top banner

Analiza actiuni: Cum pot fi comparate doua companii din sectoare diferite?

08 Mai 2011 | Autor: Nicu Grigoras

Foarte multe strategii de investitii adoptate de investitori urmaresc un principiu foarte important, principiul diversificarii. Diversificarea unui portofoliu de actiuni se face de obicei pe sectoare de activitate, astfel incat sa fie evitata expunerea foarte mare pe emitenti apartinand aceleiasi industrii si supusi unor riscuri similare.
Din acest punct de vedere, pentru un investitor care isi plaseaza economiile pe termen mediu si lung in actiuni, este de preferat optinerea unui portofoliu cat mai diversificat. Daca pornim de la acest principiu, un astfel de investitor, nu va fi nevoit sa aleaga intre doi emitenti din sectoare de activitate diferite ci prepoderent va alege intre mai multe companii apartinand aceleasi industrii.
Pe termen scurt, insa, investitorii pot fi pusi in situatia de a alege intre emitenti din sectoare diferite. O astfel de alegere nu este simpla insa poate fi facuta folosind cateva criterii. Care din emitentii vizati se preteaza cel mai bine unei investitii speculative din punct de vedere al volatilitatii in trecut poate fi un criteriu. Altul poate fi evolutia comparativa si modul in care emitentii au evoluat pe perioade de timp similare si in conditii similare. Un alt raspuns poate fi dat de analiza tehnica care ne poate spune  care din emitentii vizati este cel mai bine pozitionat pentru o crestere pe termen scurt.
Concluzionand, cred ca doar investitorii cu o strategie speculativa intampina problema alegerii intre emitenti apartinand unor industrii diferite. In functe de experienata fiecaruia si de sistemul de tranzactionare, acestia pot face aceste alegeri. Pentru investitorii cu un orizont de investitii mai lung, diversificarea portofoliului pe sectoare de activitate trebuie sa fie principala preocupare.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii
De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul