ASF testeaza la stres peste 100 de fonduri de investitii

Autoritatea de Supraveghere Financiara a stabilit factorii de stres care vor fi aplicati fondurilor de investitii din Romania, in cadrul unui exercitiu de testare derulat pe mai mult de 100 de astfel de entitati. Prin acest test se urmareste evidentierea eventualelor vulnerabilitati existente pentru aceste fonduri, individual si sectorial.

”ASF a aprobat metodologia testului de stres la care vor participa 73 de fonduri deschise de investitii (OPCVM) si 29 de fonduri inchise de investitii (AOPC) autorizate in Romania, precum si demararea celei de-a doua etape a acestui exercitiu”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Testele de stres au ca data de referinta 31 martie 2016 si vizeaza verificarea impactului negativ in eventualitatea in care anumite riscuri, cum ar fi scaderi ale activelor financiare sau majorari ale costurilor de finantare, s-ar produce.

Care sunt factorii de stres aplicati fondurilor?

Astfel, administratorii fondurilor trebuie sa simuleze impactul unui declin de 35% al indicelui BET-XT (care reflecta evolutia in cadrul Bursei de Valori Bucuresti a celor mai tranzactionate 25 de companii) asupra portofoliilor lor, fata de valoarea la data de referita, respectiv scaderea cu 20% a indicelui STOXX 600 (care urmareste cele mai reprezentative 600 de companii listate pe pietele europene).

De asemenea, se va estima impactul cresterii ratei de dobanda pentru leu cu 2 puncte procentuale (200 bps) si cu 1,5 puncte procentuale (150 bps) pentru obligatiunile denominate in alte valute (predominant euro si dolari).

Totodata, fondurile trebuie sa ia in calcul, in cadrul exercitiului, scaderi ale cursului de schimb aferent altor valute in care sunt denominate instrumentele financiare detinute, fata de valuta fondului, cu 10% comparativ cu nivelul de la data de referinta.

In plus, se va analiza impactul intrarii simultane in incapacitate de plata a celor mai mari trei contrapartide din punctul de vedere al valorii expunerilor nete la data de referinta. ”Valorile pierderilor aferente acestor socuri sunt determinate in functie de clasele de rating ale contrapartilor”, mentioneaza ASF.

Si, nu in ultimul rand, administratorii vor estima ce s-ar intampla cu fondul in cazul in care cei mai mari doi investitori ar depune simultan solicitari de rascumparare integrala, in functie de valoarea detinerilor la data de referinta.

Potrivit ASF, societatile de administrare a investitiilor vor calcula pe rand impactul fiecaruia dintre cei 5 factori individuali, separat pentru fiecare fond deschis si fond inchis de investitii participant.

Rezultatele testelor vor fi anuntate pana la finalul anului

”Toate informatiile necesare pentru analizarea impactului factorilor de stres vor fi colectate de ASF pana la data de 23 septembrie 2016, urmand ca rezultatele si eventualele masuri necesare de imbunatatire a procedurilor de management al riscurilor sa fie cunoscute inainte de finalul anului 2016”, se mai arata in comunicatul ASF.

Conform institutiei, prima etapa a acestui proces a vizat definirea cadrului de desfasurare a exercitiului prin intermediul consultarilor cu entitatile din piata de capital.

ASF mai mentioneaza ca scopul exercitiului este sa conduca la aplicarea de noi proceduri care sa determine imbunatatirea capacitatii fondurilor participante de gestionare a lichiditatii si riscurilor investitionale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?
Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?

In 2021 reteta de succes la bursa a inclus ca ingrediente plasamentul privat, listarea la bursa si un profit urias asigurat inca din prima zi. Se poate permanentiza acest model sau asistam doar la exceptii bine popularizate?

8 Martie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus