BCR Obligatiuni, fortat sa investeasca pe pietele externe

BCR Obligatiuni este obligat sa investeasca pe pietele externe in obligatiuni corporative, intrucat BVB nu are un segment suficient de dezvoltat al acestor instrumente, spune administratorul fondului.


“Bursa de la Bucuresti nu detine un segment real, serios de obligatiuni corporative. Vorbim despre lucrurile acestea de mai bine de 10 ani. Practic acolo nu existam, nu am depasit inca zona de ordonate”, a declarat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, cu ocazia unui seminar organizat de BCR.

Pe masura ce se contureaza repere ale datoriei publice, ale titlurilor de stat lichide, cu maturitati de 3, 5 si 10 ani, este absolut inexplicabil de ce companiile nu inlocuiesc imprumuturile cu emisiunile de obligatiuni corporative, afirma Neacsu.

El spune ca la nivel european, ponderea de finantare al companiilor de talie medie si mare prin intermediul acestor instrumente financiare este de aproximativ 30%- 40%.

“De aceea, noi ca si administratori al unui fond de obligatiuni cu active nete in administrare de aproape 300 milioane euro, suntem mereu nevoiti sa ne adresam unei banci straine, pentru a avea instrumente tranzactionate la Luxembourg si nu la bursa de la Bucuresti”, a precizat Dragos Neacsu.

BCR Obligatiuni avea detineri de aproape 88 milioane euro in obligatiuni corporative ceea ce reprezinta 32,6% din portofoliul de investitii, potrivit ultimului raport saptamanal al fondului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Evergrande aminteste de falimentul Lehman Brothers
Evergrande aminteste de falimentul Lehman Brothers

Posibilul faliment al colosului imobiliar Evergrande a dat fiori investitorilor la inceputul saptamanii, bursele suferind corectii severe. La o privire mai atenta insa, cele doua falimente nu sunt comparabile.

23 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni
Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni "vechi"

Cresterea inflatiei a fortat in ultima vreme Ministerul Finantelor sa se imprumute mai scump de la banci si populatie. Este o veste buna pentru cei care vor cumpara noile obligatiuni dar una nefericita pentru cei care detin deja unele mai vechi.

15 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni
Sunt si esecuri la BVB: Ce profil au investitorii care au pierdut peste 20% in 3 luni

Desi la finalul lunii iunie, plasamentul privat cu actiunile Appraisal&Valuation se inchidea cu succes, actiunile fiind suprasubscrise de peste 4 ori, la inceputul lunii septembrie listarea la bursa aducea o corectie cu 24% din prima zi.

7 Septembrie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate
Un pariu riscant-rezultatele financiare ale companiilor listate

Modul in care vor evolua cotatiile unor companii listate la bursa dupa publicarea rezultatelor financiare este mai mereu o buna ocazie pentru speculatii. Insa pariul se poate dovedi riscant, existand posibilitatea ca lucrurile sa nu iasa asa cum ne doream.

19 August 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus