top banner

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

24 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Foto Unsplash.com

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.
Cele 91 de fondurile deschise de investitii locale au terminat anul trecut cu active de 17,4 miliarde lei, in scadere cu 31,2% fata de decembrie 2021. Este o contractie ampla, care nu se rezuma insa doar la cereri de rascumparare din partea investitorilor, ci si la scaderea valorii activelor administrate. 
Cel mai bine se vede acest fenomen la fondurile de actiuni-desi bursa la nivelul indicelui BET a avut o contractie de 11% la nivelul indicelui BET, scaderea activelor fondurilor de actiuni a fost de numai 12,6%, ceea ce inseamna ca retragerile efective de numerar nu au fost semnificative. 
Nu acelasi lucru se poate spune despre fondurile deschise cu profil de obligatiuni si instrumente cu venit fix (depozite, titluri de stat), care au suportat o scadere a activelor de 36%. 
Aici cererile de rascumparare s-au produs pe masura ce investitorii au constientizat ca o crestere a dobanzilor aduce o scadere a cotatiilor acestor instrumente si au vrut sa se protejeze impotriva acestui fenomen. 
Cand dobanzile vor fi insa pe trend general de scadere, putem presupune ca dinamica se va inversa si vom asista la cele mai mari cresteri de active in aceasta categorie. 
Fondurile multi-active, cu profil diversificat, au avut anul trecut o contractie a activelor de 20%, cele cu randament absolut (isi propun sa obtina un anumit randament pozitiv independent de conditiile din piata) cu 63%-ponderea lor este insa mica in totalul pietei fondurilor deschise locale, cu numai 86 milioane lei active adminstrate, iar la categoria „alte fonduri” scaderea a fost de 28%.
Din tortul fondurilor deschise locale, cea mai mare felie o au fondurile de obligatiuni (9,5 miliarde lei active administrate), urmate de „alte fonduri” (3 miliarde lei) si fondurile de actiuni (2,8 miliarde lei). 
Cum s-au descurcat fondurile straine distribuite in Romania?
Sunt 113 fonduri straine de investitii distribuite in Romania, iar activele administrate care au pierdut cel mai mult sunt in acest caz cele ale fondurilor multi-active (-24%), urmate de fondurile de obligatiuni (-20%), cele de actiuni (-13%) si fondurile cu randament absolut (-12%). 
Totalul activelor administrate, de 1,6 miliarde lei, a bifat in acest caz o contractie de 18%. Cifra semnificativ mai mica decat in cazul fondurilor locale se explica prin ponderea mare pe care o au fondurile de actiuni (960 milioane lei active administrate), pe aceasta categorie corectia fiind de 13%. 
Cat priveste fondurile de obligatiuni, cu active de numai 134 milioane lei, scaderea procentuala a activelor este sub cea din Romania pe aceeasi categorie (-20%) date fiind dobanzile mai mici pe care aceste instrumente le poarta. 
Cine sunt performerii pietei locale
Topul primelor 5 fonduri deschise locale la capitolul randament in 2022 este dominat de fondul Audas Piscator, administrat de Atlas Asset Management) cu o crestere de 25% (fond de randament absolut, denominat in euro),  urmat la mare distanta de BT Energy, administrat de BT Asset Management, cu 7,3% (fond de actiuni), BRD Simplu, administrat de BRD Asset Management, cu 4,4% (fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix), BT FIX, administrat de BT Asset Management, cu 4,1% (categoria „alte fonduri”) si Certinvest Obligatiuni, administrat de Certinvest, cu 3,5% (fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix ).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii
Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Cum reactioneaza pietele la inversarea ciclului dobanzilor?

Mai multe banci centrale dau semne ca se apropie de finalul ciclului de crestere a dobanzilor sau ca au atins deja acel punct. Cum se comporta in astfel de situatii pietele financiare?

26 Dec 2022 | Investitii
Ce invatam din spargerea bulei crypto?

Ce invatam din spargerea bulei crypto?

Dupa corectii abrupte ale preturilor criptoactivelor si mai multe falimente de rasunet, lectia deprinsa de investitorii crypto incepatori poate fi rezumata in 3 idei: nu specula mai mult decat iti permiti sa pierzi, cauta anuitatile pentru vreme rea, nu cumpara pe varful entuziasmului general.

21 Dec 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul