top banner

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

24 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Foto Unsplash.com

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.
Cele 91 de fondurile deschise de investitii locale au terminat anul trecut cu active de 17,4 miliarde lei, in scadere cu 31,2% fata de decembrie 2021. Este o contractie ampla, care nu se rezuma insa doar la cereri de rascumparare din partea investitorilor, ci si la scaderea valorii activelor administrate. 
Cel mai bine se vede acest fenomen la fondurile de actiuni-desi bursa la nivelul indicelui BET a avut o contractie de 11% la nivelul indicelui BET, scaderea activelor fondurilor de actiuni a fost de numai 12,6%, ceea ce inseamna ca retragerile efective de numerar nu au fost semnificative. 
Nu acelasi lucru se poate spune despre fondurile deschise cu profil de obligatiuni si instrumente cu venit fix (depozite, titluri de stat), care au suportat o scadere a activelor de 36%. 
Aici cererile de rascumparare s-au produs pe masura ce investitorii au constientizat ca o crestere a dobanzilor aduce o scadere a cotatiilor acestor instrumente si au vrut sa se protejeze impotriva acestui fenomen. 
Cand dobanzile vor fi insa pe trend general de scadere, putem presupune ca dinamica se va inversa si vom asista la cele mai mari cresteri de active in aceasta categorie. 
Fondurile multi-active, cu profil diversificat, au avut anul trecut o contractie a activelor de 20%, cele cu randament absolut (isi propun sa obtina un anumit randament pozitiv independent de conditiile din piata) cu 63%-ponderea lor este insa mica in totalul pietei fondurilor deschise locale, cu numai 86 milioane lei active adminstrate, iar la categoria „alte fonduri” scaderea a fost de 28%.
Din tortul fondurilor deschise locale, cea mai mare felie o au fondurile de obligatiuni (9,5 miliarde lei active administrate), urmate de „alte fonduri” (3 miliarde lei) si fondurile de actiuni (2,8 miliarde lei). 
Cum s-au descurcat fondurile straine distribuite in Romania?
Sunt 113 fonduri straine de investitii distribuite in Romania, iar activele administrate care au pierdut cel mai mult sunt in acest caz cele ale fondurilor multi-active (-24%), urmate de fondurile de obligatiuni (-20%), cele de actiuni (-13%) si fondurile cu randament absolut (-12%). 
Totalul activelor administrate, de 1,6 miliarde lei, a bifat in acest caz o contractie de 18%. Cifra semnificativ mai mica decat in cazul fondurilor locale se explica prin ponderea mare pe care o au fondurile de actiuni (960 milioane lei active administrate), pe aceasta categorie corectia fiind de 13%. 
Cat priveste fondurile de obligatiuni, cu active de numai 134 milioane lei, scaderea procentuala a activelor este sub cea din Romania pe aceeasi categorie (-20%) date fiind dobanzile mai mici pe care aceste instrumente le poarta. 
Cine sunt performerii pietei locale
Topul primelor 5 fonduri deschise locale la capitolul randament in 2022 este dominat de fondul Audas Piscator, administrat de Atlas Asset Management) cu o crestere de 25% (fond de randament absolut, denominat in euro),  urmat la mare distanta de BT Energy, administrat de BT Asset Management, cu 7,3% (fond de actiuni), BRD Simplu, administrat de BRD Asset Management, cu 4,4% (fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix), BT FIX, administrat de BT Asset Management, cu 4,1% (categoria „alte fonduri”) si Certinvest Obligatiuni, administrat de Certinvest, cu 3,5% (fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix ).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

De ce ocolesc romanii piata de capital?

De ce ocolesc romanii piata de capital?

Mai multe puncte de vedere dinspre brokeri si administratorii fondurilor mutuale scot in evidenta subdezvoltarea pietei locale, fara a insista insa prea mult pe cauzele reale ale fenomenului.

25 Mai 2023 | Investitii
Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

O analiza privind profitul obtinut de investitori in urma aprecierii cotatiilor si incasarii dividendelor pentru companiile listate prin oferta publica in ultimii 19 ani la BVB arata o medie anuala de peste 10%.

12 Mai 2023 | Investitii
IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

Intre 4 si 16 mai se deruleaza la bursa oferta publica a Agricover, reprezentand atat o majorare de capital cat si o vanzare din detinerile actionarilor mai vechi.

04 Mai 2023 | Investitii
Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Banca Transilvania a inchis o emisiune de obligatiuni in pietele externe atragand saptamana trecuta 500 milioane euro, pentru 4 ani. Cum pot ajunge romanii sa detina aceste obligatiuni?

24 Apr 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul