top banner

Analiza actiuni: Cum pot fi comparate doua companii din sectoare diferite?

08 Mai 2011 | Autor: Nicu Grigoras

Foarte multe strategii de investitii adoptate de investitori urmaresc un principiu foarte important, principiul diversificarii. Diversificarea unui portofoliu de actiuni se face de obicei pe sectoare de activitate, astfel incat sa fie evitata expunerea foarte mare pe emitenti apartinand aceleiasi industrii si supusi unor riscuri similare.
Din acest punct de vedere, pentru un investitor care isi plaseaza economiile pe termen mediu si lung in actiuni, este de preferat optinerea unui portofoliu cat mai diversificat. Daca pornim de la acest principiu, un astfel de investitor, nu va fi nevoit sa aleaga intre doi emitenti din sectoare de activitate diferite ci prepoderent va alege intre mai multe companii apartinand aceleasi industrii.
Pe termen scurt, insa, investitorii pot fi pusi in situatia de a alege intre emitenti din sectoare diferite. O astfel de alegere nu este simpla insa poate fi facuta folosind cateva criterii. Care din emitentii vizati se preteaza cel mai bine unei investitii speculative din punct de vedere al volatilitatii in trecut poate fi un criteriu. Altul poate fi evolutia comparativa si modul in care emitentii au evoluat pe perioade de timp similare si in conditii similare. Un alt raspuns poate fi dat de analiza tehnica care ne poate spune  care din emitentii vizati este cel mai bine pozitionat pentru o crestere pe termen scurt.
Concluzionand, cred ca doar investitorii cu o strategie speculativa intampina problema alegerii intre emitenti apartinand unor industrii diferite. In functe de experienata fiecaruia si de sistemul de tranzactionare, acestia pot face aceste alegeri. Pentru investitorii cu un orizont de investitii mai lung, diversificarea portofoliului pe sectoare de activitate trebuie sa fie principala preocupare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Cum marea majoritate a obligatiunilor corporative sunt negarantate, cine cumpara doar cu ochii la dobanzile mai mari decat in cazul depozitelor poate avea si surprize neplacute.

21 Noi 2022 | Investitii
Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Implozia cotatiilor tokenului FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare crypto din lume, a lasat in urma investitori faliti si dezvaluiri socante despre legaturile cu lumea politicii, afacerilor si media.

18 Noi 2022 | Investitii
Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Efectele majorarii preturilor aduc vesti proaste, cum sunt cresterea cheltuielilor de subzistenta pentru cei cu venituri mici, scumpirea creditelor pentru debitori, dar si unele bune, pentru cei cu bani mai multi, cum sunt ieftinirea actiunilor si imobiliarelor.

27 Oct 2022 | Investitii
Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Daca bursa anticipeaza o recesiune, piata imobiliara va reactiona cu intarziere astfel incat mai intai vom vedea actiunile corectandu-se, dupa un an sau mai mult vom afla ca PIB-ul a incetinit sau scade si abia dupa alti 1-2 ani vom putea cumpara proprietati mai ieftine.

17 Oct 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul