top banner

Analiza actiuni: Cum pot fi comparate doua companii din sectoare diferite?

08 Mai 2011 | Autor: Nicu Grigoras

Foarte multe strategii de investitii adoptate de investitori urmaresc un principiu foarte important, principiul diversificarii. Diversificarea unui portofoliu de actiuni se face de obicei pe sectoare de activitate, astfel incat sa fie evitata expunerea foarte mare pe emitenti apartinand aceleiasi industrii si supusi unor riscuri similare.
Din acest punct de vedere, pentru un investitor care isi plaseaza economiile pe termen mediu si lung in actiuni, este de preferat optinerea unui portofoliu cat mai diversificat. Daca pornim de la acest principiu, un astfel de investitor, nu va fi nevoit sa aleaga intre doi emitenti din sectoare de activitate diferite ci prepoderent va alege intre mai multe companii apartinand aceleasi industrii.
Pe termen scurt, insa, investitorii pot fi pusi in situatia de a alege intre emitenti din sectoare diferite. O astfel de alegere nu este simpla insa poate fi facuta folosind cateva criterii. Care din emitentii vizati se preteaza cel mai bine unei investitii speculative din punct de vedere al volatilitatii in trecut poate fi un criteriu. Altul poate fi evolutia comparativa si modul in care emitentii au evoluat pe perioade de timp similare si in conditii similare. Un alt raspuns poate fi dat de analiza tehnica care ne poate spune  care din emitentii vizati este cel mai bine pozitionat pentru o crestere pe termen scurt.
Concluzionand, cred ca doar investitorii cu o strategie speculativa intampina problema alegerii intre emitenti apartinand unor industrii diferite. In functe de experienata fiecaruia si de sistemul de tranzactionare, acestia pot face aceste alegeri. Pentru investitorii cu un orizont de investitii mai lung, diversificarea portofoliului pe sectoare de activitate trebuie sa fie principala preocupare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul