Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Avertisment cu privire la criptomonede si de la autoritatile europene

Autor: Conso |

Publicat in: Investitii

 

Autoritatile europene de supraveghere (European Supervisory Authorities – ESAs) pentru instrumente financiare, banci si asigurari si pensii au emis o atentionare pan-europeana adresata consumatorilor referitoare la riscurile asociate cumpararii de monede virtuale. Unul dintre acestea este volatilitatea ridicata a preturilor acestor active.

ESMA, EIOPA si EBA se declara a fi ”ingrijorate” de faptul ca tot mai multi oameni cumpara monede virtuale fara sa cunoasca riscurile implicate.

Potrivit acestei atentionari, postate si pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania, monedele virtuale si platformele unde consumatorii tranzactioneaza nu sunt reglementate conform legilor UE, ceea ce inseamna ca nu vor beneficia de protectia asociata serviciilor financiare reglementate.

In plus, anumite platforme de tranzactionare s-au confruntat cu probleme operationale severe in timpul carora consumatorii nu au putut cumpara si vinde monede virtuale, inducand pierderi din cauza fluctuatiilor de pret din intervalul perioadei de intrerupere.

Conform atentionarii, monedele virtuale sunt active ”extrem de riscante” si nepotrivite pentru investitii.

Potrivit acestor institutii, monedele virtuale, cum este bitcoin, sunt volatile si dau ”semne clare de formare a unei bule speculative”. Aceastea au adaugat ca persoanele care investesc in monede virtuale trebuie sa fie constiente de riscurile ridicate ”de a pierde o mare parte sau chiar toata suma investita”.

UE se alatura in acest fel altor autoritati guvernamentale care au avertizat in legatura cu riscurile implicate de monedele virtuale.

In Romania, atat Banca Nationala cat si ASF au avertizat consumatorii cu privire la riscul unor astfel de investitii.

Alte articole din Investitii

Investitii

Unda verde la vanzarea titlurilor de stat Tezaur catre alt investitor

Ministerul Finantelor Publice va flexibiliza Programul Tezaur, destinat exclusiv populatiei, prin doua modificari importante ale cadrului legislativ, pentru a da posibilitatea vanzarii titlurilor de stat catre un alt investitor persoana fizica si pentru a permite rascumpararea acestora de catre stat inainte de scadenta. Citeste mai mult

Facebook se prabuseste pe bursa!

Record negativ pentru bursele lumii! Facebook a reusit sa detroneze companii cu state vechi la cea mai mare cadere a actiunilor intr-o singura sedinta: aproape 20%, iar din capitalizare au “zburat”, cu aceasta ocazie, peste 100 de miliarde de dolari. Din aceasta cauza, proprietarul companiei a pierdut doua locuri in topul bogatilor lumii. Citeste mai mult

Opinii recente

de Adelina Macoviciuc

"Intre OTP si camatari nu e nicio diferenta, nici de atitudine, nici de transparenta, nici de dobanzi si incep sa cred ca nici ..."

Facebook