top banner

Analiza actiuni: Cum pot fi comparate doua companii din sectoare diferite?

08 Mai 2011 | Autor: Nicu Grigoras

Foarte multe strategii de investitii adoptate de investitori urmaresc un principiu foarte important, principiul diversificarii. Diversificarea unui portofoliu de actiuni se face de obicei pe sectoare de activitate, astfel incat sa fie evitata expunerea foarte mare pe emitenti apartinand aceleiasi industrii si supusi unor riscuri similare.
Din acest punct de vedere, pentru un investitor care isi plaseaza economiile pe termen mediu si lung in actiuni, este de preferat optinerea unui portofoliu cat mai diversificat. Daca pornim de la acest principiu, un astfel de investitor, nu va fi nevoit sa aleaga intre doi emitenti din sectoare de activitate diferite ci prepoderent va alege intre mai multe companii apartinand aceleasi industrii.
Pe termen scurt, insa, investitorii pot fi pusi in situatia de a alege intre emitenti din sectoare diferite. O astfel de alegere nu este simpla insa poate fi facuta folosind cateva criterii. Care din emitentii vizati se preteaza cel mai bine unei investitii speculative din punct de vedere al volatilitatii in trecut poate fi un criteriu. Altul poate fi evolutia comparativa si modul in care emitentii au evoluat pe perioade de timp similare si in conditii similare. Un alt raspuns poate fi dat de analiza tehnica care ne poate spune  care din emitentii vizati este cel mai bine pozitionat pentru o crestere pe termen scurt.
Concluzionand, cred ca doar investitorii cu o strategie speculativa intampina problema alegerii intre emitenti apartinand unor industrii diferite. In functe de experienata fiecaruia si de sistemul de tranzactionare, acestia pot face aceste alegeri. Pentru investitorii cu un orizont de investitii mai lung, diversificarea portofoliului pe sectoare de activitate trebuie sa fie principala preocupare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul