrumente financiare este de aproximativ 30%- 40%.

“De aceea, noi ca si administratori al unui fond de obligatiuni cu active nete in administrare de aproape 300 milioane euro, suntem mereu nevoiti sa ne adresam unei banci straine, pentru a avea instrumente tranzactionate la Luxembourg si nu la bursa de la Bucuresti”, a precizat Dragos Neacsu.

BCR Obligatiuni avea detineri de aproape 88 milioane euro in obligatiuni corporative ceea ce reprezinta 32,6% din portofoliul de investitii, potrivit ultimului raport saptamanal al fondului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?
Cat de scumpe sunt actiunile acum fata de 2007?

In martie, indicele BET al bursei de valori a reusit sa depaseasca maximul din iulie 2007, an ce marca inceputul unei corectii agresive. Dar asta nu inseamna ca actiunile sunt evaluate acum la fel ca in urma cu 14 ani.

15 Iunie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Fondurile de obligatiuni au perspective bune
Fondurile de obligatiuni au perspective bune

Numarul emisiunilor de obligatiuni corporative este in crestere, randamentele sunt bune, iar diversificarea e asigurata in cazul unui fond mutual spre deosebire de investitorii individuali.

20 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Ghid de supravietuire investitionala pe frontul inflatiei
Ghid de supravietuire investitionala pe frontul inflatiei

Ne vom confunta in perioada urmatoare cu o inflatie mai mare decat de obicei, in conditiile in care instrumentele de interventie ale bancilor centrale sunt limitate de gradul mare de indatorare din prezent. Cum ar trebui sa se protejeze micii investitori?

14 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?
Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?

Fondul Proprietatea (FP) a cerut ca in AGA din 13 mai sa se dezbata acordarea de dividende suplimentare de 1 miliard lei. In 2020, 2019 si 2018 solicitari similare fusesera acceptate.

4 Mai 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus